Hirdetés

A nap képe: megkoronázták az új japán császárt

2019. október 22., 10:45

Ma tartották Tokióban Naruhito koronázási ceremóniáját.

Emperor Naruhito (top) speaks near Japan's Prime Minister Shinzo Abe (bottom) during a ceremony to proclaim Emperor Naruhito's enthronement to the world, called Sokuirei-Seiden-no-gi, at the Imperial Palace in Tokyo, Japan, 22 October 2019. EPA/ISSEI KATO / POOL
Naruhito császár beszél, előtte Abe Shinzo japán miniszterelnök. EPA/ISSEI KATO / POOL

Az új japán császár az 1989 és 2019 között uralkodó Akihito császár legidősebb fia.

Bartók András, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai tanszék tanársegédje az M1-nek előzetesen azt mondta: az Európában megszokott koronázásoktól eltérően a császári ceremónián nem a korona, hanem a császári család Napistenségtől örökölt tárgyai - egy kard, egy nyaklánc és egy tükör - játszanak majd fontos szerepet. A koronázáson csak a kard és a nyaklánc van jelen, a tükröt nem hozzák ki a szentélyéből.

Hirdetés

A ceremónia lényege, hogy a császár saját uralkodásának kezdetét kommunikálja a sintó istenségek világába, átveszi a kardot és a nyakláncot, a tükörhöz pedig követek érkeznek, akik ott szintén bejelentik az új császár trónra lépését - fűzte hozzá. Mint mondta, a ceremónia egy párbeszéd a sintó vallás mitológiai alakjaival.

Japanese Crown Prince Akishino (R) and Crown Princess Kiko (2-R) walk to attend the Sokuirei-Tojitsu-Kashikodokoro-Omae-no-gi Ceremony at the Imperial Palace ahead of Emperor Naruhito's enthronement ceremony, in Tokyo, Japan, 22 October 2019. Some 2,000 guests from Japan and dignitaries from over 180 countries are expected to attend the enthronement ceremony. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVES
Akishino japán koronaherceg (elöl) és Kiko koronahercegnő (utána) érkezik a ceremóniára. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVES

A szakértő szerint minden császár uralkodásának idejét külön elnevezik, Naruhito császár kora pedig a Reiva nevet kapta, amelynek jelentése: csodálatos, pompázatos, harmonikus béke.

A Reiva kifejezést egy ókori japán versrészletből választották ki, ezzel szakítva a hagyománnyal, miszerint a japánok kínai kötődéseikhez kapcsolódó nevet választanak az uralkodói időszakjai elnevezésére.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?