Hirdetés
Hirdetés

Európa megrendült biztonsága – siralmas állapotú német és magyar hadsereg

Káncz Csaba, 2019. február 21., 08:59

London távozásával az EU elveszti tagállamai katonai költségvetésének a negyedét és a NATO katonai kiadásainak 80 százaléka az EU-n kívül kerül. A szétesett német hadsereg most a franciákkal szövetkezik. Budapest a múlt háborújára készül fel.

Az Airbus HForce fegyverrendszerrel ellátott, H225M többfunkciós helikoptere
Az Airbus HForce fegyverrendszerrel ellátott, H225M többfunkciós helikoptere. Ilyenből vett 16 darabot Magyarország. A gépek 2023-ban érkeznek a Honvédséghez (Fotó: Airbus)

Kevés európaiban tudatosodott a mai napig, hogy Trump elnökké választásával és a Brexittel megrendült kontinensünk biztonsága. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kivonul abból a gazdaság- és biztonságpolitikai szuper-struktúrából, amelyet éppen ők hoztak létre hét évtizede. Csupán London távozásával az EU elveszti tagállamai katonai költségvetésének a negyedét és a NATO katonai kiadások 80 százaléka az EU-n kívül kerül.

Új blokkok Európában

Hirdetés

A hétvégén a Müncheni Biztonságpolitikai Fórumon az amerikai alelnök próbálta meggyőzni ledermedt hallgatóságát, hogy Trump a NATO megerősítésének a híve. De a jelenlévők pontosan tudták, hogy Washington és a kontinentális Nyugat-Európa napról-napra sodródik egyre távolabbra egymástól. Ahogyan azt is pontosan tudták, hogy Trump minapi döntése a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodás (INF) felmondásáról éppenséggel aláássa Európa biztonságát.

London (és Washington) új észak-európai biztonságpolitikai tengelye a brit szigetektől Lengyelországon át a Baltikumig húzódik és a tengely államai egészen másképp állnak az orosz kihívástól elkezdve szabadkereskedelmi kérdésekig, mint a gazdaságilag hazavágott déli államok. A tengely egyben aláássa Berlin és Párizs terveit egy önálló, átfogó európai katonai szövetség kialakítására. Washington, London, Varsó és a Baltiak félelmei szerint ez ugyanis meggyengítené az amerikaiak által dominált NATO-t - egyben erősödne az eurázsiai geopolitikai tengely, amelynek megkadályozása már 120 éve elsőrangú angolszász érdek.

London tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 800 kommandóst akar idéntől állomásoztatni egy újonnan felépített laktanyában Norvégiában.  Azt pedig Gavin Williamson brit védelmi miniszter közölte három napja, hogy London tengeralattjáró-vadász repülőket fog járőröztetni az arktikus térség fölött. Az Egyesült Királyságot láthatóan nem zavarja, hogy nincsen joga beleszólni az arktikus vitákba, lévén, hogy legészakibb pontja (Shetland Islands) 710 kilométerre délre fekszik az Északi-sarkkörtől.

Siralmas állapotú német és magyar hadsereg

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A német hadsereg eközben szétesett állapotban van. Nem véletlen, hogy Berlin és Párizs egy hónapja szerződést írtak alá, amely közelíti a két ország biztonság- és védelempolitikáját, és fegyveres támadás esetén akár katonai segítséget is nyújt egymásnak. A szerződés szerint a német-francia diplomácia egyik kiemelt célja, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon. Két hete pedig a német- és a francia védelmi miniszter megállapodott, hogy közösen fejlesztik ki az új 5-ik generációs vadászgépüket.

Magyarországon több évtizednyi alulfinanszírozás után a honvédség most a múlt háborújára készül fel tankok és páncéltörő rakéták nagyszabású beszerzésével. A negyedik ipari forradalom által életre hívott autonóm fegyverrendszerek esetleges beszerzéséről - illetve az ellenük törénő védekezés módjáról - a magyar katonai vezetés részéről még csak nem is hallani. Mindenesetre a miniszterelnök képzelete máris szárnyra kapott, kijelentve: „A mostani haderőfejlesztés célja, hogy bármilyen irányból érkező katonai támadást el tudjon hárítani a Honvédség a NATO segítsége nélkül”. Azt nem tette hozzá, hogy egy haderőreform végrehajtása közel 10 évet vesz igénybe, jelenleg pedig a magyar honvédség a szomszédaink közül csak a szlovén hadseregnél erősebb.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?