Hirdetés

Kína bedarálja Hongkongot – kész a mesterterv

Káncz Csaba, 2019. augusztus 23., 09:20

A kínai Államtanács vasárnapi intézkedései szerint a Hongkonggal határos Sencsen városa lesz a dél-kínai térség új üzleti központja. A Hongkong elleni átkaroló hadművelet már 2011-ben megfogalmazódott Pekingben, amikor tervek születtek arról, hogy Kanton tartomány 9 városából létrehozzák 42 millió lakossal a világ legnagyobb városát. Káncz Csaba jegyzete.

Hongkong látképe éjjel. (Forrás: Wikipédia)
Hongkong látképe éjjel. (Forrás: Wikipédia)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter evangelikus keresztényként állandóan egy nyitott Bibliát tart az íróasztalán és szerinte Trump elnököt Isten küldhette a zsidó nép megerősítésére. Trumpnak megtetszhetett a messianisztikus gondolatmenet, mert szerdán kijelentette újságíróknak, hogy Ő személyesen lett a „kiválasztott” a kínai kereskedelmi konfliktus lebonyolítására. „Ráadásul még győzünk is” – tette hozzá.

Sencsen lesz az új sztár

Nos, ne igyunk előre a medve bőrére. Az viszont figyelemreméltó, ahogyan a pekingi vezetés a legújabb jelek szerint kezelni akarja a hongkongi kérdést. Noha a Kínai Népi Hadseregnek van helyőrsége Hongkongban, és a jogszabályi háttér is adott Kínának ahhoz, hogy fegyveres erőket vessen be, a kínai kommunisták nem igazán akarják magukat globális politikai elszigeteltségbe navigálni egy vérfürdővel.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kínai Államtanács – amely a parlament (Népi Gyűlés) által hozott határozatok, rendeletek és törvények végrehajtásáért felel – vasárnap egy dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely a Hongkonggal határos Sencsen városára vonatkozóan jelöl ki lépéseket.

Hirdetés

Sencsen gazdasági ütőképességéről csak annyit, hogy míg a 10 milliós Magyarország éves GDP-je 140 milliárd dollár, addig a 13.5 millió lakosú Sencsené 346 milliárd dollár. A kínai kormány most Sencsent át akarja formálni a világ egyik vezető üzleti központjává, amely stabil prosperitással bír, ellentétben a labilisabb Hongkonggal.

A tervek szerint első osztályú egészségügyi és oktatási rendszert akarnak elterjeszteni a városban, valamint az 5G-Internet elérést gyorsított ütemben kiépíteni. A pekingi rezsim csúcstechnológiájú cégeket akar a világból a városba csábítani, árnyékba szorítva Hongkongot. A dokumentum nem is csinál titkot belőle, hogy a városnak egy új kirakatként kell szolgálnia Kína számára.

Hongkong csak külváros lehet

Valójában a Hongkong elleni átkaroló hadművelet már 2011-ben megfogalmazódott Pekingben, amikor tervek születtek arról, hogy Kanton tartomány 9 városából létrehozzák 42 millió lakossal a világ legnagyobb városát.  Bogdan Góralczyk lengyel Kína-szakértő egy friss interjújában kifejtette, miszerint „tavalyelőtt a kínai parlament - amely egyébként évente csak egyszer ül össze március elején -, törvényt fogadott el, amelyben arról van szó, hogy Kína létre fogja hozni a világ legnagyobb városát, Dél-Kínában. Ott van Hongkong, Makaó, Sencsen, és több más város. Kilenc városból lenne egyetlen nagy város, és Hongkong ennek a nagy városnak lenne egyik része.

Már meg is kezdődött az építkezés. Átadtak egy 55 kilométeres hidat, ami a tenger fölött ível át. Most építik a metrót, hogy csatlakozzanak egymáshoz az egyes városok. Az egész összesen mintegy fele Magyarország területű lenne. A britek 1997-es távozásától – a megállapodás értelmében - ötven évig, vagyis 2047-ig fog tartani az „egy ország, két rendszer” berendezkedés. De ha a megapolisz magalakul, akkor a kínaiak meg fogják kérdezni, miről beszélünk, hiszen csak egy városrészről, egy kerületről van szó. És ettől félnek a hongkongiak.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?