Hirdetés

Észak-Korea megfenyegette Amerikát, majd kilőtt egy rakétát

2019. április 19., 09:10

Ügyesen manőverezik a kis kommunista atomhatalom rezsimje: találkozót jelent be Putyinnal, kiosztja Amerikát, majd kilő egy nem túl kicsi és nem túl nagy rakétát.

Úgy tűnik, tökélyre fejlesztette a nagyhatalmi tárgyalópartnerével történő taktikázást Kim Dzsongun: noha a Trump elnökkel Hanoiban folytatott csúcstalálkozó félbeszakadt, miután Trump egy, a teljes nukleáris leszerelést követelő iratot nyújtott át az észak-koreai vezetőnek, ő most mégsem az amerikai elnököt bírálta, hanem mindenért külügyminiszterét, Mike Pompeót tette felelőssé.

Az elnöki hiúság

Így nem sértette Donald Trump hiúságát, és nem zárta el a további tárgyalások útját, sőt: egyúttal erős nyomást gyakorolt a jövőre az újraválasztásért küzdő elnökre. Tegnap bejelentették a Kim-Putyin találkozót, ami azt jelenti, hogy ha Amerika nem békülékenyebb egyúttal Oroszországgal is, akkor könnyen támogatóra lelhet az orosz elnök személyében Észak-Korea.

Hirdetés

Mindezek után pár órával nem is maga a Kedves Vezető, hanem külügyminisztere tartott beszédet, melyben mindent az amerikai külügyminiszterre fogott, ő lett a bűnbak, és követelte, hogy a továbbiakban mást küldjön az amerikai elnök tárgyalópartnernek. Ezzel fel is adta alaposan a leckét neki: ha valóban mást küld, az a gyengeség jele, ha hozzá ragaszkodik, Észak-Korea jó okot talál, hogy továbbra is minden felelősséget rá hárítson.

Nyomatékot adtak

Mindennek gyorsan nyomatékot is adtak: kilőttek egy rakétát, de nem hosszútávú ballisztikust, amitől mindjárt megijedne a fél világ, csak valami kisebb tankelhárító jellegűt, ami ahhoz pont elég, hogy jelezze Észak-Korea fegyverkísérletezési készségét, ha a tárgyalások nem úgy alakulnak, ahogy ők szeretnék.

A kommunista rezsim azt szeretné elérni, hogy legalább részben oldják fel az amerikai szankciókat úgy, hogy ők csak részleges nukleáris leszerelést hajtanak végre. Vélhetően az ügyes taktikázást folytatni fogják az amerikai elnökválasztáshoz közeledve, hisz az eredménytelenség, sőt, észak-Korea packázása kínos lehet az elnöknek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?