Hirdetés

A becsődölt elit most a környezetet védené – Davosban Trump és Greta is fellép

Káncz Csaba, 2020. január 17., 09:25

A 2008-as pénzügyi válság óta a davosi elit varázsfegyverei nem működnek. Az éves jelentés első alkalommal szögezi le, hogy a legfontosabb, hosszú távú rizikó faktorok mind a környezethez kapcsolódnak. Káncz Csaba jelentése.

Hirdetés
A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)
A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. (Fotó forrása: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)

Január 21-24 között rendezik az idei Davosi Világgazdasági Fórumot, a kormányfők, oligarchák, vállalatvezetők, és a Greta Thunberg-féle celebek éves találkáját. A 2008-as pénzügyi válság óta a davosi elit varázsfegyverei nem működnek, a 2016-os Brexit és Trump megválasztása óta pedig kimondottan kényelmetlenül érzik magukat. Az Egyesült Királyság döntése a kiválásról és a bezárkózó amerikai elnök megválasztása komoly arculcsapásként szolgáltak a globalizációt, a szabadkereskedelmet és a multilateralizmust éltető davosi elit számára.

Az elhiteltelenedés anatómiája

Valóban, a Davos-vízió nem járult hozzá a világgazdaság fellendüléséhez a 2008-as megrendülés óta, sőt a társadalmi egyenlőtlenség csak fokozódott. A fedezetlen pénznyomás-cunami helyett az eliteknek az elmúlt évtizedben inkább fel kellett volna készítenie a polgárokat egy átfogó paradigma- és értékrendszer-váltásra.  A 2015-ös európai menekült- és migránsválság pedig rámutatott a globalizációs központok politikusainak impotenciájára, megágyazva a leszakadók népi felkelésének és a hagyományos politikai centrumok megrendülésének.

A 2018-as davosi jelentés már feltárta a davosi elit szorongását: „A gazdasági-, kulturális- és technológiai szétszakadás már komoly feszültséget kelt a demokráciákban. De sokkal mélyebb sérülés is benne van a pakliban: a társadalmi és politikai rend ugyanis összeomolhat. Ha a győztes mindent visz egy társadalomban, akkor a politikai vitát felválthatja a szeparatizmus vagy a fizikai konfrontáció.”

Pezsgő Sorossal

Idén az USA részéről mind Trump elnök, mind George Soros részt fog venni és hozzá fog szólni. Christine Lagarde, a 2016-ban jogerősen elítélt adócsaló, egyben jelenleg az Európai Központi Bank vezetője, szintén beszédet mond majd. Mohammad Zarif iráni külügyminiszter lemondta részvételét a napokban a Szulejmáni tábornok elleni merénylet utóéleteként.

A britek az idén jelképesen távol maradnak, Boris Johnson megtiltotta kormánya tagjainak, hogy "együtt pezsgőzzenek a milliárdosokkal". A magyar politikai osztály hosszú évek óta elkerüli az eseményt, holott csupán idén részt vesz a lengyel-, az olasz- és a spanyol miniszterelnök, az ukrán elnök, valamint a német kancellár. Figyelemre méltó az idei programban, hogy az osztrák kancellár egy politikai kerekasztalt is vezetni fog.

Arccal a környezet felé!

A két napja nyilvánosságra hozott éves jelentés első alkalommal szögezi le ezen jelentések történetében, hogy a legfontosabb, hosszú távú rizikó faktorok mind a környezethez kapcsolódnak – úgymint az extrém időjárási jelenségek, környezeti katasztrófák, a biodiverzitás veszteségei és a klímaváltozás elleni küzdelem eddigi bukása. A kutatási anyag leszögezi, hogy „ezen az úton haladva a globális hőmérséklet az évszázad végére legalább 3 Celsius fokkal fog emelkedni – kétszer olyan gyorsan, mint amit a szakértők megneveztek korlátnak a súlyos gazdasági-, társadalmi- és környezeti következmények elkerüléséhez”.

A jelentés ezek mellett konstatálja a szövetségi- és multilaterális rendszerek szétesésének veszélyét a nacionalizmus és individualista szemléletek nyomása alatt. Az anyag 2020-ban növekvő számú és intenzitású gazdasági konfrontációval, valamint politikai polarizációval számol világszerte. A politikai vezetés elleni elégedetlenség radikalizálódhat, amely potenciálisan gyengíti a kormányok azon képességét, hogy válsághelyzetben hatékonyan működjön.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?