Hirdetés

Nagyhatalmi sakkjátszma része lehet a Trump-Orbán találkozó

Wéber Balázs, 2019. május 14., 13:15

Amerikai kormányzati források szerint Donald Trump kelet- és közép-európai stratégiája részeként látta vendégül Orbán Viktort a Fehér Házban, ellensúlyozni kívánja ugyanis Peking és Moszkva befolyását a térségben. A magyar kormányfő ugyanakkor politikája igazolására használhatja fel a washingtoni vizitet – erre utal a ma délelőtt közzétett videója is.

 US President Donald J. Trump speaks to the media as he meets with the Prime Minister of Hungary Viktor Mihaly Orban at the White House, Washington, DC, USA, 13 May 2019. Their meeting marks the first time a US president has granted Orban a formal visit in more than 20 years. EPA/Chris Kleponis / POOL
Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban. EPA/Chris Kleponis

Donald Trump Orbánt dicséri: az amerikai elnök szerint a magyar miniszterelnök „óriási munkát” végez – ezzel a felütéssel számolt be a Financial Times a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök washingtoni találkozójáról.

Hirdetés

Váltás a Fehér Házban

A brit gazdasági lap – amely szélsőjobboldalinak nevezi a magyar kormányfőt – emlékeztet arra, hogy 18 év után járt ismét magyar miniszterelnök a Fehér Házban (2001-ben szintén Orbán Viktort fogadta az amerikai vezetés – a szerk.) A mostani meghívás révén a Trump-adminisztráció szakított az Obama-korszak irányelvével, amely „száműzte az erőskezű vezetőt” autoriter politikája miatt.

Trump most azt mondta, hogy Orbánt Európa-szerte tisztelik, és magához hasonlította a magyar kormányfőt:

„Hozzám hasonlóan valószínűleg egy kicsit vitatott, de ez rendben van.”

Az FT szerint a magyar miniszterelnök látogatása az amerikai kongresszus és a szélesebb külpolitikai establishment körében is vitatottnak bizonyult. Kritikus vélemények szerint ez a vizit is azt jelzi, hogy Trump szimpatizál az antidemokratikus vezetőkkel.

Múlt pénteken néhány demokratapárti és republikánus szenátor írt is egy levelet az amerikai elnöknek, amelyben aggodalmukat fejezték ki az erősödő magyar-orosz kapcsolatok miatt, és arra kérték Trumpot, hogy helyezze nyomás alá Orbánt.

Peking és Moszkva ellensúlya

Magasrangú amerikai kormányzati források az FT-nek ugyanakkor azt mondták: a magyar miniszterelnök meghívása egy nagyobb, kelet- és közép-európai stratégia része. Ennek keretében Amerika növeli aktivitását a régióban, hogy így ellensúlyozza Kína és Oroszország befolyását.

Az egyik forrás szerint a megbeszélésen a biztonság kérdése, valamint az energiaforrások diverzifikációja is terítékre kerülhetett. (A tervezett, közös energetikai projektekről és a készülő, egymilliárd dolláros amerikai-magyar fegyverbizniszről itt írtunk.)

Emlékeztetett arra is, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közelmúltbeli budapesti látogatása során „sok órán át” tárgyalt Orbán Viktorral.

Washington nem nézi jó szemmel a magyar kormány és a kínai telekom óriás, a Huawei egyre szorosabb kapcsolatát sem. Emellett problémásnak tartja a CEU-ügyet, és fenntartásait fejezte ki az egyesek által orosz kémek fedőintézményének tartott Nemzetközi Befektetési Bank budapesti megjelenésével kapcsolatban.

Korrigált stratégia

A feszültségek ellenére védhető és valószínűleg jó döntés volt, hogy a Trump-adminisztráció keresi a kapcsolatokat Magyarországgal, mondta az FT-nek Dan Fried, az Egyesült Államok korábbi lengyelországi nagykövete.

„Ezt a dolgot úgy is fel lehet fogni, hogy a Trump-adminisztráció korrigálja stratégiáját. Úgy döntöttek, hogy Magyarország elszigetelése nem működik, és ha azt szeretnék, hogy nagyobb befolyásuk legyen, hogy lassíthassanak vagy visszafordíthassanak nekik nem tetsző trendeket Magyarországon, akkor jobb, ha keresik a kapcsolatokat.”

Orbán nagyon örül

Elemzők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy Orbán Viktor otthoni politikája megerősítéseként értékelheti a már régóta áhított washingtoni látogatást, írja az FT.

Erre utal – tesszük hozzá –, hogy a magyar kormányfő ma délelőtti Facebook-videójában mosolygósan, láthatóan feldobott hangulatban számolt be a vizitről:

„Nos, hát ez is megvolt. Nosztalgikus érzések, 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában.”

Orbán Viktor egyúttal  erős, „világosfejű vezető”-nek, „célratörő ember”-nek nevezte Trumpot, aki szerinte „Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett”, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

A magyar kormányfő szerint ezért most sokat tettek, a megbeszélés pedig kiváló hangulatú volt, és „kölcsönös tiszteleten” alapult.

Nem Orbán az első

A New York Times – amely szintén szélsőjobboldalinak nevezi a magyar kormányfőt –  szintén úgy véli, hogy Orbán Viktor megerősítésként értékeli az amerikai elnök meleg fogadtatását, amely éles ellentétben áll azzal, hogy az európai vezetők gyakran távolságtartással fogadják a magyar miniszterelnököt.

Az amerikai lap emlékeztet arra, hogy Donald Trump a közelmúltban számos ország (Szaúd-Arábia, Egyiptom, Fülöp-szigetek, Kazahsztán) „erőskezű vezetőjét” dicsérte vagy  részesítette hasonló fogadtatásban, és még Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral is „szerelembe esett”.

Sőt, hétfőn bejelentette azt is, hogy jövő hónapban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozni fog az oszakai G20-csúcs peremén.

Mi hangzott el a találkozón?

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban. Kiemelte, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak, és méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi – hangoztatta.

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A találkozó egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Ezt plenáris tanácskozás követte. (MTI)


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?