Hirdetés

Összművészeti jubileum - 40 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Beethoven és Liszt munkái városszerte, vibrálóan pozitív energiájú soul-funk előadók, köteleken álmodozó akrobaták és barokk színház egy ódon templomtérben – és ez csak néhány program az április 3-19. között megrendezésre kerülő 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményáradatából.

FREAK FUSION CABAREt, Restlesslegs
FREAK FUSION CABAREt, Restlesslegs

A megszokottan sokszínű programportfólió jellemzi idén is a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A kínálatban hagyományosan túlsúlyban vannak a klasszikus műfajok, az idei fesztiválon pedig Liszt Ferenc zeneszerző zsenije és Beethoven művészete került kiemelten a középpontba. A fókusztémákkal minden évben több produkció is foglalkozik, most Beethoven dallamai is számos helyen felcsendülnek, így például Kállai Ernő és Balázs János a zeneszerző szonátáit játssza majd a Vigadóban, míg az Accord Quartet a vonósnégyeseiből szemezget. A Sárik Péter Trió ebből az alkalomból a német mester munkáit a modern jazz és popzene stílusjegyeivel feldolgozó lemezét veszi elő, de Beethoven darabokat hallhatunk majd a dél-koreai származású zongorafenomén, Ji előadásában is a Zeneakadémián.


Accord Quartet
Accord Quartet

A másik központi alak, Liszt Ferenc nevéhez egy lélegzetelállító újdonság tartozik majd a fesztivál elején: április 3. és 4. között Liszt-maratont tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ennek keretén belül két napon át számos zenész tolmácsolásában szólalnak meg az egyik legnagyobb magyar zeneszerző darabjai, kezdve a Kiss Péterrel induló nyitókoncertektől a Ránki Fülöp által jegyzett utolsó zárókoncertig, aminek programjában igazi Liszt-csemegék kaptak helyet. A kettő közé pedig ún. babzsákkoncert blokkok kerültek, fiatal és tapasztalt zenészek játékával egyaránt megtöltve. A mester igazi rajongói akár napijegyet is válthatnak az eseménysorozatra, de a maraton programblokkjai külön-külön is látogathatók.

TANK AND THE BANGAS, Gus Bennett Jr
TANK AND THE BANGAS, Gus Bennett Jr

Természetesen a fesztivál nem csak a komolyabb műfajok iránt érdeklődők számára kínál izgalmas lehetőségeket. A Trafóban például a világhírű Lloyd Newson koreográfus Enter Achilles c. munkája a brit kocsmakultúrát jeleníti meg a színpadon, annak minden tesztoszterondús vetületével együtt. Míg a Ballet Rambert & Sadler's Wells táncosai a fizikai színház legjavát mutatják be megkapóan humoros formában, a magyar Freak Fusion köteleken egyensúlyozva feszíti pattanásig a nézők idegeit. Restlesslegs című ősbemutatójuk a "nyugtalan láb" szindrómát veszi alapul, aminek allegóriája az újcirkusz számos eszközén át teljesedik ki április 16-án.

BELAU, Kiss Benjámin
BELAU, Kiss Benjámin

A könnyűzene rajongói is bőséggel választhatnak a különleges opciókból. Az A38 színpadára autentikus, New Orleansi életérzést hoz magával a Tank and the Bangas. Az NPR 2017-es Tiny Desk koncertjével elhíresült csapat zenéjében szervesen keveredik a tüzes soul és a lágy jazz, amiket ezeken felül groove, R&B, hip-hop és több más stílus jellegzetességei is fűszereznek. A karizmatikus Tarriona "Tank" Ball formációjához április 8-án a magyar Nunki Bay Starship tart feltüzelő előzenélést. Szintén az A38 Hajó koncerttermében látható a magyar Belau együttes lemezbemutató koncertje. A Fonogram-díjas formáció zenéjében az elvágyódó, örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. Colourwave című új albumuk is ezt közvetíti, megtöltve olyan pozitív és dinamikus energiákkal, amitől a közönség garantáltan nem marad majd egy helyben.

Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?