Hirdetés

Aján Tamást és a magyar doppingügynökséget is súlyos vádakkal illették

2020. január 06., 14:33

Legalább 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) - állítja az ARD. A Magyar Antidopping Szövetség munkáját is komoly vádakkal illette a német adó.

fotó: depositphotos.com
fotó: depositphotos.com

Öt és félmillió dollárt keresnek Ajánon

Súlyos korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) ellen – állítja az ARD, a televízió birtokába jutott dokumentumok alapján.

Hirdetés

A német regionális közszolgálati adó újságírói a szövetségnél működő feketekasszáról, mindent átható „korrupciós kultúráról", és korlátok nélküli doppingolásról írnak.

Aján Tamás 2000 óta az IWF elnöke, erre  posztra 2017-ben választották meg ötödik alkalommal. Több mint 45 éve vesz részt a szövetség vezetésében, mindemellett pedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 38 tagú döntéshozó testületének is tagja.

A többi sportági szövetséghez hasonlóan a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség is komoly adományokat kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól az olimpiai játékok közvetítési jogai után. A tényfeltáró riport szerint 1992 óta több mint 23 millió dollár folyt be a lausanne-i székhelyű súlyemelő-szövetség két bankszámlájára, ami nem szerepelt a szövetség számviteli mérlegében.

A német adó szerint a két számla létezésére először 2009-ben derült fény, ráadásul egyedül Aján Tamásnak volt aláírási joga ezekhez. Az ARD úgy számol, hogy legalább 5 és félmillió dollár sorsa nem tisztázott az érintett két számlán.

A német újságírók a dokumentumokat elküldték Mark Piethtel-nek, a baseli egyetem büntetőjog-professzorának vizsgálatra, a kapott válasz alapján pedig azt írták, hogy a történtek okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját vetik fel, aminek alapján a svájci ügyészségnek hivatalból, azaz feljelentés nélkül is nyomozást kellene indítania ezekben az ügyekben.

Aján Tamás az eltűnt pénzekre vonatkozó kérdésekre nem adott választ az ARD-nek.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság egyik szóvivője annyit közölt, hogy a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség, így a Súlyemelő Szövetség belügyeibe beavatkozzanak. A NOB képviselője arra nem válaszolt, hogy ebben az esetben miért nem értesítették ezekről a szabálytalanságokról a hatóságokat.

A Magyar Antidopping Csoport is a vádlottak padján

Az ARD vasárnap este dokumentumokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a MACS-ot - angol rövidítéssel HUNADO-t - bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

A MACS közleményében reagált az elhangzottakra. A szervezet nevében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató az írta, hogy „értetlenül és felháborodottan tapasztalták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, és hogy a homályos, és minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját"

A közlemény szerint a Magyar Antidopping Csoport mint független, a WADA által auditált, jelenleg is teljes megfelelőségi státuszt élvező szervezet számos külföldi partnerrel, nemzetközi sportszövetségekkel, kiemelt sportesemények rendező szervezeteivel, illetve a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel (ITA) is együttműködik doppingellenőrzések szervezése és lebonyolítása terén. Ezen mintavételek alkalmával a HUNADO "kizárólag mintavételi feladatokat lát el, és független mintavételi ügynökségként vesz részt a vizsgálatokban, tehát a mintavételekre vonatkozó megrendelést, illetve instrukciókat a vizsgálatokat elrendelő kapja, az eredményekre vonatkozóan pedig semmiféle visszajelzést, vagy információt nem kap".

Ez pontosan így történt a HUNADO-IWF együttműködés során is - áll a közleményben.

A MACS hangsúlyozza, hogy - szemben az ARD állításával - a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Houstonban rendezett világbajnokságának évében, 2015-ben a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőrei nem végeztek doppingellenőrzést Moldovában. A magyar doppingellenőrök által végzett utolsó doppingellenőrzés egy évvel korábban, a világbajnokságot megelőző évben, 2014. október 12-14 között, Chisinau-ban történt.

A közlemény tévedésnek nevezi azt is, hogy a houstoni súlyemelő vb-n a MACS nem vett részt, mivel - állítása szerint - a doppingellenőrzések közös munka keretében, az Amerikai Nemzeti Doppingellenes Szervezettel (USADA) való együttműködésben történtek. "Ennek megfelelően a houstoni világbajnokság számos pozitív esetet feltáró doppingellenőrzésében a magyar doppingellenőrök tevékenyen részt vettek. Az USADA-HUNADO közötti együttműködés megismétlődött 2017-ben is, az Anaheimben megrendezésre került súlyemelő világbajnokságon is" - olvasható a dokumentumban.

A focivilág is került már bajba

Természetesen nem csupán a súlyemelés lehet fertőzött a korrupció által, több más sportág legfelsőbb, nemzetközi szintű vezetése is belebukott már korrupciós vádakba.

Legutóbb tavaly júniusban vette őrizetbe a francia rendőrség az UEFA korábbi elnökét, Michel Platinit, akit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt korrupcióval vádoltak. Platinit az igazságügyi rendészet korrupcióellenes hivatalába vitték kihallgatásra, a sportvezetőt pedig a 2022-es vb Katarnak ítélése kapcsán vették őrizetbe.

Francia lapinformációk szerint Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi kabinetfőnökét, egyben a korábbi belügyminiszter Claude Guéant-t is gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, de őt még nem vették őrizetbe. Guéant közvetítőként járt el Katar és a francia kormány között.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?