Hirdetés

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Káncz Csaba, 2019. szeptember 16., 09:54

Az USA-ban és hazánkban az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az első számú politikai vezetők alkotmány feletti pozícióra törekszenek. A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai súlyára már az iszlamista terrorizmus egyik fő állami finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. Káncz Csaba jegyzete.

Orbán Viktor és Donald Trump a NATO brüsszeli csúcsértekezletén 2018. júliusában. Eredeti kép: MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Orbán Viktor és Donald Trump (MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely)

Vége annak a korszaknak a világban, amikor a felvilágosult fehér világ ujjal mutogathatott az iszlám fundamentalizmusra. Trump Amerikája, Orbán Magyarországa és Bolsonaro Brazíliája a politika centrumába hozza be az evangéliumi, keresztény fundamentalizmust. Akárcsak az erdogani Törökországban és a putyini Oroszországban, a fenti három országban az állam és egyház közötti elválasztóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az ország első számú politikai vezetője alkotmány feletti pozíciót foglal el.  Groteszk, de Trump adminisztrációja a természeti környezet pusztítására már fundamentalista biblikus magyarázatokat ad.

Evangélium és politikai machiavellizmus

Hirdetés

A George W. Bush elnök körüli evangéliumi keresztényeknek - szövetségre lépve a más gyökerű neokonzervatívokkal - döntő felelősségük volt a törvénytelen második iraki háború 2003-as kirobbantásában.  Hátborzongató, hogy mivel ezek a fanatikusok Armageddont várják (pontosabban, ami utána jön), egy világháború perspektívája meg sem rendíti őket – sőt. Elvégre ha kitörne egy világháború, akkor meggyőződésük szerint előbb következik be Jézus második eljövetele, utána pedig az Ezeréves Királyság.

Trump a mai napig nem jár templomba, Orbán fiatalkori szocializációjában pedig nyomokban sincsen ott a kereszténység, mégis mindkét vezető napjainkban egyre többször hivatkozik Istenre. A magyar miniszterelnök sokak megdöbbenésére múlt szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán úgy fogalmazott: a hivatását vesztett liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg. Orbán ezzel legfőbb politikai mentorának, Putyinnak a szavait visszhangozta, aki júniusban nevezte „elavult”-nak a liberális eszmét.

Egyház és hírszerzés

Putyin, az egykori KGB ügynök, napjainkban a legodaadóbban támogatja az orosz ortodox egyházat és elnyom minden más vallási felekezetet. Erdogan Törökországához hasonlóan az egyházi szervezetek Putyin Oroszországában is mára az állam részei lettek és részt kell vállalniuk a nemzetbiztonsági és külső hírszerzési műveletekben. Megfigyelők szerint nem véletlen, hogy 2002 decemberében a Szent Szófia katedrális moszkvai megnyitóján részt vett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) vezetője, Nikolai Patrusev.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns fundamentalista szervezetek és Putyin Oroszországa napjainkban ellenőrizetlen pénzekkel támogatják kontinensünkön az euroszkeptikusok megerősödését. A keresztény fundamentalista szervezetekkel – amelyek működését még a Vatikán sem nézi jó szemmel – a hazai kormánypártok részéről a miniszterelnök, Novák Katalin Fidesz alelnök és Vejkey Imre, a Parlament Igazságügyi Bizottságának vezetője tartja rendszeresen a kapcsolatot.

A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai befolyására már az iszlamista terrorizmus egyik fő finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. A múlt héten a koronaherceg fogadta Rijádban Trump több evangéliumi tanácsadóját, köztük Johnnie Moore-t, aki az elnök evangéliumi tanácsadó testületének társ-elnöke.  A herceg, aki egy éve feldaraboltatott egy szaúdi újságírót Isztambulban, most közösen emlékezett meg az evangéliumi tanácsadókkal a 2001 szeptember 11-i New York-i terrortámadásról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?