Hirdetés

Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?

2020. március 19., 20:27

A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.

Bayerische Staatsoper - Il Trovatore
Március 28-ig

A Bayerische Staatsoper a világ egyik legjobb operaháza. Talán nem a leghíresebb, de a legnagyobb költségvetéssel dolgozó intézmény, ahol mai napig kizárólag a színvonal és az érték számít, ahol a közönség legalább olyan vasszigorral nézi az előadást, mint a művészeti vezető. A Bayerische Staatsoperben nincs kompromisszum. A hangzásnak és a játéknak is tökéletesnek kell lennie, a rendezőktől mindig nagyon erős koncepciót várnak el, precíz megvalósítást, és komoly figyelmet fordítanak a grandiózus, meglepetés erejével élő látványra. Mindent elmond, hogy ez az az operaház, amelynek minden egyes előadására a kapacitás tízszeresének megfelelő jegyigénylés érkezik be, pedig pontosan 2101 férőhelyes az épület.

Hirdetés

A színház a saját honlapján március 28-ig elérhetővé tette a 2013-as saját nyári operafesztiválján bemutatott és nagy sikert aratott Il Trovatore (A trubadúr) előadását. Olivier Py francia rendező kiszakítja a művet a historizáló miliőből és egy sötét, modern, már-már apokaliptikus környezetbe helyezi azt. Leonora vak - bár ez kissé egyszerű magyarázat arra, miért keveri össze a testvéreket.

Paolo Carignani elegánsan vezényel, Anja Harteros csodálatosan énekli és alakítja Leonorát, Alexey Markov baritonja csodálatosan passzol Luna grófhoz. A legfontosabb azonban Jonas Kaufmann alakítása Manrico szerepében. A valaha volt egyik legjobb Manrico, a felvétel a pályafutása csúcsán készült. A mű tökéletesen alkalmas nem operarajongók számára is takarítás vagy vasalás háttereként is.

Link >>

Bayerische Staatsoper - 7 Deaths of Maria Callas
Április 11., 19.00

A bemutatót a közismert oknál fogva nem látogathatják nézők a helyszínen, azonban - a Staatsoper Unter den Linden Carmenjéhez hasonlóan - élő közvetítésben, a képernyők előtt ülőknek megtartják az előadást.

A Maria Callas Hét Halála Marina Abramovich munkája. Ő álmodta meg az operát, Marko Nikodijevic zenéivel és a legnagyobb operákkal (Bizet, Puccini, Donizetti, Verdi műveivel). Szokásához híven ő maga is színpadra lép, ő alakítja Callast. Prózai partnere Willem Dafoe. Carmenként Nadezhda Karyazina, Toscaként Whitney Morrison, Desdemonaként Leah Hawkins, Luciaként Adela Zaharia, Normaként Selene Zanetti, Cso-cso-szánként Gabriella Reyes, Violettaként Hera Hyesang Park fog tündökölni a színpadon.

Abramovich többször kifejezte már rajongását Callas iránt. Ezúttal a bőrébe bújik, és bemutatja Callas életét, fájdalmait sikereit. Mindenkinek sok szeretettel ajánljuk. (Még egyszer: az előadás csak élőben lesz látható, utána nem!)

Link >>

Metropolitan Opera, New York - La Traviata
Március 20. 01:30-tól 21:30-ig lesz elérhető

Az operaház minden nap 20 órán át elérhetővé tesz egy-egy korábbi felvételt a színház honlapján. Ezek közül is kiemelkedik a világhírű csodálatos német szoprán, Diana Damrau főszereplésével, a Metropolitan zeneigazgatójának, Yannik Nézet-Seguinnak vezényletével bemutatott 2018-as sikerprodukció, a La Traviata.

Yannik Nézet-Seguin nem volt könnyű helyzetben, amikor közel 40 év után váltotta a #metoo-ba belebukott James Levine-t. Ez a Traviata volt az első produkciója a Metben, melyet ő maga választott zeneigazgatói debütálásához. A szereposztást is magára vállalta, és kedvenc szopránját, Diana Damraut kérte fel a szerepre. Alfredót Juan Diego Florez alakítja, aki telitalálatnak bizonyult és nagyon jól működnek együtt Damrauval.

Részlet:

Ez az előadás az elmúlt évek egyik nagy Met-büszkesége. Gyönyörű lett, Damrau lubickol a szerepében, mindenkinek ajánljuk, mert tényleg zseniális. Itt nézhetünk be a kulisszák mögé, hogyan készült a darab >>

Link a felvételekhez >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?