Hirdetés

A legfontosabb tudnivalók a koronavírus-járványról

2020. március 16., 19:15

Ebben a cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat igyekeztünk összegyűjteni a fertőzés megelőzésről, magáról a betegségről, valamint a veszélyhelyzetből fakadó munkaügyi, oktatási, tömegközlekedési előírásokról, változásokról. Elmondjuk, mi a helyes eljárás a karanténban, milyen rendkívüli szabályokat kell betartani. Innen megtudhatja, mikor milyen ellátásokra jogosult a rendkívüli helyzetben. Az összefoglaló írásnak állandó helye lesz nyitóoldalunkon, és folyamatosan frissítjük.

Mit kell tudni a koronavírusról?

Eddig a vírust alapvetően állatokban mutatták ki, többféle törzset azonosítottak már, közülük nem ez az első, ami hasonló járványt okozott az emberek körében. 2002-ben szintén Kínából indult a SARS-vírus, a súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó fertőzés a denevérekről a cibetmacska közvetítésével terjedt át az emberre. 2012-ben az Arab-félszigetről indult el a MERS, vagyis a Közel-keleti légúti koronavírus. Ennek eredeti gazdája a teve volt.

Mik a koronavírus tipikus tünetei?

A leggyakoribb tünetek az influenzához hasonlóak: láz, száraz köhögés és fáradtság. Jelentkezhet ezen kívül orrfolyás, orrdugulás és izomfájdalom is egyes esetekben. Ha elkapta a vírust, a tüneteket fokozatosan tapasztalhatja magán, ez azonban nem garancia. A tapasztalatok alapján vannak, akik szinte tünetmentesen, lényegében lábon kihordják a koronavírust.

Hirdetés

Hogy kaphatja el és mit tegyen, ha fertőzöttnek érzi magát?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ha pedig tünetek jelentek meg Önnél, a legfontosabb, hogy további intézkedésig vonuljon önkéntes karanténba, lehetőleg még a családtagjaival szemben is próbáljon távolságot tartani. Hívja fel a háziorvosát telefonon, aki miután megerősítette a gyanúját, kihívja Önhöz a mentőket és kórházba szállítják. Itt fogják elvégezni a szükséges teszteket és laborvizsgálatokat, melyek eldöntik a továbbiakat. 
Előfordulhat, hogy az első tesztje negatív lesz, ha viszont Ön már kapcsolatba került a korábbiak során fertőzött személlyel, netán az elmúlt hetekben járt fertőzött külföldi területeken, elképzelhető, hogy megfigyelés alatt tartják és újabb teszteket fognak végezni.

Mennyire lesz súlyos beteg az, aki elkapta a fertőzést?

Az esetek mintegy 80 százalékában enyhe lefolyású betegségről van szó. Komolyabb problémákat az idős embereknél és krónikus betegeknél okoz a koronavírus - gyakorlatilag pont ugyanúgy, mint a hagyományos influenza. Súlyos tünetek azoknál jelentkezhetnek, akiknek meglévő egészségügyi problémái vannak: magas vérnyomás, kardiológiai problémák, cukorbetegség.

Ön teszteltetheti magát?

A kórházakban gyanú esetén, illetve fennálló tüdőgyulladás esetén is elvégzik már a koronavírustesztet, de erre magánúton is lehetőség van, igaz nem olcsó eljárás.  Bővebb információt EBBEN a cikkünkben talál.

Gyógyszerek kiváltása

Március 13-tól bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

A gyógyszertárakban csak limitált számú beteg tartózkodhat!

Hogyan erősítheti az immunrendszerét?

Az immunerősítés mindig fontos, ilyen esetben pedig nem árt nagyobb hangsúlyt fektetni erre. A személyes kapcsolatok csökkentése, a tömegek kerülése és a személyes higiénia mellett a szervezetének védekezéképességét is erősítheti. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata szerint fontos

 • a rendszeres testmozgás, a WHO ajánlása szerint a javasolt napi 30 perc fizikai aktivitás végzése,
 • szabad levegőn tartózkodás és rendszeres szellőztetés,
 • kiegyensúlyozott táplálkozás, napi legalább 400 mg zöldség vagy gyümölcs fogyasztása,
 • vitaminok külön pótlása, főként C- és D-vitamin szedése,
 • alkoholfogyasztás és dohányzás mértékének csökkentése.

