Hirdetés

Létszámstop és teljes átszervezés jön az állami szektorban

2019. november 14., 09:23

A 24.hu birtokába került, teljes titokban készített kormányhatározat óriási változásokról árulkodik. Az általános munkaerőhiány ellenére elbocsátások is jönnek. A közszférában tudni vélik, mindennek az az oka, hogy Orbán Viktort mellbe vágta az önkormányzati választás eredménye, ezért kell a masszív átalakítás.

Orbán Viktor és a laptop. (Forrás: Facebook)
Orbán Viktor és a laptop. (Forrás: Facebook)

A teljes közszférában, a minisztériumoktól és az állami cégektől kezdve a rendőrségen keresztül egészen az egészségügyig létszámstopot rendeltek el november 6-ától, írja a 24.hu egy, a birtokukba jutott kormányhatározat alapján, melyet olvashatóvá is tettek. A dokumentum nem titkos, de nem is nyilvános, vagyis nem jelent meg a Magyar Közlönyben, ám közadat, így például egy adatigénylésre is ki kell adnia a kormánynak.

A kormánydöntés visszavonásig tételesen megtiltja

Hirdetés
 • a minisztériumoknál,
 • a kormányzati főhivataloknál,
 • a központi hivataloknál,
 • a fővárosi és megyei kormányhivataloknál,
 • a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó egyéb szerveknél

új kormányzati/hivatásos/katonai szolgálati, hon- és rendvédelmi, valamint közalkalmazotti jogviszony és munkaviszony létesítését. Kivételt csak szakmai felsővezetők kinevezése jelent, egyébként csak Rogán Antal adhat az intézkedés alól felmentést. A létszámstop az állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságokra és alapítványokra is érvényes.

Az intézkedés olyan helyzetben érkezik, amikor a teljes közszférában és az állami cégeknél is égető a munkaerőhiány, a lépés ezért irracionálisnak tűnik. A 24.hu körkérdésére adott válaszokból az is kiderül, hogy a kormány teljes titokban készítette elő az intézkedést, az érintett érdekképviseleteket nem tájékoztatták a létszám befagyasztásáról, így annak okáról sem. A lap kormányhivatali forrása ezen felül azt is elmondta, hogy ugyanekkor a vezetőknek nemcsak az új emberek felvételét tiltották meg, hanem egy januárra tervezett leépítésről is tájékoztatták őket.

A lap NAV-os forrása tudni véli, hogy a közigazgatásban újabb átszervezés várható, újraosztják a hatásköröket, feladatokat, ennek előszele a létszámstop. Úgy sejtik, emögött az áll, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt mellbe vágta az önkormányzati választás eredménye, összefüggést lát a helyi hivatalok működése és a Fidesz által elvesztett pozíciók között, ezért változást vár.

A létszámkorlátozás mellett kötelező létszámjelentést is előírtak. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt mondta a 24.hu-nak, hogy a létszámstop célja a jelenléti ívezés miatt az lehet, hogy addig ne legyen létszámmozgás, amíg át nem tekintik pontosan, hogy az egyes területeken melyik feladatra, hol, milyen munkakörökben kik állnak rendelkezésre. Borosné azt mondta, szerinte a dolgozók ezektől a lépésektől veszélyben érzik majd az egzisztenciájukat, félelemben fognak dolgozni, amibe pedig bele van kódolva a hibalehetőségek megsokasodása.

A kormányhivatalok átszervezéséről szóló törvényjavaslatban egyébként azzal érvelnek a lépés mellett, hogy így egyszerűsítik, korszerűsítik és átláthatóbbá teszik az állami szférát.

(24.hu)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?