Hirdetés

Maga letérdelne Putyinnak: hatalmas show lett az ukrán elnökjelölti vitából

2019. április 20., 12:20

Érzelmektől túlfűtött, kölcsönös vádakkal teletűzdelt vita zajlott péntek este a kijevi Olimpiai stadionban Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán államfő és kihívója, Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt között. Ukrajnában holnap tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját. Az első fordulót Zelenszkij nyerte, és továbbra is fölényesen vezet.

Ukrainian Presidential candidate Volodymyr Zelensky reacts during a debate with Petro Poroshenko at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, 19 April 2019. Presidential candidates Petro Poroshenko and Volodymyr Zelensky visit the Olimpiyskiy Stadium to take part in the debates ahead of the second round of the presidential elections which will be held on 21 April 2019. After the first round of elections, showman Volodymyr Zelensky remains a frontrunner with 30.24 percent of votes and incumbent president Petro Poroshenko is a runner-up with 15.95 percent of votes. EPA/SERGEY DOLZHENKO
Zelenszkij a tegnapi vitán. EPA/SERGEY DOLZHENKO

"Én az ön hibáinak és be nem tartott ígéreteinek az eredménye vagyok"

- jelentette ki Zelenszkij nyitóbeszédében Porosenkóhoz szólva, miután pénzfeldobással eldöntötték, hogy ő kezdi a műsort. Később még hozzátette:

Hirdetés

"Én önnek, elnök úr, nem az ellenfele, hanem az ítélete vagyok".

Rá szavaztam, tévedtem

Beismerte, hogy 2014-es elnökválasztáson ő maga is Porosenkóra szavazott, de - mint mondta - tévedett. Szavai szerint ugyanis két Petro Porosenko létezik:

"(Az egyik egy) remek szónok és gazdasági szakértő, sok mindenhez ért, és egy másik, aki akkor jelenik meg, amikor kikapcsolnak a kamerák".

Szemére vetette Porosenkónak az ukrán hadsereg Donyec-medencei veszteségeit, az ilovajszki és a debalcevei tragédiát, a Méltóság Forradalmának nevezett 2014-es kijevi Majdan-tüntetések eszméinek elárulását, saját vagyoni gyarapodását, őszintétlenségét, kapcsolatát - amit Porosenko egyébként tagad - Viktor Medvedcsukkal, egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló ukrán politikussal.

Ön egy zsák!

Porosenko bevezetőjében azt mondta, hogy Zelenszkij "gyenge államfő" lesz, amivel veszélybe sodorja az országot. Utalva a kampány alatt sokat hangoztatott bírálatára, miszerint nem tudni, mi várható Zelenszkijtől, ha megnyeri a választást, kijelentette:

"Ön nem is egy zsákbamacska, hanem a zsák, a maga zsákjában pedig ördögök és macskák vannak, oligarchák, volt régiósok (Viktor Janukovics leváltott oroszbarát elnök hívei), és minden, ami az országomat fenyegeti. Mi nem engedjük önt hatalomra jutni."

Zelenszkij erre annyit válaszolt:

"Jobb zsákbamacskának lenni, mint báránybőre bújt farkasnak".

Oligarchák hálójában

Porosenko egy kérdésére válaszolva Zelenszkij kijelentette, hogy ha államfő lesz, a hadiipari botrányban érintett Szvinarcsukék és Ihor Kolomojszkij oligarcha is - akiről az terjesztik, hogy mögötte áll - egyformán "rács mögé kerülnek", feltéve, ha a bíróság bűnösnek találja őket. Ígéretet tett a törvény előtti egyenlőségre, a képviselők, a bírák és az államfő mentelmi jogának eltörlésére.

A showman sajnálatosnak nevezte  azt a helyzetet, hogy valamennyi ukrán televízió ukrán oligarchák kezében van, például az ő produkcióit sugárzó 1+1 csatorna Kolomojszkijé, az Ötös televízió pedig Porosenkóé. Hozzátette:

"Ukrajna államfője nem lehet egy oligarcha, hanem a nép emberének kell az ország elnökének lennie."

Letérdeltek a színpadon

Porosenko újfent szemére vetette Zelenszkijnek, hogy egy 2014-es tévéinterjúban azt mondta: hajlandó letérdelni Putyin előtt.

 Ukrainian Presidential candidate Petro Poroshenko speaks during debate with Petro Poroshenko at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, 19 April 2019. Presidential candidates Petro Poroshenko and Volodymyr Zelensky visit the Olimpiyskiy Stadium to take part in the debates ahead of the second round of the presidential elections which will be held on 21 April 2019. After the first round of elections, showman Volodymyr Zelensky remains a frontrunner with 30.24 percent of votes and incumbent president Petro Poroshenko is a runner-up with 15.95 percent of votes. EPA/SERGEY DOLZHENKO
Porosenko a tegnapi vitán. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Zelenszkij szerint akkor azt mondta, hogy kész letérdelni Putyin előtt, csak Ukrajnát ne kényszerítse térdre. Hozzátette: most is kész ezt megtenni azon anyák, feleségek és gyerekek előtt, akikhez a fiuk, férjük, apjuk nem tért vissza élve a kelet-ukrajnai frontról.

Ekkor váratlanul térdre ereszkedett a színpadon, mire Porosenko is letérdelt, és megcsókolta a nemzeti lobogót, amelyet a háta mögött egy önkéntes nő tartott, akinek a férje 2014-ben esett el a Donyec-medencében.

Az elnökjelölti vita előtt egyébként Petro Porosenko hívei szimpátiatüntetést tartottak a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon.

Zelenszkij az esélyes

Ukrajnában holnap tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelybe ők ketten jutottak be. Az első fordulóban Zelenszkij, a Nép szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje mintegy 30 százalékot, azaz több mint 5,7 millió szavazatot szerzett, míg Porosenko a szavazatok mintegy 16 százalékát (3 millió voks) gyűjtötte be. 

A legutolsó felmérések szerint Zelenszkij továbbra is fölényesen vezet Porosenkóval szemben: a szavazásra jogosultak 73 százaléka támogatja.

(Kapcsolódó anyagunk: A nap képe: ez a csábos mosolyú nő lehet az új ukrán first lady.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?