Hirdetés

Koronavírus: a kormány nem tanácsolja a magyaroknak, hogy a fertőzött területekre utazzanak

2020. február 27., 11:24

Gulyás Gergely szerint lesz elég egészségügyi maszk a patikákban, a börtönökben napi 25 ezer maszkot gyártanak. A kormány bízik abban, hogy nem marad el az olimpia.

Gulyás Gergely, Láng-Bognár Kinga és Kásler Miklós a rendkívüli sajtótájékoztatón. (Forrás: az Index élő Facebook-közvetítése)
Gulyás Gergely, Láng-Bognár Kinga és Kásler Miklós a rendkívüli sajtótájékoztatón. (Forrás: az Index élő Facebook-közvetítése)

A koronavírussal kapcsolatos szerdai kormánydöntéseket ismertette elsőként Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg nincs koronavírusos beteg Magyarországon, az eddig vizsgált minták között nem találtak pozitívat.

Kiemelte, hogy jelenleg 18 fő van karanténban Magyarországon, mindannyian jól vannak, panaszmentesek, két hét múlva lehet őket hazaengedni, ha addig nem jelentkeznek a betegség tünetei. Ismertette azokat a csatornákat, ahol a lakosság tájékoztatást tud kérni a vírussal kapcsolatban.

Hirdetés

Felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi maszkok nem a betegség megelőzésére alkalmasak, hanem a betegség terjedésének megakadályozására. A hazai büntetés-végrehajtási intézményekben napi 25 ezer maszkot gyártanak, ezért a miniszter szerint biztosított az ellátás, 1,2 millió maszk kerül majd forgalomba. Továbbá közbeszerzés alóli mentességet adtak a betegség gyógyítására szolgáló gyógyszerekre, megelőzést szolgáló készítményekre.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a védekezésre felállt kormányzati törzs álláspontját ismertette, mely szerint nem zárható ki, hogy a koronavírus Magyarországra is megérkezzen. Azt a kérést tolmácsolta a magyar állampolgárok felé, hogy aki utat tervezett a fertőzött területekre, inkább halassza el. Az onnan hazaérkezők, így a diákok felé pedig az a kérés, hogy ne menjenek iskolába két hétig. Illetve az utazók mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzuli szervekkel.

Részben ide kapcsolódik, hogy a kormány tájékoztatást hallgatott meg a magyar olimpiai csapat felkészüléséről. Gulyás Gergely jelezte, hogy a kormány bízik abban, hogy a koronavírus miatt nem kell elhalasztani az olimpia idei megrendezését. A várakozások szerint egyébként 13 éremmel lehet számolni. Az ATV kérdésére, hogy felvetődhet-e a sportrendezvények lemondása, köztük a labdarúgó Eb hazai meccseinek lefújása a vírus miatt, azt mondta, hogy erre felelősségteljesen nem lehet ma nyilatkozni. Arra lehet számítani, hogy az érintett területekről a következő hónapokban nem fognak delegációk érkezni, tárgyalásra indulni.

Más döntések közül említést tett arról, hogy a Belügyminisztérium 30 milliárd forintot kap arra, hogy ideiglenes büntetés-végrehajtási intézményeket hozzon létre. A mobil börtönökre azért van szükség, mert a hazai intézmények telítettsége 115 százalékos (néhány éve még 143 százalékos volt). A belügyi tárca azt vállalta, hogy még idén 100 százalék alá csökken a telítettség a börtönökben. Gulyás ezzel összefüggésben üdvözölte a parlament döntését a börtönbizniszként elhíresült kártérítési esetek felszámolására.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?