Hirdetés
Hirdetés

Gigaturnéra indul Orbán Viktor jövő héten

2019. április 20., 10:15

A kormányfő előbb Kazahsztánba utazik, majd Kínába látogat, ahol többek között a kínai miniszterelnökkel fog egyeztetni, és részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon. A pekingi eseményen 37 kormány- és államfő vesz részt, de ott lesz az ENSZ-főtitkár és az IMF-vezér is. A fórum célja a többi között, hogy fejlesszék az összeköttetéseket, és újabb együttműködési formákat alakítsanak ki.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó a sanghaji repülőtérre érkezik 2018. november 4-én. (MTI/Hszinhua)
Így fogadták tavaly novemberben Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikó a sanghaji repülőtéren. (MTI/Hszinhua)

Magyarország miniszterelnöke kedden Kazahsztánba utazik, ahol hivatalos látogatást tesz, majd április 25-28. között Pekingben Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon szombaton.

A magyar miniszterelnök a kazah fővárosban, Nurszultanban megbeszélést folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel, valamint a tervek szerint találkozik Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is, közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Hirdetés

A kínai kormányfővel is tárgyal

Orbán Viktor csütörtökön Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal, majd kétoldalú egyezményeket írnak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja.

A második Egy övezet, egy út fórum pénteken kezdődik Pekingben. A fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye, amit Hszi Csin-ping kínai elnök nyit majd meg.


Guterres és Lagarde is ott lesz

Az eseményen 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét. A fórum alkalmával zajló csúcstalálkozón Magyarország mellett ott lesznek például Ausztria, Csehország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Portugália és Svájc vezetői is, de képviselteti magát az Új Selyemút-tervként is ismert kezdeményezés számos más érdekeltje, a többi között Oroszország, Mongólia, Pakisztán, Vietnam, Thaiföld, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Chile és Egyiptom is.

Hozzájuk csatlakozik majd António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Mindemellett Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország és Ausztrália is magas rangú küldöttekkel lesz jelen az eseményen.

Új Selyemút-terv

A csúcstalálkozó mellett, az idei fórumon első alkalommal az üzleti szféra képviselői is találkozhatnak egymással. Az első fórumon tárgyalt hattal szemben most már 12 olyan témát is megvitatnak majd a részvevők, amelyek célja a gyakorlati együttműködés elősegítése. Olyan témákról van szó, mint az összeköttetések fejlesztése, a növekedés új forrásainak feltárása, újabb együttműködési formák kialakítása és a fenntartható fejlődés.

Vang Ji kínai külügyminiszter az Új Selyemút-terv eredményeivel kapcsolatban elmondta: eddig 126 ország és 29 nemzetközi szervezet írt alá együttműködési megállapodást Kínával.

Kiemelte: Kína és a részt vevő országok közötti kereskedelem meghaladta a 6 ezer milliárd dollárt, a befektetések összege 80 milliárd dollár felett volt, és a megvalósult projekteken keresztül csaknem 300 ezer új munkahely jött létre.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brüsszeli póker: von der Leyen győzelmének öt legnagyobb tanulsága

Brüsszeli póker: von der Leyen győzelmének öt legnagyobb tanulsága

Tegnap egy hónapok tartó hatalmi harc zárult le azzal, hogy az Európai Parlament szűk többséggel, de megválasztotta az Európai Bizottság elnökének az Európai Tanács jelöltjét. A néppárti Ursula von der Leyen győzelme egy nagy és összetett alku része, amelyből a politikusok leginkább azokat hagyták ki, akik őket hatalomba emelték: az európai választókat. Wéber Balázs jegyzete a legfőbb tanulságokról.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?