Hirdetés
Hirdetés

Félreránthatja a kormányt a brit parlament a jövő héten

Fellegi Tamás, 2019. február 22., 06:07

A brit parlament egyre több tagja lázad az ellen, hogy tehetetlenül kelljen néznie, amint országuk a katasztrófába rohan a miniszterelnök a parlamenti pártok, sőt az azon belüli csoportok makacssága miatt. Többen kiléptek a két nagy pártból, így Theresa May rádöbbent: nem húzhatja az időt az utolsó napig, hagynia kell, hogy a parlament keressen megoldást.

Eddig úgy nézett ki, senki nem tudja megakadályozni, hogy Theresa May akár az utolsó napig is „csirkét” játsszon a parlamenttel, vagyis arra számítson, hogy az utolsó pillanatban a parlament ijed meg a megállapodás nélküli uniós kilépéstől és inkább megszavazza az általa kötött megállapodást. Ha végül mégsem, akkor akár percekkel a határidő lejárta előtt maga fújja le a Brexitet, esetleg telefonálja körbe a 27 tagállamot, hogy hajlandók-e odébb tolni a kilépés dátumát.

Nem jön be a zsarolás

A kormányfő az idő szorításán kívül még egy dologban reménykedett: abban, hogy az EU ijed meg, és módosít a szerződésen, különösen az ír-északír határ átjárhatóságának garanciája ügyében. Úgy tűnik azonban, hogy senki nem ijed meg, az Uniótól nem is várható el, hogy magára hagyja egyik hű tagját, Írországot. A parlament pedig csak nem akarja megszavazni a szerződést a jelenlegi formában, pedig nem is olyan rossz az: ráérne a nehezebb kérdésekről 21 hónap múlva dönteni úgy, hogy egyúttal az ír kérdés is rendeződik.

Hirdetés

Menekülnek a süllyedő hajóról

A parlament egészének azonban szuverén joga, hogy megszavazzon vagy elutasítson egy szerződést, és ha elutasítja, joggal várja el a miniszterelnöktől, hogy vagy ő keressen másik megoldást, vagy maga a parlament javasolja ezt. A képviselők kezdik megunni a tehetetlenséget, és először a Munkáspártból léptek ki nyolcan, majd a Konzervatív pártból hárman, megalapítva a függetlenek csoportját. Theresa May parlamenti többsége ezzel még az északír DUP frakcióval együtt is minimálisra csökkent, így az esetleges további kilépések óhatatlanul a bukásához vezethetnek.

Mit tehet a T. Ház?

Nos, ilyen körülmények között nem tehet mást a kormányfő, minthogy átadja a parlamentnek a javaslattétel jogát, ha jövő hét közepéig nem tudja elérni Brüsszelben a szerződés módosítását, vagy nem tudja mégis meggyőzni a Munkáspárt egy részét, hogy támogassák őt a szavazáson. Andrea Leadsom házelnök szerint a kormány terve az, hogy jövő héten vagy újra szavaznak a megállapodásról, vagy javaslatokat tehetnek arról, mi történjen a megállapodás nélküli kilépés elkerülésére, és ezekről szavazhatnak utána.

A képviselőknek nem sok lehetőségük marad. Azt javasolhatják, amit May magától is megtehetne: egy gyors népszavazást, a Brexit lefújását vagy a kilépés határidejének kitolásáról való tárgyalást az Unióval. Mindeközben nemcsak a parlament egy része, de maguk a kormánytagok is lázadnak a miniszterelnök ellen, ezért a Bloomberg szerint lehet, hogy May levált néhány embert a kormányban, ugyanakkor ezzel sem jut sokkal előbbre, hisz ki akarna belépni egy olyan kabinetbe, amely a megállapodás nélküli kiesés kormánya lehet?

Napról-napra

Az események most már felgyorsulhatnak: egyre több képviselő lázadhat és ülhet át a függetlenekhez, kormánytagok mondhatnak le, az egész brit politikai felépítmény elkezdhet összeomlani, miután a felelősebb képviselők érzik, hogy máris oda jutott országuk, ahová soha nem lett volna szabad. Nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel egy olyan struktúrában, ahol az országot érintő rendkívül fontos kérdésben két és fél évig nem tárgyal egymással a két nagy párt, a miniszterelnök pedig ezalatt fogságban tudja tartani az országot.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?