Hirdetés

Nem változott a jegybanki alapkamat

Csabai Károly, 2019. október 22., 14:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményből tudhatjuk meg.

Az már az MNB tegnapi közléséből kiderült, hogy az MNB 50 milliárd forinttal emelte a forintlikviditást nyújtó devizaswap-állományát. E lépés összhangban van a Monetáris Tanács egy hónappal korábbi döntésével, miszerint a bankrendszerből kiszorítandó likviditás mértékét 100 milliárd forinttal, 300-500 milliárdra emelik. A pontos összeg attól függ, hogyan alakulnak az állam költekezései, a kincstári egységes számláról (kesz) mennyi pénz megy ki az államadósság csökkenése révén és mennyi európai uniós pénz áramlik be.

E lépés monetáris lazításként is felfogható, ám azt Nagy Márton, az MNB alelnöke inkább finomhangolásnak nevezte az egy hónappal korábbi döntést követő sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Elemzők arra számítanak, hogy a 2016. május 25-étől 0,9 százalékon bebetonozódott alapkamat legalább 2020 végéig nem változik. Feltéve, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében marad és a gazdasági bővülés üteme mérséklődik az idei növekedési csúcsokhoz képest.

Az MNB hozzáállása egyébként beleillik a nagy jegybankokat világszerte jellemző trendbe. Ennek révén míg korábban az MNB túl lazának tartott monetáris politikáját és a negatív reálkamatokat említette több elemző a forint gyengülésének okaként, ezek előbb-utóbb okafogyott indokok lehetnek. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy némileg erősödni tudott a magyar fizetőeszköz, a kamatdöntés előtt közvetlenük az euróval szemben hajszállal a 330-as szint felett tartózkodott.

Az is kedvez az MNB-nek, hogy az infláció az elmúlt hónapokban mérséklődött. Míg tavasz végén a 4 százalékot közelítette, addig szeptemberben már csak 2,8 százalékot ért el. Így pedig sikerült eltávolodni az MNB által kívánatosnak tartott 3 +/- 1 százalékos szinttől. Más kérdés, hogy a maginfláció azóta sem esett vissza számottevően.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?