Hirdetés

Izzik a levegő, a törökök támogatásának 75 százalékát törölték

2020. január 18., 17:09

Az EU drasztikusan csökkentette a Törökországnak nyújtott csatlakozás-előkészítő támogatást ebben az évben. Ez azonban az EU által Törökországnak a menekültügyi megállapodás alapján fizetett kifizetéseit nem érinti. Közben izzik a levegő Líbia körül, holnap nagy emberek ülnek le tárgyalni róla.

Tripoli, Líbia fővárosa 2011 autusztusában. MTI Fotó: Nyulas Szabolcs
Tripoli, Líbia fővárosa 2011 autusztusában. MTI Fotó: Nyulas Szabolcs

Az EU úgy határozott, hogy tovább csökkenti a Tökországnak nyújtott támogatásokat. Az eredetileg tervezett összegek 75 százalékát törlik 2020-ra vonatkozóan. Erről Josep Borrell, az EU külpolitikai megbízottja küldött levelet az Európai Parlamentnek – írta a Spiegel Online a Funke médiacsoportra hivatkozva.

Az előcsatlakozási támogatással az EU segíteni kívánta a tagjelölt országok reformfolyamatait és javítani versenyképességüket. A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások azonban évek óta megrekedtek, miután az EU Ankarát a jogállamiság megsértésével vádolja.

Hirdetés

Borrell az új intézkedést azzal indokolta, hogy Törökország illetéktelen földgázfúrásokat végez az EU-tag Ciprus partjainál. Másrészt katonai műveletekbe kezdett októberben Szíria északkeleti részén.

Pénzt adnak a török demokráciára

Az EU Bizottság szerint Törökország ebben az évben csak 168 millió eurót fog kapni az úgynevezett IPA-programból az uniós csatlakozás elősegítésére. Ebből 150 millió euró a demokráciára és a jogállamiságra, 18 millió euró pedig a vidékfejlesztési programra fordítandó. Az EU Bizottság eddig nem kommentálta a kiszivárgott levelet.

Az újságcikk szerint az EU összesen 1,2 milliárd euróval csökkentette a segélyeket 2017 óta. Az EU-támogatás továbbra is fontos a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében – idézik az EU-megbízottat.

Menekültekkel fenyeget

Holnap, vasárnap Líbia-konferenciát tartanak Berlinben. Ennek alkalmából Recep Tayyip Erdogan elnök óva intett attól, hogy a Tripoliban székelő, általa támogatott kormányt megöntsék. Ebben az esetben szerinte csak az iszlamista szervezetek erősödnének meg és újabb menekültáradat indulhat meg Európa felé – írta a Faz.net.

Erdogan, aki a tripoli kormányt támogatja, a Politico című magazinnak azt írta, történelmi hiba lenne az ellenzéki Chalifa Haftar hadurat hatalomra segíteni. Felajánlotta, hogy ennek megakadályozása érdekében az Eu és Törökország működjenek együtt.

A földgáz az oka?

Itt jön be a képbe a földgáz: Tavaly Erdogan a tripoli kormánnyal megállapodást kötött egyes földközi-tengeri határok megosztásáról. Amelyek alatt jelentős nyersanyag-lelőhelyeket sejtenek. Csakhogy ezek egy részét Görögország magáénak tekinti. A holnapi konferencián olyan illusztris személyek vesznek majd részt, mint Angela Merkel kancellár, Erdogan elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vagy Emmanuel Macron francia elnök.

Líbiában 2011 óta van polgárháború. Szombatra virradóra leállt az ország keleti részének olajexportja, a kiesés napi 800 ezer hordó lehet.

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?