Hirdetés

A koronavírus minden előtt? Ez maradt március 15-éből

Gáspár András, 2020. március 15., 18:22

Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.

A nemzeti ünnepeken, így március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki ingyenesen látogathatja az állami múzeumokat, állampolgárságra való tekintet nélkül. Egyre többen használják ki ezt a lehetőséget, hosszú sorok szoktak ilyenkor kígyózni a bejárat előtt. A koronavírus azonban idén ezt is felülírta, a kihirdetett veszélyhelyzet miatt egész hétvégén zárva tartottak a múzeumok - nemhogy ingyen, még pénzért sem nézhettük meg a kiállításokat, ahogy az állami, önkormányzati ünnepségeket is lemondták. Ahogy az egész életünkre, úgy a nemzeti ünnepre is árnyékot vet a világjárvány; körbejártunk néhány nagyobb múzeumot, ahol kígyózó sorok helyett csak rollerező turistákat találtunk - ám azért egy sajátos megemlékezésbe is sikerült belebotlanunk.

A Nemzeti Múzeum kertje fontos helyszín volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében; bár Petőfi Sándor a közhiedelemmel ellentétben nem szavalta el a múzeum lépcsőjén a Nemzeti dalt, de népgyűlés valóban volt a múzeumkertben, ahol a költő is felszólalt. A megemlékezésekben is kiemelt helyszín a múzeum, az elmúlt években a miniszterelnök is itt tartotta ünnepi beszédét (kivéve 2018-ban, amikor a múzeumkertet felújították), itt szokott összejönni a legtöbb megemlékező, és időnként tüntető / ellentüntető is. Idén a múzeumkert nyitva volt, ottjártunkkor néhány tucatnyi ember sétált, üldögélt, játszóterezett a kertben - a múzeum kapui azonban zárva maradtak.

Hirdetés

A meg nem rendezett ünnepséghez feldíszített lépcsőkön egy férfi épp a Himnuszt játszotta fuvolán:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu
Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén két nagy múzeumban is bejárhattuk volna a kiállításokat - mindkettőt kerítés zárta el a látogatók elől. Egy férfi épp a Szépművészeti Múzeum tájékoztatását olvasgatja:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu
Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Műcsarnok teraszán az asztalok üresen maradtak, az ajtók pedig zárva:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu
Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén a szokásosnál sokkal kevesebben voltak, így a turisták a nagyrészt üres téren nyugodtan jaszkarizhatnak az elektromos rollerekkel. A Várban is főleg külföldiekkel találkoztunk, elvétve azért magyarokkal is össze lehetett futni. Pedig a Budai Várnegyed lett volna az egyik központi helyszíne az egész napos ünnepnek, vásárral, térzenével - ebből sem valósulhatott meg semmi, így egyetlen "műsorszámként" a turisták szép csoportba verődve fotózzák az őrségváltást a Sándor-palota mellett. A Várban található Magyar Nemzeti Galéria kapui zárva maradtak.

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu
Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

Ráadásul ez volt az a nap, amikor a hatóságok az első, koronavírushoz köthető halálesetet is bejelentették - erről és a témával kapcsolatos további információról itt tájékozódhat >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?