Hirdetés
Hirdetés

Mégis megmarad az IIB diplomáciai mentessége?

2019. május 16., 11:51

A kormány nem tervezi módosítani a jogszabályt, pedig felröppentek ilyen hírek is.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)
Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)

Mint lapunk ma megírta, David Cornsteint amerikai nagykövet egy, az ATV-nek adott interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy egyeztetései alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet a Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az IIB. Az orosz és más, közép-európai állam tulajdonában lévő bank a gyanú szerint orosz hírszerző tevékenységet fed, a vezetésben szerepet kapó személyek múltja legalábbis erre enged következtetni.

A parlament döntése alapján az IIB - amely budapesti központot választott nemrég magának - teljes diplomáciai védettségre jogosult, a magyar hatóságok korlátozott hatáskörrel rendelkeznek.
Emiatt számos kritika érte a szabályozást, sajtóhírek szerint az amerikai diplomácia is jelezte aggodalmát. Ennek megerősítését jelentette a nagykövet nyilatkozata, amiből az derült ki, hogy az ügyben egyeztetések zajlottak az amerikai és magyar fél között. Melynek eredményeként - derült ki a beszélgetésből - a nagykövet olyan jelzéseket kapott, melyek alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet az IIB Magyarországon a jövőben.

Hirdetés

Gulyás Gergelyt erről is megkérdeztük a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján úgy tűnik, a magyar kormány mégsem adja be a derekát. Mint mondta, nem tudja, mire gondolt David Cornstein, de a magyar jogszabályok pontosan azokat a jogokat biztosítják az IIB számára, mint minden más, hasonló pénzintézet számára. Többször rákérdeztünk, hogy a kormány, illetve a kormánypártok beadnak-e módosító indítványt e tárgyban, végül Gulyás közölte, hogy ez nincs tervben.

Ami azt jelenti, hogy vagy Gulyáshoz nem jutott még el az információ a nagykövet megbeszéléseiről, vagy Cornsteint kapott félreérthető választ a kérdéseire.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?