Hirdetés

Nem fogja elhinni: ma megint sorsdöntő szavazás lesz a brit parlamentben

Wéber Balázs, 2019. október 22., 15:42

Ma este gyakorlatilag eldőlhet, hogy bukik-e a Johnson-kormány.

Boris Johnson holds his acceptance speech after he is announced as the new Conservative party leader at an event in London, Britain, 23 July 2019. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson on 23 July 2019 was announced the winner in the party contest to replace Theresa May as leader of the Conservative Party. As the winner, Johnson will also take up the post of Britain's prime minister on 24 July 2019. EPA/NEIL HALL
Boris Johnson. EPA/NEIL HALL

Ha a brit parlament ma nem fogadja el a  brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló törvénytervezetre vonatkozó menetrendet, és az EU helyt ad az október 31-i kilépési határidő meghosszabbítására vonatkozó brit kérelemnek, akkor a brit kormány a tervezet egészét visszavonja, és megkezdi az előrehozott választások előkészítését, közölte egy kormányzati forrás a BBC-vel.

Nem fogunk újabb hónapokat elpocsékolni ezzel a Parlamenttel

Hirdetés

- idézte a brit közszolgálati adó a forrását.  

Nyolckor szavaznak

A kilépési megállapodásról szóló törvénytervezetet tegnap éjjel nyújtotta be a kormány, vitája ma zajlik a parlament alsóházában. Annak javasolt menetrendjéről magyar idő szerint ma este nyolc órakor szavaznak a képviselők. Ha elfogadják, akkor a menetrend alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhet.

Boris Johnson múlt héten kötött új kilépési egyezményt az EU-val, de azt a brit parlament alsóháza még nem engedte szavazásra bocsátani. Az alsóház korábbi döntése értelmében Johnsonnak egyúttal kezdeményeznie kellett az EU-nál a kilépési határidő meghosszabbítását.

Johnson még győzködi a honatyákat

A miniszterelnök a törvénytervezet alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette: a megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe.

Hozzátette: az egyezmény törvénybe iktatásával már a jövő héten le lehetne állítani a megállapodás nélküli, rendezetlen kilépés következményeinek elhárítását célzó előkészületeket.

Háttéranyagunk: Felkelt a padlóról és újabb csatába indul Boris Johnson.

:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?