Hirdetés

Beolvad az MNB tiszaroffi kastélyát üzemeltető cége a fegyveres őrző-védőébe

Csabai Károly, 2019. október 22., 06:10

Bár az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-be olvadó MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft. tőkehiánnyal küzd, lapunk érdeklődésére a jegybank tevékenység-átszervezési, humánerőforrás-optimalizációs és költséghatékonysági okokkal indokolta a szeptember 30-ai döntést, amely a friss cégközlönyben jelent meg.

Alig egy hét leforgása alatt egyszerre két társaságot is alapított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 nyarán. Az MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft.-t alapvetően azért hozta létre, hogy fenntartsa és üzemeltesse a nettó 415 millió forintért megvásárolt tiszaroffi Borbély-kúriát, amelyben a jegybank később kialakította a Tiszaroffi Képzési és Szabadidőközpontot. Emellett e kft. azt is a feladatául kapta, hogy az MNB által meghatározott üdülési és egyéb szolgáltatásokat, konferenciákat, oktatásokat, továbbképzéseket, kihelyezett testületi üléseket tartson. Továbbá, hogy üzemeltesse az MNB munkahelyi büféit, s nyújtson a jegybanknak catering- és teátrumüzemeltetési szolgáltatásokat.

Repült a Bálna

Hirdetés

Az MNB-Jóléti Kft. neve 2017 végén is felmerült, amikor a Bálna értékesítésére a Fővárosi Közgyűlés által kiírt tender iránt heten is érdeklődtek, a pályázati dokumentációt azonban egyedül a jegybank leánycége vásárolta meg, mégsem tett ajánlatot. Ezt az MNB egy sajtóközleményben azzal indokolta, hogy Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017. november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára. (Végül a Fővárosi Közgyűlés 2018. január 24-én eredménytelennek nyilvánította a nyilvános versenyeztetési eljárást, a kormány azonban csak az idén július elején, a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály alapján adná, egy rendeletmódosítással – ami a kiemelt turisztikai jelentőségű állami ingatlanok valamint azok vagyonkezelőjére vonatkozik – a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe a Bálna épületét.)

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élőerős őrzés-védelmét is. A bankok bankja ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását.

Vezérigazgatója Marosán Attila, aki 2010-től a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztályát vezette, egykor pedig Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököket is védte. A Bankbiztonsági igazgatóság vezetőjévé pedig 2016 novemberében Holló Attila Csabát nevezték ki, alapvetően Matolcsy György jegybankelnök személyes védelmére. Holló korábban egyebek mellett a Köztársasági Őrezred Személyvédelmi Főosztályának helyettes vezetője és a Delegációs és Rendezvénybiztosító Osztály vezetője volt, azaz testőri minőségben Orbán Viktor mellett dolgozott.

Az MNB-Biztonsági Zrt. egyébként 2015 novemberében alapított egy céget, a Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft.-t 140 milliós alaptőkével, s akkori sajtóhírek szerint a Qualitas feladata lett volna az elnök, a lakása és az alelnökök védelme. Ám alig egy évvel később végelszámolás alá került, miután közel 45 millió forintos mínuszt halmozott fel.

Egyedül nem megy

Most az MNB úgy döntött, hogy a két cégből egyet csinál, úgy, hogy az MNB-Jóléti Kft. beolvad az MNB-Biztonsági Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. A június 30-ai vagyonmérleg-tervezet szerint az összeolvadás utána jegyzett tőke 1 milliárd 66 millió, a saját tőke közel 1,4 milliárd lesz. A befektetett eszközök csaknem 800 milliót tesznek ki, a rövid lejáratú kötelezettségek pedig 257,6 milliót.

A beolvadás előtt az MNB-Jóléti Kft. saját tőkéje 647,8 millió forint volt, 208,6 millióval kevesebb a jegyzett tőkéjénél. Ez a viszony a két mutató között azonban már régebb óta fennáll. A céginformációk szerint 2017 végén 677 milliós saját tőke állt szemben 785 milliós jegyzett tőkével, 2018 végén pedig 701,4 millió vs. 808,5 millió. Márpedig a Polgári törvénykönyv szerint, ha egy társaság saját tőkéje a jegyzett tőkéje alá esik, akkor gondoskodni kell e helyzet rendezéséről, jelesül tőkeleszállítást kell végrehajtania.

Azáltal azonban, hogy a kft-t a jegybank beolvasztja az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-be, ez a probléma megoldódik. Lapunk kérdésére mégsem ezzel indokolta az MNB a két társaság összeolvasztását. „Az egyesülés mögött tevékenység-átszervezési, humánerőforrás optimalizációs és költséghatékonysági érvek állnak” – válaszolta írásban a jegybank kommunikációs igazgatósága. Míg az MNB-Biztonsági Zrt.-ben 2018 végén 117-en álltak alkalmazásban, addig az MNB-Jóléti Kft.-ben huszan.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?