Hirdetés

Megnyitotta a zsilipeket Törökország: buszokkal viszik a menedékkérőket az EU-határhoz

Wéber Balázs, 2020. február 28., 13:44

Törökország nem tartóztatja fel többé a Szíriából Európába igyekvő menedékkérőket. Helyszíni jelentések szerint a bejelentés után több százan indultak meg a török partvidék felé, hogy átkeljenek Görögországba. Sőt, a török hatóságok busszal szállítják a menekülteket az EU-val közös határra. Erdogan már régóta fenyegetőzik azzal, hogy Európára ereszti a migránsokat. A szíriai harcok eszkalálódásával beváltani látszik fenyegetését.

A Syrian man gestures from inside a bus as a group of refugees head to border villages of Edirne province, in Istanbul, Turkey, 28 February 2020. The Turkish government announced its decision to no longer stop refugees from reaching Europe, after 33 Turkish soldiers were killed in Idlib, Syria on 27 February. EPA/ERDEM SAHIN
Szíriai férfi az Isztambulból Edirnében tartó buszon a mai napon. EPA/ERDEM SAHIN

Azonnali hatállyal úgy döntöttünk: nem gátoljuk meg a Szíriából érkező migránsokat abban, hogy elérjék Európát szárazföldön vagy tengeren. Mostantól minden menekült, köztük a szíriaiak is szabadon mehetnek tovább az Európai Unióba

nyilatkozta egy török tisztviselő tegnap a Reutersnek. Tájékoztatása szerint már utasították is a török rendőrséget és határőrséget, hogy hagyják el őrhelyeiket az érintett területeken.

Hirdetés

Lebombázott törökök

A bejelentés közvetlen előzménye az volt, hogy a szíriai ellenzék által uralt észak-nyugat-szíriai tartományban, Idlibben meghalt 33 török katona a szíriai kormányerők légicsapásában. Ezzel több mint duplájára nőtt a februárban életüket vesztett török katonák száma a térségben.

A Reuters szerint a mostani támadás növelte annak valószínűségét, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök átfogó katonai akciót indít a szíriai kormányerők ellen. Utóbbiak célja, hogy visszafoglalják Idlibet a lázadóktól és a dzsihadista csoportoktól.

A szíriai konfliktusban Oroszország a kormányerőket, Törökország pedig az ellenzéki-lázadó erőket támogatja.

Megindultak a menekültek

A kvázi határnyitásnak azonnal meg is lett a hatása: a Hürriyet török napilap arról számolt be, hogy több száz menedékkérő érkezik a török-bolgár, valamint a török-görög határnál fekvő településekre.

Migránsok, köztük nők és gyerekek, tartanak a határfalvak felé az ország nyugati tartományaiban, Edirnében és Canakkalében, hogy elérjék Görögországot

– írja a lap, amely szerint a „menet” éjjel indult, reggelre pedig felduzzadt. Menedékkérők indultak az Égei-tenger parti települések felé is, hogy átkeljenek a görög szigetekre.

A török Demirören hírügynökség az egyik csoportról azt írta, hogy szíriai, iráni, iraki, pakisztáni és marokkói állampolgárságú emberek alkotják.

Buszokkal a határhoz

Az osztrák Die Presse helyszíni tudósítása szerint a török hatóságok még segítenek is a menedékkérőknek eljutni a határhoz. Egy Isztambulból kivezető út mentén például több busz is várakozott, hogy az onnan három órára lévő határmenti település, Edirne térségébe szállítson több száz menekültet.

Hallottunk a buszokról, amelyek meg is érkeztek

– idézte a lap Anast, az aleppói orvostanhallgatót, aki feleségével és két kisgyermekével szállt be az egyik járműbe. Az út személyenként száz dollárba kerül.

Feltartóztatták a migránsokat – eddig

Mint arról korábban beszámoltunk, a balkáni útvonalon (Törökországon) keresztül Európába érkező migránsok száma 2016 óta jelentősen csökkent. Ez – a nyugat-balkáni államok határzára mellett – nagyrészt az EU és Törökország közötti egyezménynek volt köszönhető.

Az egyezség kimondta, hogy az EU minden, Görögországba érkező illegális migránst (akik nem adnak be menedékkérelmet, vagy kérelmüket visszautasítják) visszaküldhet Törökországba. Ugyanakkor vállalja, hogy minden visszatoloncolt szíriaiért cserébe befogad egy szíriai menekültet, valamint kezdetben hárommilliárd euróval támogatja a Törökországban élő szíriaiakat, és felgyorsítja a tárgyalásokat a törökök vízummentességéről.

Ankara cserében megígérte, hogy együttműködik a migránsok visszafogadásában és áttelepítésében, lépéseket tesz az embercsempészek ellen, és megakadályozza új migrációs útvonalak létrejöttét.

Újabb hullám jöhet

Ezt az egyezményt rúgta most fel a jelek szerint Erdogan. A török kormány egyébként rendszeresen azzal fenyegette Brüsszelt az elmúlt években, hogy felmondja a 2016-ban kötött megállapodást. Azt hangoztatták, hogy nem képesek több ember befogadására. (Törökországban jelenleg 3,7 millió szíriai menekült él – szerk.)

Az egyezmény felrúgása és a szíriai konfliktus eszkalálódása együttesen azt eredményezheti, hogy újabb menekülthullám indul Szíriából az EU irányába. Kérdés persze, hogy mennyire tartós intézkedés a határnyitás, és mennyiben csak nyomásgyakorlási eszköz, amely a reakciók függvényében bármikor módosulhat.

Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője ma a CNN Türk hírtelevízió adásában mindenesetre megerősítette: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket. Szerinte menekültpolitikájuk ugyan nem változott, de a nyomás már nem tartható a török oldalon. Hozzátette: konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?