Hirdetés

Mostantól szabadon költhető az ország rendkívüli tartaléka a járványhelyzet miatt

2020. március 27., 07:28

És bővült a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhek alól mentesülő tevékenységek köre: bekerültek az utazásszervezők és a belvízi személyszállítás is.

Rendőr ellenőrzi egy kamionos hőmérsékletét Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. MTI/Krizsán Csaba
Rendőr ellenőrzi egy kamionos hőmérsékletét Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. MTI/Krizsán Csaba

A tegnap késő este megjelent Magyar Közlöny értelmében bővült azon vállalkozási tevékenységek köre, amelyek átmenetileg, júniusig mentességet élveznek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékterhek megfizetése alól, és a munkavállalók is csak limitált egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezettek. A lista bővítéséről lapunk kérdésére Gulyás Gergely már beszélt a tegnapi Kormányinfón, kilátásba helyezve, hogy még ezen a héten újabb tevékenységek kerülhetnek be ebbe a körbe.

A friss rendelet értelmében az alábbi tevékenységek élveznek a már rögzítetteken túl tehát mentességet:

Hirdetés
  • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79)
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30)

Várható volt, hogy a válságnak legelső körben kitett idegenforgalomból újabb tevékenységi körök kapnak kedvezményt, az utazásszervezők a sajtón keresztül már erősen lobbiztak az elmúlt napokban, hogy nekik is égető szükségük lenne a mentességre. A sétahajózás szintúgy egyik napról a másikra veszítette el az ügyfélkörét a járvány európai berobbanását követően.

A fizikai közérzetet javító szolgáltatás a fürdőket jelenti, egzakt leírás szerint ide tartoznak a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó és karcsúsító szalonok, masszázszsalonok. Nem ide tartozik viszont az orvosi gyógymasszázs és terápia, valamint a fitnessz és testépítő klubok.

Van azonban egy pontja a rendelkezésnek, amely szűkítő hatályú. E szerint: "A (10)  bekezdés m)  pontja szerinti tevékenységet végzőre akkor terjednek ki az  (1)–(7)  bekezdés szerinti rendelkezések, ha a tevékenységet végző megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak".

A rendelet a mai naptól hatályos, ahogy egy másik is, amelyik viszont a járványhelyzetre tekintettel törli el a költségvetési tartalékok felhasználását korlátozó szabályokat. Az idei évről szóló költségvetési törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény idevágó passzusainak kiiktatásával a kormány illetékes minisztere szabad kezet kapott, hogy a rendkívüli tartalékból, valamint az Országvédelmi Alapból akkor költsön a megelőzésre, védekezésre, veszély elhárítására, amikor az indokolt. Ezen túl a pénzügyminiszter egy személyben dönthet a pénzek felhasználásáról - tehát nem kell megvárnia a kormány jóváhagyását - s az intézkedéseiről a veszélyhelyzet megszűnését követő 8 napon belül készít beszámolót a kormány számára - ideértve a Központi Maradványelszámolási Alapot is.

A tegnapig hatályban lévő jogszabályok értelmében a rendkívüli tartalékkeret maximum 40 százalékát lehetett volna elkölteni az első félévben, míg az Országvédelmi Alapnál a szokásos tavaszi, illetve őszi EDP-jelentésekhez köti alapesetben a törvény a felhasználás ütemetését.

Az idei költségvetésben a rendkívüli tartalékkeret 110 milliárd forintban lett meghatározva, az Országvédelmi Alapban pedig 378 milliárd forint volt január elején.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?