Hirdetés

Lebénult a fél ország a vírus miatt, de van egy jó hírünk

Wéber Balázs, 2020. február 20., 19:00

Japánban is sorra kérik vagy utasítják a cégek alkalmazottaikat arra, hogy dolgozzanak otthonról a koronavírus miatt. Más vállalatok megtiltják a munkatársaknak, hogy tömegközlekedést használjanak. Kínában, amelynek gazdasága szinte lebénult az elmúlt hetekben, ugyan kezd újraindulni a termelés, de csak korlátozott keretek között. Pozitívum ugyanakkor, hogy a gyárak leállása miatt csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A couple wearing face masks ride a motorcycle in Guangzhou, Guangdong province, China, 20 February 2020. Manufacturing supply in China struggles due the Covid-19 outbreak, according to media reports. Shortages of suppliers, logistics networks and workers created difficulties and delays for factories that are trying to reopen. EPA/ALEX PLAVEVSKI
Motoros pár Guangzhou utcáin a mai napon. EPA/ALEX PLAVEVSKI

Japánban egyre több vállalat jelenti be, hogy otthoni munkára kéri vagy kötelezi alkalmazottait a koronavírustól való félelem miatt.

Százezreket érint

Hirdetés

Az NTT Group, amely mintegy 200 ezer embert foglalkoztat az országban, hétfői hatállyal léptetett életbe ilyen intézkedést a Japan Times szerint.

A telekommunikációs óriáscég a távmunka mellett azt a lehetőséget is felkínálja alkalmazottainak, hogy csúcsidőn kívül járjanak be dolgozni – ezzel is csökkentve az esetleges fertőzésveszélyt. Emellett arra kérte a munkatársait, hogy személyes találkozók helyett inkább videókonferencia keretében egyeztessenek egymással.

A korlátozásra egyébként azután került sor, hogy a csoport egyik cége múlt héten bejelentette: egy partnervállalkozásának egyik alkalmazottjánál koronavírust diagnosztizáltak.

A 126 millió lakosú országban egyébként eddig hárman vesztették életüket a betegség következtében, és 91-en fertőződtek meg.

Meeting maszkban

Szintén szigorít a Yahoo Japan, amely megtiltotta 6500 alkalmazottjának, hogy nagyobb meeetingeken vagy 100 fősnél nagyobb rendezvényeken vegyen részt, illetve hogy az épületen kívül ebédeljen. Mindenkit arra kérnek, hogy a saját kávézókat vegyék igénybe.

A keresőóriás arra is ösztönzi a dolgozókat, hogy kerüljék a tömegközlekedésben a csúcsidőszakot, vagy maszkban és kesztyűben utazzanak és így is fogadjanak vendégeket.

Metró helyett taxi

Egy másik internetes cég, a GMO, amelynek Tokióban, Oszakában és Fukuokában vannak irodái, már január végén otthoni munkára utasította munkavállalóinak 90 százalékát  –  ez mintegy négyezer dolgozót jelent.

Azok pedig, akiknek mindenképp be kell menniük az irodába, nem használhatnak tömegközlekedési eszközöket. Ehelyett (saját vagy céges) autóval vagy taxival kell közlekedniük.

Mindez persze nem jelent radikális váltást a vállalati kultúrákban, hiszen Japánban amúgy is egyre népszerűbb a munkavégzés otthonról. Ezt – valamint általában a rugalmas munkavégzési formákat – a kormány is ösztönzi, hogy enyhítse a munkaerőhiányt.

Gigantikus kísérlet

Kínában, ahonnan a vírus kiindult, már jóval korábban léptek a cégek – ott a távmunka nem privilégium, hanem gyakorlatilag kényszer.

A vírus terjedése miatt a városközpontok már hetekkel ezelőtt szellemvárosokká változtak, miközben cégek ezrei próbálják a „virtuális térben” fenntartani működésüket.

Ez jó lehetőség számunkra, hogy kipróbáljuk, milyen az, ha sokan dolgoznak otthonról

- mondta a Bloombergnek Alvin Foo, a Reprise Digital shanghai reklámügynökség ügyvezetője. Szakértők szerint ami Kínában zajlik, az valószínűleg a világ legnagyobb távmunka kísérlete.

Sok cég számára azonban a távmunka csak részmegoldás, hiszen egy részük rá van szorulva a beszállítókra, a logisztikai cégekre vagy a kiskereskedelmi egységekre, amelyeket nem vagy csak nehezen lehet pótolni.

Fékezett restart

Habár a napokban számos kínai gyár elkezdte újraindítani a termelést, egyelőre ezek is inkább korlátozottan, visszafogott kapacitással működnek. A karanténok, lezárt utak és ellenőrzőpontok miatt ugyanis továbbra is dolgozók milliói maradnak otthon, ráadásul egyelőre az ellátási láncok sem álltak helyre.

Az újraindulás feltétele egyébként a kínai hatóságok részéről, hogy a vállalatok lássák el maszkokkal dolgozóikat, mérjék a testhőmérsékletüket és felügyeljék a mozgásukat.

Ami a vírus okozta gazdasági károkat illeti, az Oxford Economics szerint a kínai GDP-növekedés idén 5,4 százalékra esik vissza a tavalyi hat százalékról. Ha pedig a vírus elterjedne Ázsiában – bár az utóbbi napokban a fertőzés terjedésének lassulásáról érkeztek hírek –, az a globális gazdasági növekedést is visszavetné mintegy 0,5 százalékkal.

Van egy jó hír is

Bármilyen furcsán hangzik is, a vírusnak pozitív hatása is van: kevesebb károsanyag kerül a levegőbe. Egy finn kutatóintézet (Center for Research on Energy and Clean Air) tanulmánya szerint az elmúlt két hétben legkevesebb százmillió tonnával csökkent Kína széndioxid-kibocsátása. Ez körülbelül hat százaléka a múlt évben ugyanebben az időszakban mért globális kibocsátásnak.

A visszaesés annak köszönhető, hogy meredeken csökkent a kereslet szénre és olajra. Emiatt Santung tartomány olajfinomítóiban például 2015 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza a termelés.

Mai adatok szerint Kínában eddig 2118-an vesztették életüket a koronavírus következtében, a fertőzöttek száma pedig csaknem eléri a 75 ezret. Külföldön pedig több mint ezer esetet regisztráltak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?