Hirdetés

Nagyon lassan cseréljük le a műanyagot

2019. szeptember 16., 13:56

Bár csökkenést mutat a műanyag termékek eladása, de csak nagyon kis mértékben.

CPLA doboz és pohár (Fotó forrása: Indepack)
CPLA doboz és pohár (Fotó forrása: Indepack)

Az egyszer használatos vendéglátóipari csomagolóeszközöket forgalmazó Indepack Kft. elemezte az elmúlt másfél év értékesítési adatait arra keresve a választ, mennyiben változott a műanyag termékek eladása a papír, illetve a növényi alapanyagú PLA-val szemben.

A közel 10 ezer vendéglátóipari egységet kiszolgáló cég kimutatásból összeségében az látszik, hogy a műanyag alapanyagú terméket nagyon lassan váltják a környezetbarát (papír és PLA) termékek, azonban a változás már mérhető.

Hirdetés

Csökken, de lassan

Az elemzésük szerint a műanyag termékek eladása csökkenést mutat, de csak nagyon kis mértékben. Az elmúlt másfél évben mintegy 5 százalékkal kevesebb műanyagalapú termék került értékesítésre.

A papíralapú termékek eladása ezzel szemben ugyanilyen kis mértékben, de növekedést mutatnak. A növényi keményítőből, úgynevezett PLA-ból készült vendéglátóipari eszközök kereslete éppen 1 évvel ezelőtt kezdett megjelenni a statisztikai adatokban és forgalma lassú, de folyamatos növekedést mutat. Eladása április hónapban ugrott meg jelentősebben, miután az Európai Unió közzétette határozatát, amelyben 2021-ig ad határidőt az egyszer használatos műanyag termékek betiltására.

A nyári rendezvények beszerzői is keresték már a környezetbarát lehetőségeket, ez a PLA termékek eladásában 4-5 százalékkos növekedésben volt mérhető a június, július hónapokban. Az elmúlt 6 hónapban átlagban a teljes eladás kb. 4 százalékát tette ki a PLA.

Megoldás a fehérmosogatás

Az egyszer használatos termékek használata – bár számos kritikát kap – sok helyen az egyetlen eszköz az ételek, italok kiadására. A streetfood éttermek, büfék, rendezvények vagy akár benzinkutak számára nem megoldható az úgynevezett fehérmosogatás, vagyis a vevők által használt edények tisztítása. Így számukra sem a tartós ételhordók cseréje, sem az otthonról hozott edények NÉBIH által előírt fertőtlenítő mosogatása nem megoldott.

Titkolóznak, mire készülnek

Múlt héten átfogó cikkben foglalkoztunk az egyszer használatos műanyagok hazai betiltásának kérdésével. A cikk apropóját az adta, hogy írásbeli kérdéssel fordult az LMP-s Ungár Péter és Schmuck Erzsébet Palkovics Lászlóhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteréhez, hogy megtudják, a kormány mikor fogja betiltani az egyszer használatos műanyagokat. A tárca válaszából lényegében egyáltalán nem derül ki, a kormánynak mi is a terve, menetrendje az egyszer használatos műanyagok betiltására. Cikkünk >>>>

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, italok beszerzését a Pécsi TudományegyetemA PTE vezetése - a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként - úgy döntött, hogy október 1-jétől a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.  Jenei Zoltán kancellár szerint Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra; a PTE így "intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot" a döntéssel. A vizes és üdítős palackok "száműzése" után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen. (MTI)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?