Hirdetés

Amikor nem a divat, hanem a vírus diktál

Szarvas György, 2020. március 15., 14:41

Alaposan megsínylik az éves szinten is eurómilliárdokat megmozgató észak-olaszországi dizájn kiállítások és vásárok a térséget sújtó koronavírus járványt. Egyre másra mondják vissza, vagy teszik későbbi időpontra az eseményeket, ami mind a kiállítókat, mind pedig a látogatókat komoly próbatétel elé állítja.

Fotó: depositphotos.com
Fotó: depositphotos.com

Le kell bontani, később pedig újra kell építeni a vásári standokat

A lemondott repülőgép és szállodai foglalások csak a kisebbik gondot jelentik, de a vásáron hatalmas standokkal bemutatkozó cégeknek komoly szervezőmunkát, és vélhetőleg komoly plusz költséget jelent majd a pár hónapos csúszás; építőmunkásokat, hórukk-embereket kell egy későbbi időpontra fogadniuk, és a stand kellékek szállítást is újra kell intézniük, ami ebben a járványos helyzetben talán még nehezebb lesz.

Hirdetés

A Salone del Mobile szervezői az elsők között voltak, akik bejelentették, hogy az esemény időpontját két hónappal későbbre tolják. Az eredeti dátum szerint április 21-e és 26-a között tartották volna meg a vásárt, ez most június 21-re módosult.

A Milánói Design Hét a szakma két legjelentősebb eseményének ad otthont, a Salone Internazionale del Mobile nemzetközi bútorkiállításnak, valamint a Fuorisalone (szalonon kívül) eseménysorozatnak. Az 1961 óta létező Salone del Mobile nemzetközi referenciaponttá vált a dizájn és bútorgyártás területén, évente átlagban a 400 ezer érdeklődőt vonz.

A nyolcvanas évek óta működő Fuorisalone a szakkiállítással párhuzamosan szerveződő művészeti és kulturális programsorozat. Az eseménysorozat összehozza a tervezőket, a gyártókat és a vásárlókat, és közvetlen kapcsolatot épít ki közöttük. A rendezvény nem véletlenül kapta a szalonon kívül nevet, hiszen a vásártól legalább egy órányi metróútra, Milánó belső kerületeiben kap általában helyet.

A magyarok is már inkább Milánóba járnak

Tavaly első ízben magyarok is érdekeltek voltak Fuorisalone-ban, a Magyar Design és Divat Ügynökség (HFDA) Budapest Select név alatt biztosította 13 magyar tervezőnek a megjelenés lehetőségét. Információink szerint az Ügynökség idén is komolyan készült a rendezvényre, ugyanis a magyar dizájn, egyáltalán a magyar tervezők számára az itteni megjelenést óriási kiugrási lehetőségnek tekintik. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a két hónapos csúszás miatt mire számítanak, ám az Ügynökség honlapján megadott egyetlen mobilszámon nem tudtuk őket elérni.

A Sicis, mely egy 1987 óta működő olasz családi vállalkozás, már évek óta 600 négyzetméteres standon állít ki a Salone del Mobile egyik pavilonjában. A főleg belsőépítészeti anyagok, illetve bútorok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég idén is a kiállítók között lesz, mint azt a cég magyarországi képviselője, Bor Iván lapunknak elmondta, az, hogy két hónappal későbbre tették a vásár időpontját, őket csak részben érinti, hiszen nem csak standdal vannak jelen a szalonon, de a városban állandó jelleggel fenntartanak egy háromszintes bemutatótermet is, ahová a vásár idején kívül is bármikor be lehet menni.

Milánó ma már kenterbe veri honfitársaink körében a többi dizájnvásárt, a tervezők, építészek, kivitelezők és magánügyfelek százával keresik fel a vásárt minden évben, és ők nem csak nézelődni járnak ki, de gyakran itt is vásárolnak be, márpedig nagy pénzekért. Ha ők lemondják az utat, az a kiállítóknak és gyártóknak, nem is beszélve a vásárszervezőkről nagy érvágás lehet.

Bor Iván elmondta, tavaly a Sicis standján a vásár négy napja alatt kétszáz magyar szakmabelivel (belsőépítésszel, lakberendezővel, stb.) tárgyalt, és ez csak egyetlen kiállítási hely volt. Bár a Salone del Mobile jelenti a dizájnvásárok topkategóriáját, azonban januártól kezdve számos kisebb dizájnvásár előzi meg és ezek egymásra is épülnek.

Megbicsaklott vásárnaptár

A kölni Imm Cologne vásáron sok olyan kiállító van, amelyik később standdal jelentkezik Milánóban is, és sok olyan anyagot, terméket tesztelnek a korábbi vásárokon, melyek debütálása, igazi bemutatkozása Milánóban történik majd meg. Márpedig egy két hónapos csúszás a kiállítási naptárban alaposan befolyásolhatja a hatást.

A luxus bútorszövetek egyik legnevesebb vására a comói tó partján minden évben megrendezett Proposte. A hivatalos honlapon még néhány napja is az eredetileg meghirdetett időponttal szerepelt a vásár (április 27-29.), és egy rövid szöveges bejegyzés tudósította csupán az oldal látogatóit, hogy a vásárszervezők folyamatosan figyelemmel követik a vírushelyzetet, és a hamarosan közzéteszik, hogy elhalasztják-e egy későbbi időpontra a vásárt, vagy sem.

Sokáig vártak a bejelentéssel, a döntés kimenetele azonban nem is igen volt kérdéses, a szervezők a vásár időpontját szeptember 23-a és 25-e közé tolták el,

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) információi szerint is az, hogy a Proposte-t is egykésőbbi időpontban rendezik meg, várható volt, mivel Como is az erősen fertőzött észak-olaszországi régióban fekszik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?