ELÉRHETŐSÉGEK

Hol kaphat bővebb információt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöld számokat hozott létre a lakosság koronavírussal kapcsolatos megkereséseinek megválaszolása érdekében. Ezek a vonalak könnyen leterheltekké válhatnak, ennek elkerülése érdekében a központ munkatársai is azt kérik, előbb a létrehozott információs oldalakat nézzék át. Itt a a fontos általános tudnivalók mellett a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is meg lehet találni a választ.

Az ingyenes zöld számok:

06-80-277-455
06-80-277-456

E-mail:

koronavirus@bm.gov.hu

A koronavírusról folyamatosan frissülő információkat hiteles, megbízható forrásból szerezzen:

koronavirus.gov.hu
nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok

KARANTÉN

Mikor kerülhetek karantén alá?

Abban az esetben, ha a mentők viszik be koronavírus gyanújával, nagy esély van arra, hogy egy ideig kórházi megfigyelés alá kerül. Ha fertőzött területről érkezik haza, akkor 14 napos házi karanténba kell vonulnia, ezt a lakása ajtajára kifüggesztett cetlivel is a szomszédok tudtára fogják hozni. Ilyen fertőzött területnek számít:

 • Kína,
 • Dél-Korea,
 • Olaszország,
 • Izrael
 • Irán

Házi karanténba kerülhet akkor is, ha enyhe gyanús tüneteket mutat, illetve lehetőség van arra is természetesen, hogy ha Ön úgy ítéli meg az enyhén gyanús tünetei alapján, akkor önkéntesen házi karanténba vonuljon.

Ez a cédula kerül ki a házi karanténba küldöttek ajtajára. (Forrás: koronavirus.gov.hu)
Ez a cédula kerül ki a házi karanténba küldöttek ajtajára. (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Mi történik, ha valaki megszegi a karantént?

A hatósági karantén megsértéséről a Büntető Törvénykönyv 361-es paragrafusa rendelkezik, eszerint „aki a járvány idején az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi, vétség miatt elzárással büntetendő.”

Lapunk megkeresésére küldött válaszában a Vikádovics & Partners iroda ügyvédje, dr. Bereczki Zsigmond arról írt, hogy a karanténelőírások be nem tartásával megvalósul a járványügyi szabályszegés vétsége. Ez elzárással büntetendő, amelyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani és amelynek maximális időtartama 90 nap.

MUNKAÜGY

Mikor jár táppénz?

Alapvető szabály, hogy akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható, az keresőképtelennek minősül, és a keresőképtelenség első napjától kezdve táppénzre jogosult.

Ha a munkavállaló csak járványügyi megfigyelés alatt áll (fertőző beteggel érintkezett, és feltehetőleg a betegség lappangási szakaszában van), ám a munkavégzéstől nem tiltották el, nem számít keresőképtelennek, így neki táppénz sem jár.

A mostani szabályok szerint nem számít keresőképtelennek az a szülő, akinek gyermeke olyan óvodába, iskolába jár, amelyet érint a járványügyi intézkedés, illetve ahol az adott intézmény csak javasolja a szülőknek, hogy gyermekeiket ne vigyék az adott közösségbe. További részletek >>>>

Ki veheti állományba és mekkora táppénz jár, ha valaki keresőképtelen lesz a vírus miatt?

Aki a vírussal kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető. A vírussal összefüggésben keresőképtelen állományba vételre ugyanazon orvos jogosult, mint bármilyen más okból. A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul a karantén esetén is. További részletek >>>>

Mikor kérhet a szülő távollétet?

A munkavállaló akkor kérheti munkáltatóját arra, hogy biztosítson neki lehetőséget gyermeke felügyeletére, ha gyermeküket az intézményi bezárás érinti, továbbá a saját háztartásukban nevelt gyermek 18 éven aluli, és a kérelmező munkavállalón kívül a saját háztartásban nincsen olyan más cselekvőképes személy, aki a gyermek felügyeletét ellátja. A munkajogi szabályok több lehetőségeket is adnak a távollétre. További részletek >>>>

GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ LÉPÉSEK

Milyen gazdaságvédelmi akciócsomagról döntött a kormány?

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. Hatálya december 31, de egy újabb rendelettel meghosszabbítható. A felek ettől eltérően rendelkezhetnek arról, hogy fenntartják a hiteltörlesztést.

