Hirdetés

Gigaturnéra indul Orbán Viktor jövő héten

2019. április 20., 10:15

A kormányfő előbb Kazahsztánba utazik, majd Kínába látogat, ahol többek között a kínai miniszterelnökkel fog egyeztetni, és részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon. A pekingi eseményen 37 kormány- és államfő vesz részt, de ott lesz az ENSZ-főtitkár és az IMF-vezér is. A fórum célja a többi között, hogy fejlesszék az összeköttetéseket, és újabb együttműködési formákat alakítsanak ki.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó a sanghaji repülőtérre érkezik 2018. november 4-én. (MTI/Hszinhua)
Így fogadták tavaly novemberben Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikó a sanghaji repülőtéren. (MTI/Hszinhua)

Magyarország miniszterelnöke kedden Kazahsztánba utazik, ahol hivatalos látogatást tesz, majd április 25-28. között Pekingben Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon szombaton.

A magyar miniszterelnök a kazah fővárosban, Nurszultanban megbeszélést folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel, valamint a tervek szerint találkozik Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is, közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Hirdetés

A kínai kormányfővel is tárgyal

Orbán Viktor csütörtökön Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal, majd kétoldalú egyezményeket írnak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja.

A második Egy övezet, egy út fórum pénteken kezdődik Pekingben. A fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye, amit Hszi Csin-ping kínai elnök nyit majd meg.


Guterres és Lagarde is ott lesz

Az eseményen 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét. A fórum alkalmával zajló csúcstalálkozón Magyarország mellett ott lesznek például Ausztria, Csehország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Portugália és Svájc vezetői is, de képviselteti magát az Új Selyemút-tervként is ismert kezdeményezés számos más érdekeltje, a többi között Oroszország, Mongólia, Pakisztán, Vietnam, Thaiföld, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Chile és Egyiptom is.

Hozzájuk csatlakozik majd António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Mindemellett Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország és Ausztrália is magas rangú küldöttekkel lesz jelen az eseményen.

Új Selyemút-terv

A csúcstalálkozó mellett, az idei fórumon első alkalommal az üzleti szféra képviselői is találkozhatnak egymással. Az első fórumon tárgyalt hattal szemben most már 12 olyan témát is megvitatnak majd a részvevők, amelyek célja a gyakorlati együttműködés elősegítése. Olyan témákról van szó, mint az összeköttetések fejlesztése, a növekedés új forrásainak feltárása, újabb együttműködési formák kialakítása és a fenntartható fejlődés.

Vang Ji kínai külügyminiszter az Új Selyemút-terv eredményeivel kapcsolatban elmondta: eddig 126 ország és 29 nemzetközi szervezet írt alá együttműködési megállapodást Kínával.

Kiemelte: Kína és a részt vevő országok közötti kereskedelem meghaladta a 6 ezer milliárd dollárt, a befektetések összege 80 milliárd dollár felett volt, és a megvalósult projekteken keresztül csaknem 300 ezer új munkahely jött létre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?