Hirdetés

Az EKB közvetlenül is vásárol majd céges értékpapírokat?

2020. március 27., 18:31

A Volkswagen csoport arra szólította fel az Európai Központi Bankot (EKB), hogy a pénzintézet minél hamarabb kezdjen közvetlenül a világ legnagyobb vállalataitól értékpapírokat vásárolni, így segítve a cégeket a koronavírus okozta válság átvészelésében.

A német vállalatóriás képviselője a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy az EKB-nak „egyértelmű és világos jeleket” kell küldenie a cégek felé, és a lehető leghamarabb meg kell vásárolnia azok rövid, vagy hosszú lejáratú adósságait. A Volkswagen Európában az egyik legnagyobb értékpapír kibocsátónak számít.

A világ legnagyobb autógyártója a múlt héten bezárta összes európai gyárát, míg a Kínán kívüli autóipar majdnem teljesen leállt. "Különböző, diverzifikált finanszírozási források állnak továbbra is a cég rendelkezésére, de sajnos nem mindegyik olyan likvid, azonnal hozzáférhető, mint amilyenek a korábbiak voltak" - mondta Frank Witter pénzügyi vezérigazgató.

Hirdetés

A német autógyártó cég azt követően fogalmazta meg felhívását az EKB felé, hogy az európai pénzintézet bejelentette, kész 750 milliárd eurót fordítani pénzügyi eszközök vásárlására, hogy így mérsékelje a vírus okozta gazdasági károkat.

A Volkswagen folyó adósság finanszírozási programja keretében 15 milliárd euró értékben képes értékpapírokat kibocsátani, további 5 milliárd eurót pedig külön a belga értékpapír piacon rövid távú adósságok finanszírozására. A csoport, kifejezetten pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó ágazata pedig további kereskedelmi papír programmal rendelkezik, 2,5 milliárd eurós limittel.

A nagyvállalatok az euróövezet 1,4 trillió eurós kereskedelmi papír piacának csupán a töredékét képviselik, ám az ezekhez való gyors hozzáférés létfontosságú lehet a rövid távú likviditási hiányok megszüntetésére törekedni kívánó vállalatok számára, főleg most a koronavírus okozta gazdasági nehézségek idején.

Az Európában közel 500 ezer alkalmazottat foglalkoztató Volkswagen már több tízezer német munkavállalóját állította át rövidebb munkaidőre, akik kieső munkabérét a német központi költségvetés pótolja ki.

Az autóipari óriás az EKB-val közvetlen tárgyalásokat is folytat, annak érdekében, hogy hozzáférjen a szükséges pénzekhez, a központi bank kibővített refinanszírozási műveletein keresztül. A bankok aztán mínusz 0,75 százalékon kínálják hiteleiket.

A múlt héten, amikor az EKB bejelentette a 750 milliárd eurós többlet eszközvásárlást a Covid-19 gazdasági hatásainak kezelése érdekében, a pénzintézet vállalta, hogy a nem pénzügyi értékpapírokat is „vásárolhatóvá teszi”.

Miközben a központi bank csütörtökön már hozzá is kezdett vállalati kötvényeket a program keretében vásárolni, ugyanakkor a nem pénzügyi érték papírok vásárlásának technikai és jogi részletein még mindig dolgoznak.

Az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő FED a múlt héten jelentette be, hogy szintén elkezd értékpapírokat vásárolni, újraindítva egy olyan gyakorlatot, amelyet utoljára a 2008-as pénzügyi válság során már folytattak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?