Hirdetés

Koronavírus – most lobban be egy újabb kontinens

Káncz Csaba, 2020. március 27., 16:49

Lerobbant egészségügy, százezres menekülttáborok és 24 millió AIDS-es páciens teszi rémálommá a most kibontakozó koronavírus-járvány kezelését Afrikában. A fejlett világ koordinált segítsége nélkül a kontinens képtelen lesz megbirkózni a kibontakozó járvánnyal – márpedig a fejlett országok még saját magukon sem tudnak segíteni. Káncz Csaba jegyzete.

Sepho (R), an homeless teenager from nearby Heidelburg, wakes up naked in a plastic bag as he looks around him on day 1 of the 21 day national lockdown, following President Cyril Ramaphosa declaration of a National Disaster as a result of Covid-19 Coronavirus of Covid-19 Coronavirus, Johannesburg, South Africa, 27 March 2020. The military aided by South Africa Police forces paroled the streets of downtown including gathering the homeless and street peoples who need to be relocated to shelters. Shelters have been set up at nearby school but the homeless have not as yet been helped to get to the shelters. The national lockdown declared by President Ramaphosa on 23 March 2020 started on 26 March 2020 at midnight and continue for 21 days. EPA/KIM LUDBROOK
Hajléktalanok Johannesburgban, Dél-Afrikában 2020. március 27-én. EPA/KIM LUDBROOK

Az Afrikai Unió adatai szerint tegnap az 1,216 milliárd lakosú afrikai kontinensen 2746 koronavírusos fertőzöttet és 60 halottat tartottak nyilván.

A kibontakozó válság elképesztő keretrendszereként ez a kontinens rendelkezik a globális népesség 16 százalékával, de csupán a világ egészségügyi kiadásainak 1 százalékát költik el ott. Olaszországban – amelynek egészségügyi rendszerét már megbénította a járvány – 10 ezer lakosra 41 orvos jut, Afrikában ugyanennyi lakosra csupán 2 orvos.

Hirdetés

Dinamikus emelkedés

Az afrikai népesség túlnyomó többségének nincs egészségbiztosítása. Még a kontinens egyik leggazdagabb országában, a Dél-Afrikai Köztársaságban is a népesség 82 százaléka egészségbiztosítás nélkül él. A közkórházak pedig személyzeti hiánnyal küszködnek és gyakran bénulnak le a legkülönbözőbb járványok miatt.

A Dél-Afrikai Köztársaság egymaga a tegnapi adatok szerint 900 koronavírusos fertőzöttel rendelkezik, 191 fővel növekedve egyetlen nap alatt. A kontinensen először Egyiptomban jelent meg a fertőzés, február 24-én és tegnap már 456 fertőzöttet és 21 halottat regisztráltak – Algériában 302 fertőzöttre jutott 21 halott.

Észak-Afrikában a muszlim országok mára lezárták az iskolákat, az egyetemeket, a mecseteket, felfüggesztették a repülőjáratokat a magasan fertőzött országokba és megtiltották a tömeges összejöveteleket.

Strukturális gyengeségek

A koronavírus nem csak a megfelelő egészségügyi infrastruktúra hiánya miatt fenyegeti a kontinenst, hanem a nyomornegyedek- és menekülttáborok nagy száma miatt is. Mindezen túl a mai napig mintegy 24 millió AIDS-pácienst és mintegy 2,5 millió tüdőbajos beteget kezelnek a kontinensen - valóban, a világ összes tüdőbajos haláleseteinek negyede Afrikában történik. A világ 15-19 éves AIDS-eseinek fele csupán 6 országban oszlik el: Dél-Afrikai Köztársaság, Nigéria, Kenya, India, Mozambik és Tanzánia.

A felnőtt korban AIDS-t elkapó betegek 73 százaléka Afrikára esik. Hasonlóképpen, a malária mintegy 400 ezer emberrel végez évente a kontinensen. Mindezen páciensek a legyengült immunrendzserük miatt gyakorlatilag nem élnék túl a koronavírus támadását.

Ha mindez nem lenne elég, a kontinensen számos óriási menekülttábor üzemel, csupán a Száhel-övezetben mintegy 1 millió a menekültek száma. A Dél-Afrikai Köztársaságban mintegy 2 millió menekült él. Ezen túlzsúfolt táborokban természetesen lehetetlen betartani a szükséges távolságot az emberek között, mint ahogyan az egészségügyi ellátás is csak nyomokban létezik.

Nem megy nemzetközi segítség nélkül

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Afrikában milliók élnek abból, hogy zöldséget, egyéb élelmiszert árulnak az utcaszélen – márpedig ezt az életmódot egyszerűen képtelenség lesz feladniuk a járvány idején, hiszen nincs más bevételi forrásuk.

Hasonlóképpen, milliók ingáznak a városokba a túlzsúfolt vonatokon és buszokon – ami természetesen melegágya lehet a vírus terjedésének. Szintén milliók ingáznak a gazdagabb szomszéd országokba és a határok őrizete több, mint hiányos.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a fejlett világ koordinált segítsége nélkül a kontinens egyszerűen képtelen lesz megbirkózni a kibontakozó járvánnyal. Márpedig az utóbbi hetek fejleményei világossá tették, hogy a fejlett világ még saját magán sem tud segíteni. A magára hagyott Afrika tehát nagyobb közegészségügyi katasztrófával nézhet szembe, mint amilyen az ebola-járvány volt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?