Hirdetés

Önkéntes alapon osztaná el a menedékkérőket a német külügyminiszter

2019. július 14., 10:31

A segíteni készek szövetségének létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter - derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg.

Migrants wait to disembark from the Frontex ship, 'Protector', at the port of Pozzallo, Sicily, Italy, early 16 July 2018. Nearly 450 migrants were rescued on 14 July, near the island of Linosa by the Italian Patrol Boat 'Monte Sperone' and the European Border and Coast Guard Agency ship 'Protector'. EPA/FRANCESCO RUTA
Menedékkérők egy szicíliai kikötőben. EPA/FRANCESCO RUTA

A szociáldemokrata politikus szerint Németországnak a kezdeményezés élére kell állnia.

Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat

Hirdetés

- tudatta a német külügyminiszter.

Németország nyitva tartja a kapuit

Szerinte az önként jelentkező országok között már kötelező elosztási mechanizmusra van szükség.

A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi

- hangoztatta Heiko Maas. Szerinte elfogadhatatlan, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik "emberéletekről".

Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét

- mondta Maas. Hozzátette: sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.

A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni.

Elhatárolódtak Maastól

A Die Welt című konzervatív német lap a nagykoalíció konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt. A párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott a nyilatkozattól, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával.

Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is

- fogalmazott a politikus. Szerinte figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak. Úgy véli: attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség.

A Madsack médiacsoport lapjai ehhez hozzáfűzik, hogy idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?