Hirdetés

Lengyelország első számú közellensége a helyi szőke ciklon

Szarvas György, 2020. március 02., 18:32

Több mint egy évnyi bujkálás után magyar fejvadász nyomozók közreműködésével fogták el Magdalena K.-t, a lengyel kábítószermaffia vezetőjét, aki sokáig Budapesten rejtőzködött. A rendkívül dekoratív bűnözőről a lengyel sajtó próbált egy valamennyire hiteles portrét megrajzolni.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Magda K. Facebook profilja az egyik leglátogatottabb oldal a közösségi hálón azóta, hogy a 30 éves, igézően zöld szemű, modellalkatú szőke szépség bekerült a hírekbe, mint a Cracovia (futballhuligánokból verbuvált) bűnbanda feje. A vád szerint mintegy 65 kilogramm marihuánát és kokaint csempészett be, majd terített a lengyel piacon.

A Facebookon ráadásul számtalan szexi fotót közöl magáról, a kommentekből pedig az derül ki, hogy a rajongói még Kate Hudson színésznőnél is többre értékelik a megjelenését.

Hirdetés

A lengyel sajtót egyebek mellett az a kérdés foglalkoztatja, hogyan volt képes ilyen sokáig elrejtőzni a rendőrség elől. K. az Interpol körözési listáján is szerepel, gyakorlatilag Lengyelország legveszélyesebb bűnbandájának a feje, az ország első számú közellensége lett.

A Cracovia bűnbanda tevékenysége ugyan már néhány éve ismert volt a lengyel hatóságok előtt, de K.-ról elég keveset lehetett hallani és a lengyel bűnüldöző szervek sem tudtak különösebben sokat róla.

Ahogy azonban a bűnbanda 2015 és 2017 között egyre agresszívebbé vált, úgy vonta magára egyre jobban a szervezett bűnözéssel foglalkozó lengyel szervek figyelmét. Olyan súlyos bűncselekmények kezdték a bandatagok számláját terhelni, mint pénzbehajtás, emberek bántalmazása, kényszerítés, gyermekrablás - hogy a gyilkosságokat ne is említsük.

A jelzett időszak alatt a lengyel rendőrség szerint mintegy 450 millió zloty (mai árfolyamon mintegy 35 milliárd forint) értékben csempészett be kábítószert az országba a banda, de a drog előállításába is beszálltak később: amfetamin labort működtettek és marihuánát termesztettek nagyüzemi módszerekkel.

Mivel a bűnbanda nagyrészt korábbi focihuligánokból rekrutálódott, a csoportnak ez is kapóra jött: a drogot gyakran barátságos mérkőzések látogatásának örve alatt terjesztették. Egy jó kis drukkolás, és meg volt a havi bevétel egy része.

Az első időkben a banda főnöke Adrian Z. volt, aki az alvilági körökben „Zielony” (Zöld) néven volt ismert. Őt a rendőrség agyonlőtte egy igencsak félresikerült letartoztatás során még 2017-ben, ugyanakkor sikerült kilenc bandatagot letartóztatniuk. Közöttük volt Adrian testvére Marian Z., és annak felesége is.

A letartóztatást házkutatás követte, melynek során nemcsak fegyvereket és lőszereket találtak a bűnözők otthonában, hanem drogokat is. A kokain és a marihuána Spanyolországból és Hollandiából került be az országba.

A zöldszemű szőke szépség K. pedig történetesen Marian Z. felesége volt, akit azonban a letartóztatás után szabadon engedtek. Rá nézve nem találtak terhelő bizonyítékot, a tevékenysége egyáltalán nem volt ismert a hatóságok előtt. Mindig diszkréten járt el - akkor is, amikor drogot kellett csempészni és akkor is, amikor a pénzt kellett valahová elrejteni.

A szabadlábra került Magdaléna - kihasználva azt az űrt, mely a nagy tisztogatások után támadt -megszervezte saját bandáját, mely már nem csak a Cracovia szurkolóiból szerveződött, hanem más csoportok közül is. Munkásságát zavartalanul tudta folytatni, annak ellenére, hogy Krakkóban és annak környékén a rendőrség még végrehajtott sikeres rajtaütési akciókat. Hiába, a hölgy üzlete jól ment (Szymon Jadczak a TVN 24 riporterének beszámolója szerint K. bandája havonta másfél millió eurónyi drogot csempészett be Lengyelországba), a pénzt pedig egyebek mellett fényűző ingatlanokba fektette.

Azzal, hogy K. valódi tevékenysége egy ideig rejtve maradt a rendőrség előtt, olyan előnyhöz jutott, mely sokáig behozhatatlannak bizonyult. A legnagyobb nehézség abból adódott, hogy a drogkereskedelemből hosszú idő alatt felhalmozott pénz segítségével Magda sikerrel tudta finanszírozni bujkálásait. Bármit és legfőképpen bárkit megvásárolhatott.

És nem csak a tengernyi sok pénz volt az, ami növelte Magda K. esélyeit a rendőrséggel szemben. A nő szépsége is komoly ütőkártya volt; a Natemat.pl-en olyan bejegyzések olvashatóak, melyek szerint sokan töltenének Magdával összezárva akár öt évet is közös cellában.

( A cikk a Gazeta Wyborcza és a polskatimes.pl alapján készült.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?