Hirdetés

Koronavírus: szomorú világrekord Olaszországban

Wéber Balázs, 2020. március 28., 08:30

Csaknem ezer áldozatot követelt a koronavírus egyetlen nap alatt Olaszországban. Világszinten már az Egyesült Államokban van messze a legtöbb fertőzött. Donald Trump amerikai elnök felhatalmazást adott a tartalékosok mozgósítására. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Health workers Health workers wearing protecitve suits and face masks at work in the facility on the outside of Brescia' Hospital where people who have to undergo swabs for the Covid19 Coronavirus are checked in, Brescia, Italy, 09 March 2020. The Italian authorities have taken the drastic measure of shutting off the entire northern Italian region of Lombardy, home to about 16 million people, in a bid to halt the ongoing coronavirus epidemic in the Mediterranean country. Italy saw 133 more deaths with the coronavirus on 08 March with the toll rising to 366, emergency commissioner and civil protection chief Angelo Boorelli said. Some 6,387 people are now infected with the virus across Italy, he added. EPA/FILIPPO VENEZIA
Koronavírus-gyanús betegeket kezelnek egy épületben a bresciai kórház mellett. EPA/FILIPPO VENEZIA

Rekordmértékben emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma Olaszországban – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Csaknem ezer áldozat egy nap alatt

Hirdetés

Tegnap 969-en vesztették életüket – ilyen sokan egy nap alatt még egy országban sem vesztették életüket a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 9 ezer fölé emelkedett, amivel a dél-európai ország szintén világelső.  (Interjúnk: Válogatni kell a fertőzöttek között – interjú egy római kórház orvosával.)

A napi új fertőzöttek száma minimálisan csökkent. Pénteken 4401 új beteget diagnosztizáltak - csütörtökön 4492, szerdán 3491, kedden 3612, hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek.

A diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap estére összességében meghaladta a 86,4 ezret – ebben benne vannak az elhunytak és a felgyógyultak is. Ebben a tekintetben Olaszország megelőzte Kínát (81,9 ezer), viszont elmarad az Egyesült Államok mögött.  (Az USA-ban szintén meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, Kínában, ahol hivatalosan már véget ért a járvány, hetek óta stagnál.)

Sok a látens beteg, sok az idős

A Corriere della Sera korábbi vizsgálatában arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

USA: több mint 100 ezer fertőzött

Az Egyesült Államokban már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma – ezzel az USA világelső. Az elhunytak száma  több mint1700, a gyógyultaké pedig 894.

Donald Trump  elnöki rendelettel felhatalmazta a belbiztonsági minisztert és a védelmi minisztert a hadsereg és a parti őrség tartalékosainak, továbbá a katonaság orvosi személyzetének a mozgósítására, írja az MTI.

Az elnök kiemelte Kaliforniát, az északnyugati Washington államot, New Yorkot, Floridát és Louisianát mint azokat a tagállamokat, ahol különösen intenzíven terjed a vírus. Dicsérően szólt Andrew Cuomo, New York kormányzója és Ron DeSantis floridai kormányzó munkájáról.

Bejelentette, hogy hétfőn tanácskozik a kormányzati munkacsoport két tagjával, Anthony Faucival, az országos allergológiai és fertőző betegségek központjának igazgatójával és Deborah Birx főorvossal arról, mikor lehetne újra beindítani a hétköznapi életet, beleértve a munkát is az ország egyes vidékein. Az elnök már napok óta szorgalmazza ezt, de mindig hozzáteszi, hogy a végső döntést a szakemberek tanácsaira támaszkodva hozza majd meg.

A Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatainak közzététele után három olyan amerikai tagállam számolt be koronavírusos megbetegedés miatti halálesetről, ahol addig egyetlen fertőzött sem halt bele a kórba. Nebraska, Észak-Dakota és Maine államokban mindhárom halálos áldozatnak más, komoly betegsége is volt.

Négy államban, Hawaiion, Rhode Islandben, Nyugat-Virginiában és Wyomingban nem szedett még halálos áldozatot a vírus, bár ezekben a tagállamokban is regisztráltak már fertőzötteket.

