Hirdetés

Még mindig népszerűbbek a "listázott" alapítványok, mint a kormány civiljei

2019. szeptember 18., 16:36

A tavalyihoz képest megcsappant a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány támogatói köre és egyszázalékos bevétele, a hazai Transparency Internationalnak viszont nagyjából ugyanannyian adakoztak, de többet, mint egy éve. A soroslistára kényszerített szervezetek közül továbbra is tarolnak a jótékonysági, gyermeksegítő és állatmentő alapítványok.

Az Mfor.hu megnézte a NAV oldalára felkerült táblázatot az szja-1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezetekről. Az adózók összesen közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára, ami több mint 2 milliárddal haladta meg az egy évvel ezelőtt felajánlott egyszázalékok összegét.

A lap cikke szerint a 2017-es civiltörvénnyel a külföldről támogatott szervezetek listájára kényszerített, vagyis annak idején a kormánykommunikációban automatikusan sorosista ügynöknek bélyegzett civilszervezetek továbbra is taroltak a a felajánlások közt. Ahogy várható volt, idén is a lista legszürreálisabb "hazaárulói" nyerték a legtöbbet:

Hirdetés
  • a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány 11 millió forintot kapott 1810 főtől
  • az SOS - Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 26,3 milliót 4510 felajánlótól
  • a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 6,1 milliót 972 adózótól
  • a Rex Kutyaotthon Alapítvány 65,8 milliót 12 265 sorosista állatbaráttól
  • a Magyar Vöröskereszt 15 milliót 1886 idegenszívű magyartól
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 17,9 milliót 2918 gyanús elemtől
  • a Unicef Magyar Bizottság Alapítvány 6,4 milliót 1184 ravaszkodótól
  • a Greenpeace Magyarország Egyesület pedig 15,1 milliót 2916 "zöldtől"

Ezek az alapítványok persze csak a jogszabály miatt kerültek a listára, melyen viszont szerepel a konkrétan Soroshoz kötődő Transparency International Magyarország Alapítvány, mely felajánlásai 3,8 millió után idén 4,5 millióra kúsztak, 440 támogatótól a tavalyi 457 fő után – derül ki a cikkből.

A kormányközeli, de a kormánykommunikációban következetesen civilnek mondott, civilnevű Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány ezzel szemben most szűkösebb évet zárt, 275 fő 1,6 milliót adott nekik, a tavalyi 409 fő és 2,2 millió helyett.

Soroshoz visszatérve: közel egymillió forinttal kevesebb folyt be viszont a Társaság a Szabadságjogokérthoz (TASZ). Idén 2 642 támogató 19,6 milliót adakozott a jogvédőknek, tavaly többen voltak, több felajánlással, 2 919 fő 20,4 millió forintot dobott nekik össze.

Mi a helyzet a migránssegítőkkel?

A többi, a kormány számára ellenséges szervezet viszont sem muzsikált olyan jól. A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület egyszázalékai 118 felajánlóval 768 ezerre csökkentek a tavalyi 1,3 millióról, melyet 200-an dobtak össze. 31 főtől 186 ezer forintot kapott a Migráns Segítség Magyarország Egyesület. A migránssegítésre küldött adományok megcsappanása mögött az is állhat, hogy idén a kormány kampányüzeneteiben nem annyira hangsúlyos ez a téma, az ellenzéki/kormánykritikus adózók részéről talán emiatt is kevésbé erős az ellenreakció.

További részletek az Mfor.hu cikkében. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?