A  turisztikai, a  vendéglátóipari, a  szórakoztatóipari, a  szerencsejáték, a  filmipari, az  előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatoknál a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. Törlesztési moratóriumot hirdetettek a diákhitelekre is. Részletesen a gazdaságvédelmi akciócsomagról >>>>

Március 23-án újabb hat ponttal bővült a koronavírus hatásainak enyhítése érdekében a gazdaságvédelmi csomag. Ennek értelmében 81480 kis- és középvállalkozás június 30-ig adómentességet kap a KATA alól, a március 1. előtti KATA-tartozásokra haladékot adnak, a turizmushoz hasonlóan a hazai médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a járulékfizetés alól a kieső reklámbevételek miatt, a kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik, az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik, a lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabbítják. Bővebben >>>>

Hogyan változtak a járulékfizetési kötelezettségek?

A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a  természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

Március 1-től június 30-ig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni. Bővebben >>>

A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a  kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

Milyen új szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásra?

A munkáltatónak nem kell a munkaidő kezdete előtt 96 órával korábban közölnie a munkavállalóval a munkaidő-beosztás módosítását. Továbbá a munkáltató egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. Valamint a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti. Részletek >>>

Mi a helyzet a legnagyobb cégeknél?

Beazonosították azokat a létfontosságú szolgáltató cégeket, gyártókapacitásokat, amelyek működése létfontosságú a rendkívüli járványhelyzetben. Közel 140 cég tartozik ebbe a körbe, és amennyiben szükséges, ezek irányítását a helyszínre települő honvédelmi törzsek veszik át.

KÖZLEKEDÉS

Miként érinti a tömegközlekedést a koronavírus?

MÁV: A belföldi vonatok jelenleg a meghirdetett menetrend szerint közlekednek.  Néhány határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás. A nemzetközi vasúti korlátozásokról itt ad friss információkat a MÁV. A járványügyi helyzet miatt átszervezték és korlátozták a személyes ügyfélszolgálatai működését.

Nemzetközi vasúti korlátozások
Nemzetközi vasúti korlátozások

BKK: felfüggesztették az elsőajtós felszállást, lezárták az első ajtó környezetét a tömegközlekedési eszközökön a járművezetők védelmében. Továbbá a járművezetőnél felfüggesztették a vonaljegy vásárlásának lehetőségét is. Az ügyfélközpontok zárva tartanak, de a 9 jegypénztár nyitva marad.

Március 19-től a nyári menetrendre szerint, azaz az iskolaszünetben megszokott módon, ritkábban járnak majd a BKK járatai.

Hogy miként használjuk a közösségi közlekedést járvány idején, arról itt ír a BKK.

A távolsági buszok közlekedésének változásairól itt ad információkat a Volánbusz, a Flixbus pedig itt.

A vírus miatt felfüggesztett vagy törölt repülőjáratok száma folyamatosan változik. A kormány által bejelentett teljes határzár a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is érinti. Külföldi állampolgárok március 17-től nem léphetnek be Magyarországra a ferihegyi reptérről sem. Okmányellenőrzés után Magyarországra csak a magyar állampolgárok léphetnek be. A külföldi állampolgárokat a hatóság visszafordítja, és elutazásukig az erre a célra kijelölt tranzit részen várakozhatnak. Bővebben >>>>

A Budapest Airport tájékoztatói a koronavírusról innen érhetők el.

Budapesti parkolás?

Budapesten nem lesz általános ingyenes a parkolás, a főpolgármester ezt nem tartja jó ötletnek járványügyi szempontból.

Hol van határellenőrzés?

A korábban csak öt országot érintő beutazási tilalmat március 17. éjféltől kiterjesztik, így minden külföldi személyforgalommal szemben lezárja Magyarország a határait, a hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelezővé válik a 14 napos hatósági házi karantén.

Az elrendelt határellenőrzésekkel, határátkelő lezárásokkal kapcsolatos legfrissebb információk a rendőrség hivatalos oldalán található.

schengeni határok lezárásával próbálják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Európában. Az övezethez 22 uniós ország tartozik, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Lichtenstein. Elképzelhető, hogy az EU öt olyan országát (Írország, Ciprus, Horvátország, Románia és Bulgária) is meghívják, amelyek nem tagjai Schengennek.

