Hirdetés
Hirdetés

Bízott az Orbán-kormányban, de kiábrándult: beolvasott a NER-nek az olasz történész

2019. március 23., 11:30

Stefano Bottoni 2010-ben még bízott a Fideszben, de a 2014 utáni események elriasztották. Szerinte Magyarországon félautoriter rendszer jött létre, és aki betagozódik, annak tartania kell a száját. Törzsi logika működik, és a közügyekben olyan falak vannak, amiket szinte lehetetlen áttörni. A történész úgy véli, hogy a politika már a tudományos világba is behatolt.

Stafano Bottoni (Youtube/Új egyenlőség)
Stefano Bottoni (Forrás: Youtube/Új Egyenlőség)

Az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a HVG e heti számában megjelent interjúban elmondta: 2010-ben még nagy reményeket fűzött a Fideszhez, mert biztos volt abban, hogy Gyurcsány Ferencet rossz kormányzásban nem lehet alulmúlni; az elején még csodálta az Orbán-kormány politikai határozottságát, és tetszett neki a multik elleni fellépése.

Nem akart betagozódni

Hirdetés

2014 után azonban megváltozott az olasz-magyar történész viszonyulása a kormányhoz.

„(Ekkor) jöttem csak rá, hogy a rendszer nem tud és nem is akar konszolidálódni, de 2017 elején még állandó lakcímkártyát igényeltem. Rá néhány hétre indult a CEU-ügy, majd jött a kutatók listázása a Figyelőben, a szörnyű választási kampány és a drámai eredmény. Ezek után már tudtam, hogy bárki sorra kerülhet.”

Megtehette volna, hogy – mint mondta – sok tehetséges és becsületes kollégájával együtt betagozódik a NER-be, de zavarta, hogy a fideszes rendezvények egy idő után a pozíciók szerzéséről és az ellenfél megsemmisítéséről szóltak.

„De a legjobban az zavart, hogy ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat, márpedig ez nem fért meg az olasz temperamentumommal.”

Félautoriter rendszer

A magyar gyökerekkel rendelkező Bottoni, aki egyben az MTA függetlenségéért harcoló Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik alapítója, nagyon sok energiát fektetett abba, hogy boldoguljon Magyarországon, és szerette volna, ha ez a befektetés megtérül. Azt hitte, hogy sikerrel zárul a Nyugathoz csatlakozás.

„Azt pedig nem tudtam volna elképzelni, hogy visszafordul félautoriter rendszerbe. És ez mérhetetlenül fáj és dühít.”

Bottoni, aki júliustól a firenzei egyetemen tanít majd, és heti néhány napot fog ott tölteni, könyvet ír az Orbán-rendszer történelmi gyökereiről. Szerinte a magyar kormányfő egy olyan világtrend része, amit bizonyos értelemben megelőzött, ez az előnye azonban rohamosan fogy. Úgy véli, hogy térségünkben a valódi probléma nem a migráció, hanem a tömeges elvándorlás és az agyelszívás. 

Törzsi logika

Arra a kérdésre, hogy mi a leginkább furcsa számára Magyarországon, azt mondta:

„A nagyon passzív, gyanakvó viszonyulás a közügyekhez, szinte lehetetlen ezeket a falakat áttörni.”

Szerinte bár a maffia „azért komolyabb dolog, mint a NER”, Magyarországon is egyfajta törzsi logika működik. A társadalom klánokra bomlik fel, és mindenki csak a saját boldogulásával törődik, akár a közösség kárára is – mondta a HVG-nek.

A tüntetés kényszerlépés

A héten az Akadémiai Dolgozók Fóruma ismét tüntetést szervezett a Magyar Tudományos Akadémiáért a kutatóintézet székházához. Bottoni az ATV-nek azt mondta, hogy a politika behatolt a tudományos világba, amikor elvette az MTA-tól a költségvetése egy részét.

Hozzátette: a tüntetés kényszerlépés. A tudósok nem ezzel akarnak foglalkozni, hanem nyugodtan szeretnének dolgozni, egy könyvtárban ülni és könyvet írni, de ezt a helyzetet nem ők teremtették.

Beszélt arról is, hogy az Európai Néppárt által (a Fidesz felfüggesztése ügyében) kiadott nyilatkozat tartalmaz egy mondatot, miszerint a kutatás szabadságát is vizsgálni fogják. Reméli, hogy ez az Akadémiára is vonatkozik, nem csak a CEU-ra.

(A Fidesz felfüggesztéséről készült háttéranyagunkat itt olvashatja: „Die Welt: megalázták Orbán Viktort – a Fidesztől hangos a világsajtó”.)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Putyin-Kim Dzsongun csúcs lesz áprilisban

Putyin-Kim Dzsongun csúcs lesz áprilisban

Kim Putyin meghívására érkezik majd a csúcstalálkozóra. Az észak-koreai vezető lehetséges vizitjével kapcsolatban már tavaly több forgatókönyv is felmerült. Szó volt arról, hogy Kim részt vesz a Vlagyivosztokban szeptemberben megtartott Keleti Gazdasági Fórumon. Ez az elképzelés nem valósult meg, de az orosz vezetés részéről többször is elhangzott, hogy a politikust bármely, számára alkalmas időpontban szívesen látják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?