Hirdetés

Akár komoly fordulatot is jelenthet az orosz kormány lemondása

Wéber Balázs, 2020. január 15., 17:10

Ma délután váratlanul benyújtotta lemondását az orosz kormány. Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő a Privátbankár.hu-nak azt mondta: Dmitrij Medvegyev távozása valójában azt jelentheti, hogy neki kell elvinnie a balhét az elmúlt évek gazdaság- és szociálpolitikai kudarcaiért. Szerinte az egyik lehetséges utódjelölt Alekszej Kudrin, akinek kinevezése egy politikai fordulat és konszolidáció kezdetét jelezné.

Russian President Vladimir Putin (L) and Russian Prime Minister Dmitry Medvedev (R) prior to a meeting with Cabinet members at the Government's headquarters in Moscow, Russia, 15 January 2020. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev announced of resignation of Russian Government. EPA/DMITRY ASTAKHOV
Újabb székcsere? Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev Moszkvában a mai kormányülés előtt. EPA/DMITRY ASTAKHOV

Kormánya nevében benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfőnek Moszkvában.

Putyin beszédével indokolta

Hirdetés

Medvegyev lemondását Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe. Ebben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint a demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között. (...) Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést

– idézte Medvegyevet az MTI.

A jelenlegi orosz kormány 2018 májusában alakult meg. Medvegyev, aki régóta Putyin szoros szövetségese,  2012 óta miniszterelnök, 2008 és 2012 között pedig Oroszország elnöke volt.

Nem minden sikerült

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért – noha, mint mondta, "nem minden sikerült" –, és felkérte őket, hogy az új kabinet megalakulásáig lássák el feladataikat.

Egyúttal felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztját, amit  hamarosan létre fog hozni. Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje Putyin.

Elviszi a balhét?

De mi állhat a történések hátterében? Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő a Privátbankár.hu-nak azt mondta: erre a kérdésre még nehéz válaszolni, mert a mostani csak az első lépés volt.

A nagy kérdés, hogy ki lesz a következő kormányfő.

Szerinte ha Medvegyev nem marad miniszterelnök – márpedig jelenleg úgy néz ki, hogy ez a helyzet –, akkor távozása alighanem azt jelenti, hogy neki kell elvinnie a balhét az elmúlt évek gazdaság- és szociálpolitikai kudarcai miatt.

Sz. Bíró Zoltán utalt arra, hogy a gazdaság stagnálás közeli állapotban van, és idén is maximum egy százalékkal növekedhet, a reáljövedelem pedig az elmúlt években folyamatosan csökkent.

Konszolidáció jöhet

Az Oroszország-szakértő a lehetséges utódok között Alekszej Kudrin nevét említette – a liberális politikus 2000 és 2011 között pénzügyminiszter, 2000-2004 és 2007-2011 között miniszterelnök-helyettes volt, 2018 májusa óta pedig a Számvevőszék elnökeként tevékenykedik.

Sz. Bíró Zoltán szerint ha Kudrin lesz az új kormányfő, az jelentős fordulatot, a konszolidáció kezdetét jelezheti az orosz politikában – nem csak a gazdaságpolitikában –, és arra utalhat, hogy az ország megpróbálhat kitörni a nemzetközi elszigeteltségből.

Arra a felvetésünkre, hogy elképzelhető-e egy másik forgatókönyv – konkrétan Vlagyimir Putyin hatalmának meggyengülése –, azt válaszolta: ő ezt nem tudja kiolvasni a mostani történésekből.

Szerinte az is egyértelmű, hogy a kormány lemondására nem Medvegyev politikai akaratából került sor, inkább arról lehet szó, hogy meg akarták neki adni a lehetőséget az elegáns távozásra.

A BBC szerint meglepő a mostani történés, ugyanakkor a Putyin által javasolt alkotmány-módosítások nyomán végeredményben még tovább maradhat majd hatalmon Oroszország elnöke. A jelenlegi alkotmány ugyanis egy újabb ciklust már nem engedélyezne neki.

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?