Hirdetés

Mi zajlik Trump és az ukrán elnök között?

2019. szeptember 22., 12:23

Hirtelen igen fontos személy let a nemrég megválasztott ukrán elnök. Zelenszkijt az amerikai demokraták vádja szerint Donald Trump telefonon akarta rávenni olyan adatok kiszolgáltatására, melyek befolyásolhatják a jövőre esedéke elnökválasztást. Oroszország után most Ukrajna lehet az amerikai választási mérleg nyelve?

Mire kérte Trump az ukrán kollégát?

Az előző amerikai elnök, Barack Obama alelnöke, Joe Biden vizsgálatot kért, amely azt derítené ki, hogy nyomást gyakorolt-e Donald Trump az ukrán elnökre egy vele folytatott telefonbeszélgetésben arra vonatkozólag, hogy szolgáltasson adatokat Joe Biden és fia korábbi ukrajnai szerepéről. Biden most a jövőre esedékes elnökválasztás egyik legesélyesebb demokrata jelöltje, így a Reuters szerint érthető, ha a választási kampány részeként máris nekifeszül egymásnak Trump és Biden.

Hirdetés

A Wall Street Journal és más lapok szerint Trump többször megkérte Zelenszkijt, hogy vizsgálja ki azokat az egyelőre nem bizonyított vádakat, miszerint Biden, mint alelnök azzal fenyegette Ukrajnát, hogy visszatartja a neki szánt segélyeket, ha nem menesztik azt az ügyészt, aki egy ukrán olajvállalat ügyeit vizsgálta. Az érdekesség, hogy az olajvállalatban Biden fia is érdekelt volt.

A lakpok információi szerint Trump arra akarta rávenni Zelenszkijt jólius 25-én, hogy beszéljen Trump személyes ügyvédjével, a korábbi new yorki-i polgármesterrel, Rudolph Giulianival, aki elismerte, hogy szorgalmazna egy ukrajnai vizsgálatot.

Biden elismerte

Mindeközben Biden elismerte, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára a segélyek visszatartásával az ügyész eltávolítására, de hozzátette, hogy ezt az egész amerikai kormányzat, sőt az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek is követelték, miután az ügyészt alkjalmatlannak találták korrupciós ügyek kivizsgálására.

Fake news, álhírgyár

Trump tagadta a vádakat: szerinte az ukrán elnökkel folytatott beszélgetés tökéletesen korrekt és rutinszerű volt, minden vád természetesen az álhírgyár média és partnerük, a Demokrata Párt koholmánya. Az ukrán külügyminiszter is tagadta, hogy nyomásgyakorlás történt volna.

Posztszovjet behatások

Az amerikai elnökválasztási kampány tehát megkezdődött, nem épp a legelegánsabb módon. Érdekes, hogy most is egy posztszovjet állam, ez esetben Ukrajna befolyásolhatja az ügyet, miközben a 2016-os elnökválasztásnál Oroszországot vádolták aktív és hatékony beavatkozással.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?