Több mint 15 ezer amerikai hoztak haza

Ron DeSantis, Florida kormányzója elrendelte, hogy aki New York államból vagy Louisianából érkezik Floridába, annak kötelezően két hétig önkéntes karanténba kell vonulnia. Floridában egyébként, csakúgy, mint Kaliforniában, meghatározatlan időre meghosszabbították a Disney szórakoztató parkjainak zárva tartását.

Az MTI szerint Los Angelesbe péntek este megérkezett az amerikai haditengerészet Mercy (Kegyelem) nevű kórházhajója.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette: több mint 15 ezer amerikai állampolgár hazaszállításáról gondoskodtak. Eddig a minisztérium 93 munkatársánál állapították meg a vírusfertőzöttséget.

Lélegeztetőgépeket gyártanak

Az amerikai  elnök Peter Navarrót, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadóját bízta meg a védelmi termelési törvény keretében elrendelt lélegeztetőgépek gyártásának összehangolásával.

Trump a törvény értelmében pénteken délután utasította a General Motorst mintegy 40 ezer lélegeztetőgép kötelező legyártására, és a sajtókonferencián azt is közölte, hogy tárgyalt a Boeing elnök-vezérigazgatójával, aki ígéretet tett heti mintegy ezer darab arcvédő gyártására.

Rengeteg lélegeztetőgépünk lesz

- fogalmazott az elnök, és kilátásba helyezte, hogy Washington később akár más országokat is elláthat ilyen berendezésekkel.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy amikor pénteken felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt:

Lélegeztetőgépekre van szükségünk.

Trump az amerikai egészségügy elhanyagolt állapotát kárhoztatta a lélegeztetőgépek és a kórházi raktárkészletek hiányáért. Mint mondta, nem az előző elnököt hibáztatja, hiszen az amerikai egészségügyet szerinte évtizedek óta elhanyagolták, nem fejlesztették, nem hajtottak végre beruházásokat. (Háttéranyagunk a témában: Versenyt futnak az országok a lélegeztetőgépekért.)

Több mint ötezer áldozat a spanyoloknál

Ami a  többi országot illeti, Spanyolországban csaknem 66 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig több mint 5100-an vesztették életüket. Az országban rendkívül magas - több mint 9400 - a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma. A kormány elbocsátási tilalmat rendelt el a járvány idejére.

Németországban csaknem 51 ezer fertőzött mellett 351 a halálos áldozatok száma és több mint 6600 a gyógyultaké. Franciaországban több mint 33 ezer a fertőzöttek száma, mintegy kétezren vesztették életüket, 5700-an távozhattak egészségesen a kórházból. Édouard Philippe kormányfő szerint Franciaországban a helyzet nehéz lesz a következő napokban. A kormány várhatóan bejelenti a kijárási korlátozások meghosszabbítását.

Az Egyesült Királyságban 761-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig mintegy 15 ezerre. A betegségből eddig 151-en gyógyultak fel.

Iránban a fertőzöttek száma elérte a 32 ezret, miközben a halottak száma több mint 2300, a gyógyultaké pedig 11 ezer.

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, továbbra is mintegy 82 ezer esetet tartanak nyilván, mintegy 3300-an haltak meg és 75 ezren gyógyultak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentik a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

27 ezer áldozat világszerte

Világszerte eddig csaknem 600 ezren fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 27 ezer, a gyógyultaké pedig 131 ezer fölé nőtt. A vírusfertőzést 177 országban mutatták ki.

Az AFP francia hírügynökség szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában.

További kapcsolódó anyagok:

- Egy ország, amelyet nem bénított meg a vírus – interjú egy svédországi magyarral

- Belerokkan-e a világ a koronavírus elleni harcba? A hét videója

Itt valószínűleg mindenki fertőzött – interjú egy tiroli völgyben ragadt magyarral

- Olasz road movie – így lépett meg egy magyar család a vörös zónából

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?