Hirdetés

Festő és diplomata – Rubens, a barokk sztárja

Pető Fanni, 2020. február 11., 20:00

Február 16-ig még látható a Szépművészeti Múzeum Rubens, Van Dyck és a flamand festészet aranykora című kiállítása. Dús idomú hölgyek, kerubok, élettel teli portrék. Ritkán látható ennyi remekmű egy térben!

Rubens: Krisztus siratása
Rubens: Krisztus siratása

A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, valamint a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak. A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó hatását - olvasható a múzeum honlapján.

A több mint 3 évig tartó felújítás után 2018 októberében újranyílt Szépművészeti Múzeum kiállítása mintegy 50 neves közgyűjtemény együttműködésével jött létre, biztosítási összértéke több, mint 100 milliárd forint. Ez a Szépművészeti Múzeum elmúlt években a nemzetközi művészeti világban kivívott helyének köszönhető, mely nem csak a közel 15 milliárd forint összköltségű felújítással, de például a külföldi aukciós vásárlásokkal is indokolható.

Hirdetés

A kiállításon megtekinthető Anthonis van Dyck Mária angol hercegnőről készült műve, amely a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt. Értékét az aukciós ház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A licitet a budapesti Szépművészeti Múzeum nyerte, a művet a kormány támogatásával vásárolta meg. A kép jutalékkal együtt 5 858 750 fontért kelt el, azaz 2,1 milliárd forintért került a múzeumhoz. Ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgy beszerzése.

Miért Rubens?

Peter Paul Rubens (1577-1640) a kor sztárművésze volt. Neki tulajdonítjuk a 17. századi flamand festészet egységes arculatának megteremtését, sajátos egyéni stílusa komoly hatást gyakorolt az európai festészetre. Öt élő nyelven és latinul is beszélt, tagja volt kora haladó humanista körének. Emellett diplomataként is komoly sikereket könyvelhetett el. Politikai tevékenységének köszönhető az 1630-ban létrejött békeszerződés Anglia és a spanyol udvar között.

Paulus Pontius rézmetszete Rubens önarcképe után
Paulus Pontius rézmetszete Rubens önarcképe után

Elismert művész, nagyravágyó polgár

Rézmetszet önarcképe is látható a kiállításon. Amikor felkérést kapott Angliából az uralkodó portréjának elkészítésére, megfestette a bemutatkozásnak szánt önarcképét. Tudatosan használta a portré eszközeit, a képnek saját márkahirdetésével járó üzenete volt. Festményét Paulus Pontiusnak adta, hogy készítsen róla rézmetszetet, amellyel aztán a barátait ajándékozta meg. A metszeten szerzői jogi kikötés is szerepelt: csak Paulus Pontius sokszorosíthatta.

Rubens tudatos üzletember volt. A kép különlegessége, hogy azon Rubens kalapot visel. Abban a korban uralkodó előtt lehetetlen volt kalapban megjelenni, ám ő ezt a képet küldte I. Károly angol királynak. Kapcsolatuk kezdetben nem volt zökkenőmentes, később azonban eredményes diplomáciai, hírszerzési tevékenységének, műveltségének, modorának és tehetségének elismeréséüI I. Károly lovaggá ütötte.

Rubens: Vénusz és Cupido
Rubens: Vénusz és Cupido

Rubens és a nők

Két házassága volt. Szeretett első felesége halála után annak unokahúgát vette el, mindkét házasságában boldog, példás családi életet élt. Összesen 8 gyereke született. Feleségei rendre feltűnnek képein.

Rubensről talán leggyakrabban a rubensi szépségideál jut eszünkbe. Érdekes tény, hogy a nőalakjainak megfestéséhez sokszor férfiakat mintázó ókori szobrokat vagy azokról készült rajzokat használt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Rubens dús idomú alakjai nem mentesek a szexualitástól. Ez okozott is némi gondot 2018-ban, amikor egy két éves program keretében a flandriai régió idegenforgalmi hivatala népszerűsítette a neves flamand mestereket. Hirdetéseket adtak fel a Facebookon, amiket többek között Rubens képeivel illusztráltak, és amelyeket a közösségi portál szexuális tartalmúnak minősített és rendre eltávolított. A hivatal és a flandriai múzeumok nyílt levélben fordultak személyesen Mark Zuckerberghez, arra kérve, hogy gondolja át a döntést:

Mellek, fenekek és Peter Paul Rubens kerubjai mind illetlennek találtattak. Nem általunk, hanem önök által. Még ha titokban nevetünk is ezen, az önök kulturális cenzúrája eléggé megnehezíti az életünket

– írták a levélben.

Mennyit ér egy Rubens?

Erre a kérdésre természetesen nincs válasz, bár időről időre feltűnnek Rubens-képek a világ vezető árverési házainak aukcióin. Mint például a Sotheby’s Old Masters Drawings aukcióján 2019 januárjában, amin a sztártétel Rubens egy akt-tanulmánya volt. A rajz közel 200 évig volt a holland királyi gyűjtemény része, majd az uralkodói család úgy döntött, hogy megválik tőle.

A Sotheby's a művet 2,5-3,5 millió dollár közé becsülte, végül a jutalékokkal együtt 8,2 millió dollárért kelt el, így ez lett az eddigi legdrágábban elárverezett Rubens-rajz. A kép eladását egyébként számos kritika érte.  Mások mellett a holland múzeumok is nehezményezték, hogy a királyi család nem nekik kínálta fel először az értékes tanulmányt.

Rubens: Meztelen férfi emelt karral - tanulmány
Rubens: Meztelen férfi emelt karral - tanulmány

Rubens hatása

Rubens korának kiemelkedő tehetségű művésze, megrendelői között a kereskedői réteg mellett az uralkodók és az egyház is megtalálható volt. Képeiből erő, lendület, életöröm sugárzik. Mesterien művelte a barokk korszakra jellemző színpadiasságot. Ez vallási témájú festményein is érezhető, de azokat a reneszánsz tökéletességre való törekvése helyett élettel töltötte meg.

Rubens munkásságában elsősorban a színek kifejezőerejét, az alakok dinamizmusát és vitalitását értékeli az utókor. Élete vége felé egyre több tájképet festett, utolsó műve, melyet művészi végrendeletének tekintett, a Steeni Park. Munkásságának hatása érezhető a rokokó, de a klasszicista festők művein is.

Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?