Mivel járna, ha Magyarországon is elrendelnék a kijárási tilalmat?

Noha az operatív törzs egyelőre nem számol a kijárási tilalom bevezetésével, a koronavírusos esetszámok megugrása mégis kikényszerítheti ezt az intézkedést. Ebben cikkben leírtuk, mit jelentene mindez a gyakorlatban.

Kijárási tilalom a környező országokban

Ausztriában március 16-tól lépett életbe. Mindenkit felszólítottak, hogy vonuljon házi karanténba, tilos az 5 embernél népesebb összejövetelek. Március 17-től az éttermek is zárva tartanak.

Ukrajnában március 16-tól két hétig nem engedélyezi a beutazást a külföldi állampolgároknak, kivéve azokat, akiknek érvényes állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van az országban. Március 17-től leáll minden légi, valamint vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítás a határokon keresztül. Felszólították a lakosokat, hogy országon belül se nagyon utazzanak.

Romániában március 16-ától 30 napra rendkívüli állapotot vezettek be, ami több korlátozással is jár.

Csehországban március 16-24. között országos vesztegzárat vezettek be.

Szerbiában március 15-én este azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek, melynek értelmében az országot lezárták, csak a külföldről hazatérő szerbiai állampolgárok, a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek léphetnek be a határon.

Szlovákiában március 19-től rendkívüli állapot van, emellett a szlovák kormány csaknem az összes üzlet bezárását is elrendelte.

Szlovéniában március 20-tól van kijárási tilalom.

Mely országokban van beutazási tilalom?

A koronavírus-járvány terjedése miatt sorra jelentik be az egyes országok a korlátozásokat, beutazási tilalmakat. Hogy jelenleg mely országok rendeltek el beutazási tilalmat, 14 napos karantént, mi vonatkozik jelenleg a magyar állampolgárokra országonként, mindezekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az Európai Unió március 17-én rendelt el 30 napos beutazási tilalmat, miszerint csak EU-s állampolgárok utazhatnak be az EU területére a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében.


EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

A koronavírusos betegek fő ellátási centruma: a Délpesti Centrumkórház Szent László Kórház tagintézménye.

Március 13-án megnyílt a Kútvölgyi Klinikai Tömb karanténkórháza, ahol fertőzésgyanús embereket különítenek el.

A járvány terjedése miatt Kásler Miklós, az EMMI minisztere egészségügyi rendeletmódosításokat tett, célja célja, hogy a fertőzésveszélyes ellátások száma csökkenjen, a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható, a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével, s felfüggeszti a népegészségügyi szűréseket is.

Március 17-től a kórházak, szakrendelők csak a sürgős eseteket fogadhatják.

Látogatási tilalom van valamennyi szociális intézményben, a gyermekvédelmi szakellátásban, a javítóintézetekben, a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban, valamint kijárási tilalom és felvételi zárlat a bentlakásos intézmények lakói esetében.

OKTATÁS

Minden oktatási intézményben életbe léptek a kényszerszünetet elrendelő utasítások. Az egyetemek már a héten bezártak, de a közoktatási intézmények bezárását csak március 13-án este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-on. Az EMMI honlapján megjelent az új munkarend a köznevelési és szakképzési intézményekben. A kormány módszertani ajánlását az oktatás megszervezésére a tantermen kívüli, digitális munkarendre ide kattintva találják.

MTV M5: oktatási tartalmakat sugároz napközben a köztelevízió M5-ös csatornája www.mediaklikk.hu-n.

Közel 850 videóval és csaknem 17 000 kérdéssel stabil, megbízható tudásbázist jelentő oldal a www.videotanár.hu portált bárki ingyenesen elérheti. A 10-15 perces videók és tesztek segítségével gyors és hatékony formában lehet átadni a tudást az otthon maradt tanulóknak. A wwww.moderniskola.hu is igen hasznos oktatási portál.

A suli360.hu is segítséget nyújt az otthoni tanuláshoz.

A Metropolitan Egyetem március 16-tól a honlapján teszi elérhetővé online oktatási módszertanát és az oktatóknak készített útmutatókat. Ezzel nemcsak a hazai felsőoktatási, hanem az alap- és középfokú oktatási intézmények tanárait is segíteni kívánja.

