Hirdetés

A bőre alatt is chip van – ön beleegyezne, ha a cége kérné?

2019. október 23., 14:15

Kézbe ültetett mikrochip nyitja a TUI stockholmi munkatársai előtt az iroda ajtaját, szekrényüket és azzal lehet vezérelni egyebek mellett a nyomtatókat.

mikrochip
A kép illusztráció (Forrás: Depositphotos)

A német utazási konszern a világ legnagyobbja. Svédországi részlegében önkéntes alapon, a vállalat költségére ültették be a mikrochipeket – eddig száz alkalmazottnak az ötszáz közül. A TUI-nál tanulmányozzák a digitális technológiákat és nem a vezetéstől, a munkatársaktól érkezett a javaslat: kísérletezzenek ezen a módon is.

A hüvelyk- és a mutatóujj közötti területre kerül a rizsszem méretű NFC-chip. Az tartalmazza tulajdonosának azonosító számát, így egy kézérintéssel tud bejutni az irodaépületbe, majd saját részlegébe. Ott a chip nyitja-zárja a személyes dolgait tartalmazó szekrényt, a közösen használt hűtőszekrényt és vezérelheti vele a nyomtatógépeket. Így nincs gond az elvesztett belépőkártyával, az elfelejtett kódokkal.

Hirdetés

A szakértők megnyugtatják az aggódókat, hogy ez a fajta chip nem teszi lehetővé tulajdonosának észlelését, követését. Nincs benne elem, csak akkor működik, ha közvetlen közelből kap jelet. Várhatóan sok további lehetőséget nyit meg: feleslegessé teheti az otthoni lakácskulcsot, sőt, a személyi igazolványt és egyéb okmányokat, jegyeket is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?