Hirdetés

A spanyoloknál már döntenek, kit hagyjanak meghalni és ki élhet

2020. március 26., 16:34

Spanyolországban durvul a járvány, nemsokára lekörözik Olaszországot is. A spanyol orvosoknak választaniuk kell, hogy ki élhet és ki haljon meg. Sok ember meghal a kórházi váróban, mielőtt még fel tudnák venni. A karantént, a kijárási tilalmat túl későn vezették be, sokan még mindig nem veszik komolyan. Mindez intő jel a többi ország, mint Nagy-Britannia számára is.

Barcelona, tengerpart a városban (Fotó: Wikimedia Commons)
Barcelona, tengerpart a városban (Archív kép, fotó: Wikimedia Commons)

Spanyolországnak jó esélye van arra, hogy Olaszországnál is rosszabb helyzetbe kerüljön. A kormány weboldala szerint 56 188 Covid-19 eset ismert, ami az utóbbi 24 órában 8578 fővel nőtt. Meggyógyultak 7015-en, kórházban van 31 912, meghalt 4089.

A száraz számok mögött az van, hogy a spanyol orvosoknak már választaniuk kell, ki éljen és ki haljon meg – tudósított a Bloomberg. A kórházak telítettek, sok ember haldoklik és meghal a kórházi váróban, mielőtt még fel tudnák venni. A híroldal az egyik legnagyobb madridi kórházból tudósított. Az orvosok rettenetesen túlterheltek, a járvány legyőzi az orvosi személyzetet is. A spanyol fővárosban a holttesteket már a városi jégpályán is tárolják, mert a hullaházakban már nincs hely.

Hirdetés

Az intenzív osztályok túlcsordulása miatt az új szabályok alapján az idősebb betegekkel szemben előnyben részesítik a fiatalabbakat, akiknek jobbak a túlélési esélyeik – mondta Daniel Bernabeu orvos. “Ennek a nagypapának bármilyen más helyzetben esélye lett volna” – mutatott rá egy idős férfi esetére. “De most nagyon sokan vannak, és mind egyszerre haldokolnak.”

Több halott, mint Kínában

A Covid-19 tarolása Spanyolországban figyelmeztető jel Európának olyan részei számára, mint az Egyesült Királyság, amely csak a közelmúltban tett átfogóbb intézkedéseket. A 47 millió spanyolországi lakos körében az áldozatok száma gyorsabban nő, mint ahogy Kínában vagy Olaszországban történt. Szerdán újabb 738 ember vesztette életét Spanyolországban, igaz, csütörtökön ez 655-re csökkent. A spanyol áldozatok száma már felülmúlja a kínai adatot.

Pedro Sanchez miniszterelnök azt mondta március 14-én, amikor vészhelyzetet hirdetett, hogy a harmincas években vívott polgárháború óta nem látott nehézségekkel néznek szembe. De a politikusok nyilatkozata alapján akkor még sokan abban reménykedtek, hogy pár hét karanténnal megússzák.

Nehezen tűrik a bezártságot

Március 8-án Sanchez még arra ösztönözte a spanyolokat, hogy csatlakozzanak a nőnapi tömeges felvonuláshoz, annak ellenére, hogy az észak-olaszországi helyzet már durva volt. Csak az ismertté vált adatok alapján majdnem hatszázan kapták el a vírust akkor, köztük a politikus felesége is.

Spanyolországi vírushelyzet, március 25-ig. Felső grafikon: Az igazolt fertőzések száma összesen. Alsó grafikon: világoskékkel a kórházban kezeltek, pirossal az elhunytak, zölddel a gyógyultak. (Forrás: A spanyol kormány honlapja.)
Spanyolországi vírushelyzet, március 25-ig. Felső grafikon: Az igazolt fertőzések száma összesen. Alsó grafikon: világoskékkel a kórházban kezeltek, pirossal az elhunytak, zölddel a gyógyultak. (Forrás: A spanyol kormány honlapja.)

A különböző híradások szerint a jó klíma miatt az életük jelentős részét hagyományosan a szabadban vagy az utcán töltő spanyolok nehezen tűrik a karantént. Sokan egyszerűen megszöktek a kórházakból, volt, aki szimplán taxit hívott. Sokan nem veszik komolyan és nem tartják be a szigorú kijárási szabályokat. Eddig 635 embert tartóztattak le ott a karantén megsértése miatt, és közel 77 ezret szankcionált a rendőrség és a polgárőrség.

Kukazsák, mint védelem

Az orvosok nem viselnek teljes védelmet, csak pamutköpenyt és maszkot. Azt ajánlják nekik, hogy tartsanak elegendő távolságot a betegektől, de ez lehetetlen. „Kollégáink betegen esnek össze körülöttünk” – mondta Bernabeu, aki radiológusként küzd az intenzív osztályon. Vannak orvosok, akik kukazsákokkal burkolják be magukat védőruha helyett.

A kormány hétfői közlése szerint mintegy 4000 spanyolországi egészségügyi dolgozó fertőződött meg, ez az összes 12 százaléka. Miközben Olaszországban csak 8, Kínában 4 százalék ez a szám. Horrortörténeteket is produkált a sors, az időskorúak több gondozóházában a személyzet sorsára hagyta a bentlakókat. Voltak, akik magányosan, saját ágyukban haltak meg, és csak napok múlva talált rájuk a fertőtlenítésre érkező hadsereg.

Horror-előrejelzés

Madrid mellett a hadsereg 5000 férőhelyes tábori kórházat épít, amire szükség is lesz, mert az előrejelzések borzasztóak. Katalóniában, Spanyolország egyik legfejlettebb és leginkább globalizálódott autonóm tartományában eddig 11 592 fertőzött és 672 halott van. Madrid után ez a második leginkább sújtott terület.

Az Aquas katalán egészségügyi kutatóintézet előrejelzése szerint a fertőzöttek már a jövő héten 30 ezer felett lesznek, a csúcson pedig ennek többszöröse várható. Április 24-én jöhet el a csúcs. A 7,6 millió lakosú Katalóniában 7600 és 13 000 közé becsülik a halálesetek várható számát – írja a La Vanguardia.

Otthon kapják el a legtöbben

Ami a fertőzöttek összes számát illeti, ha a kijárási tilalom jól működik, akkor csak 71 ezerre, ha viszont nem, akkor az olasz példa alapján közel 122 ezerre számítanak, még mindig csak Katalóniában, április végéig. (Ezek a számok eléggé ijesztőek a valamivel nagyobb Magyarország kilátásai szempontjából is – a szerk.)

Katalóniában a mortalitási ráta magas, az esetek 3,4 százaléka végződik halállal. Egy fertőzött pedig jelenleg átlagosan 2,4 embernek adja tovább a vírust. Ez utóbbit szeretnék leszorítani, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a rohamot. Az Aguas szerint ezért létfontosságú a minél szigorúbb elszigetelődés. Ráadásul nemcsak az utcán, hanem otthon is. Kínában a fertőzések 85 százaléka a lakáson belül történt.

Túl késő?

Ezért lenne nagyon fontos, hogy a fertőzés legkisebb jelére a teljes elszigetelődést válasszuk – írják. A La Vanguardia szavazása alapján a válaszadók 96 százaléka szerint Spanyolországban korábban kellett volna intézkedéseket hozni a járvány megelőzésére.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?