Hirdetés

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

Fellegi Tamás, 2019. szeptember 22., 16:58

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Másfél év, 7 százalék

A forint gyengülő trendje most már összességében másfél éves, hisz míg azt megelőzően négy éven át az eurónkénti 305-315 közti sávban mozgott, az elmúlt másfél év legnagyobb részében több mint 320 forintot kellett adni a közös európai fizetőeszközért, most pedig már több mint 330-at.

Hirdetés

Ez mostani árfolyamon 7 százalékos gyengülés a korábbi átlagos szinthez képest, ami abban az esetben nem lenne nagy baj, ha adataink remekül festenének regionális és európai összehasonlításban, de nem ez a helyzet. Már a leértékelődés kezdete előtt is elmaradt az egy főre jutó GDP a cseh és a szlovák adadtoktól (az észtről nem is beszélve), a nettó átlagkereset az említett országokon kívül a lengyelnél horvátnál is alacsonyabb volt.

Erodálódik a bérfelzárkózás

A bérfelzárkózást úgy az utolérni kívánt Nyugat-Európához, mint a minket lehagyó visegrádi országokhoz képest is biztosíthatná a 10 százalék fölötti béremelkedés (a legtöbb régiós országban valamivel kisebb a mérték, csak Romániában nagyobb), azonban másfél év alatt 7 százalékos leértékelődés ennek a felét elviszi, közömbösíti. Így fordulhatott elő, hogy immár a lett és a litván átlagbér is előttünk van.

Zloty és korona

A helyzet érzékeltetésére nézzük meg, hogy alakult a forint árfolyama a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz képest. A lengyel devizához képest kirajzolódik egy 10 éves leértékelődési trend, az elmúlt 5 évet tekintve viszont valamivel jobb a helyzet. Azonban most is a zlotyhoz képest is örökös mélypontra került a forint 76 fölötti értékkel.

Lengyel zloty/forint, 10 év
Lengyel zloty/forint, 10 év

Ami a cseh koronát illeti, vele szemben is gyengül a forint hosszú távon is, viszont az elmúlt 3 évben különösen erős volt a trend, igaz, részben azért, mert a korona erősödött az euróhoz képest. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy míg a korona erősödik, addig a forint miért gyengül?

Cseh korona/forint
Cseh korona/forint

Béradatok

Nos, nézzünk összevetésnek néhány és béradatot. A hazai nettó átlagbér az utolsó KSH adat szerint közmunka nélkül és a családi adókedvezményt figyelembe véve 780-790 euró volt, a lengyel adat 850, a szlovák 895, a cseh pedig 990 euró. Immár a lett és liván adat is 800 euró fölött van, az észt viszont 1200 euró (a legújabb gazdasági csoda), de a horvát adat is 870 euró. Ha a forint leértékelődése folytatódik, reménytelenül lemaradunk régiónkban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?