Hirdetés
Hirdetés

Bíróságon fúrnák meg a no deal Brexitet

2019. július 14., 17:05

Bírósági úton akadályozná meg egy ismert civil aktivista, hogy a következő brit miniszterelnök a parlament beleszólása nélkül, rendezetlen módon léptethesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

Demonstrators with banners 'Exit Brexit' and 'Let's call the whole thing Off!' during the People's Vote March for the Future in London, Britain, 20 October 2018. Reports state that the 'March for the Future' is to be led by a column of young people and call for a People’s Vote on the Brexit deal. After marching through central London, there will be a rally on stage in Parliament Square, including speeches from Mayor of London Sadiq Khan. EPA/VICKIE FLORES
epa07106772 Demonstrators with banners 'Exit Brexit' and 'Let's call the whole thing Off!' during the People's Vote March for the Future in London, Britain, 20 October 2018. Reports state that the 'March for the Future' is to be led by a column of young people and call for a People’s Vote on the Brexit deal. After marching through central London, there will be a rally on stage in Parliament Square, including speeches from Mayor of London Sadiq Khan. EPA/VICKIE FLORES
Brexit-ellenes tüntetés Londonban tavaly októberben. EPA/VICKIE FLORES

Gina Miller, a londoni City egyik befektetési társaságának vezetője a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi magazinműsorában kijelentette: egy ilyen megoldás hatalmi visszaéléssel érne fel.

Megvédené a parlament szuverenitását

Hirdetés

Hozzátette: célja a brit alkotmányosság központi elemének, a parlament szuverenitásának megvédése. Szerinte kezdeményezése nem a Brexit-folyamat kimenetelének megváltoztatására irányul, hanem arra, hogy a parlamentnek beleszólása legyen a kilépés mikéntjébe.

Gina Miller megbízásából az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya levélben szólította fel Boris Johnson volt külügyminisztert - aki a felmérések alapján a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és így a miniszterelnöki posztért folyó versengés favoritjának számít -, hogy ha ő lesz a következő miniszterelnök, ne kezdeményezze II. Erzsébet királynőnél a parlament munkájának felfüggesztését a megállapodás nélküli Brexit érdekében. Ha pedig mégis erre készül, akkor hét nappal előtte küldjön erről értesítést a cég megbízójának, vagyis Gina Millernek.

Kiiktatnák a parlamentet

Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik prominens képviselője nemrég azt vetette fel, hogy a párt éléről és a miniszterelnöki tisztségből tíz nap múlva távozó Theresa May utódjának akár a jelenlegi parlamenti ülésszak lezárásával is meg kell akadályoznia, hogy a parlament elejét vegye a megállapodás nélküli kilépésnek az EU-ból.

Raab szerint erre azért lenne szükség, mert a londoni alsóház már eddig is tett kísérleteket arra, hogy kivegye a kormány kezéből a Brexit-folyamat irányítását.

A Parlament ellenzi a no deal Brexitet

Az alsóházban nincsenek többségben a megállapodás nélküli Brexit hívei. A Konzervatív Párt több vezető képviselője is - köztük Philip Hammond pénzügyminiszter - jelezte, hogy a parlament közbelép, ha a következő miniszterelnök rendezetlen kilépésre törekedne.

Boris Johnson, aki Jeremy Hunt jelenlegi brit külügyminiszterrel verseng a pártvezetői és a kormányfői tisztségért, az eddigi kampányrendezvényeken nem volt hajlandó egyértelműen kizárni, hogy kész lenne a parlamenti ülésszak lezárását kezdeményezni az uralkodónál.

Johnson mindenképp kilépne

A kampány kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit új, október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

Hunt ugyanakkor rendre kizárja, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, a parlamenti ülésszak idő előtti lezárásához folyamodna a Brexit-határidő tartása érdekében.

Millernek egyszer már sikerült

Gina Miller akkor vált országosan ismertté, amikor 2017 januárjában, az általa kezdeményezett jogi eljárás eredményeként a brit legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a kormánynak a parlament előzetes jóváhagyását kell kérnie a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásához, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

Az 50. cikkely aktiválását Theresa May 2017 márciusában jelentette be, de a bírósági végzésnek megfelelően - eredeti szándékával ellentétben - ezt a lépést előbb alsóházi szavazáson kellett jóváhagyatnia.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?