Hirdetés
Hirdetés

Megatüntetés kezdődött Londonban a Brexit ellen

2019. március 23., 16:10

Becslések szerint több százezren tüntetnek a brit fővárosban a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírásáért.

 People attend the 'Put it to the People' march in London, Britain, 23 March 2019. Hundreds of thousands of people take part in the protest calling for a referendum on the final Brexit deal. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

A menet a Hyde Park mellett húzódó Park Lane sugárútról indult, és délután megérkezett a parlament elé. A megmozdulást az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil csoport, a People's Vote hirdette meg.

A szervezők előzetes becslései szerint a demonstráció résztvevőinek száma jóval meghaladja a félmilliót. A tüntetőkhöz csatlakozott Sadiq Khan, London polgármestere, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és több más politikus.

Hirdetés

May nem akar új népszavazást

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök rendre elveti az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és múlt héten a londoni alsóház is elutasított egy beterjesztést, amely ezt indítványozta. Az alsóházi kezdeményezést nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.

Ugyanakkor szombat délutánig csaknem 4,3 millióan írták alá (az interneten keresztül) azt a hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamat leállítását követeli, valamint azt, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja. Az aláírások száma két nap alatt több mint hárommillióval nőtt.

Tárgyalni fogják a petíciót

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás szerint a kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága az EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása, a bennmaradást pártolóknak a petíció aláírásával kell szavazniuk - áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-ból történő kilépésről. Akkor 17,4 millióan szavaztak a távozásra, és 16,1 millióan ellene.

Elhalasztották a kilépést

Az EU a napokban brit kérésre elhalasztotta a március 29-re tervezett kilépést. Az új dátum április 12. vagy május 22., de az is elképzelhető, hogy a Brexitet hosszabb időre elhalasztják. A kérdés a jövő héten dőlhet el a brit parlamentben. A kilépési megállapodás újratárgyalását az EU kizárja.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?