Vodafone: az országosan elérhető oktatási anyagokat tartalmazó weboldalak, applikációk (például: mozaweb.hu, oktatas.hu, nkp.hu, videotanar.hu, ekreta.hu) használata a tanév végéig nem terheli az adatkeretet a lakossági ügyfelek számára, ezzel a tanárok és diákok otthoni környezetben végzett munkáját szeretné támogatni a szolgáltató. A fentieken túl szintén adatkeret használata nélkül lesz elérhető a Vodafone Magyarország Alapítvány Vodafone Apptár androidos applikációja, ahol több száz ingyenesen letölthető, tanulást segítő program található. A támogatása érdekében március 17. keddtől a szolgáltató +15GB adatkeretet biztosít minden lakossági és kisvállalati ügyfelének a következő három hónapra 5GB-os ciklusokban.

Szintén március 16-án lép életbe a Karácsony Gergely főpolgármester által meghozott döntés értelmében, hogy a bölcsődék és óvódák is kényszerszünetet rendelhetnek el. A helyi önkormányzatok saját hatáskörben rendelkezhetnek ezen intézmények bezárásról, illetve az ügyeleti rend kialakításáról.

Budapesten lezártak minden játszótereket.

KÖZÉRDEKŰ KÉNYSZERSZÜNETEK

Bankfiókok: folyamatosan frissülő cikkünkben itt olvashatnak információkat

Bíróságok: a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a Legfőbb Ügyész javaslatára a Kormány 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelete értelmében rendkívüli ítélkezési szünet kerül elrendelésre., mely március 15-én lép hatályba.

Karácsony Gergely főpolgármester március 14-i tájékoztatójában elrendelte a városi fürdők azonnali bezárásá, mely a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. t. összes intézményére vonatkozik.

Bezárták a Fővárosi Állat- és Növénykertet március 15-től. A vidéki állatkertek egyelőre fogadnak látogatókat.

Március 17-től lépett életbe a boltzár, vagyis 15:00 és 06:00 között nem lehet nyitva csak olyan üzlet, mely:

 • élelmiszert,
 • illatszert,
 • drogériai terméket,
 • háztartási tisztítószert,
 • vegyi árut,
 • higiéniai papírterméket árusít,
 • gyógyszertár,
 • gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzlet,
 • benzinkút,
 • és dohánybolt.

Egyéb üzletek és vendéglátóhelyiségek területén csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezen időszak alatt, vendéglátóhelyiség esetén elviteles kiszolgálásra lesz lehetőség.

Bezártak a színházak, mozik, rendezvényhelyszínek, múzeumok, közösségi terek.

Hogyan lehet most hivatali ügyeket intézni?

Kormányablakok, okmányirodák: március 18-tól csak előzetes időpontfoglalással érkező ügyfeleket fogadnak a kormányablakok, okmányirodák, és minden egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálat, valamint a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatok ügyfélfogadása határozatlan ideig szünetel. Az elkészült okmányokat postai úton kézbesítik.  További részletek >>>>

Fővárosi Vízművek: március 17-től a központi ügyfélszolgálat kivételével minden személyes ügyfélszolgálati iroda zárva. Online ügyintézés javasolt. Felfüggesztették a lakásokban található vízmérők leolvasását is. Bővebben>>>

ELMŰ-ÉMÁSZ: valamennyi ügyfélszolgálati irodában ideiglenesen felfüggesztették a személyes ügyintézést, a halasztható, a folyamatos szolgáltatáshoz nem alapvető tevékenységeit ideiglenesen leállították. Továbbra is elvégzik az áram mérőórák cseréjét, valamint az időszakos áram mérőóra leolvasásokat. Bővebben>>>>

E.ON: Ideiglenesen leállítják az áram- és gázfogyasztásmérők leolvasását. Az ügyfeleket arra kérik, hogy elektronikus úton adják meg a mérők állását. Bővebben itt >>>>

Magyar Posta: a posták 15 óra után is nyitva vannak. Részletek>>>>

VIDEÓINK

A járványügy egészségügyi kulcskérdéseiről ebben a videónkban esett szó:

A koronavírus gazdasági, pénzügyi hatásairól ebben a videónkban értekezett szakírónk:

A járvány társadalmi, politikai vetületeit pedig ebben a videónkban elemeztük:

Arról, hogy meddig lehet a jelenlegi válságkezelési módszereket tartani, ebben a videóban beszélt kollégánk:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?