Hirdetés

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Fellegi Tamás, 2019. április 19., 11:41

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Épp tegnap reggel írtuk, hogy heves normalizálódás bontakozott ki az európai kötvénypiacokon, köztük leginkább a legfejlettebb országokén, ahol a legalacsonyabbak a hozamok. Tegnap aztán máris megfordult a trend: a kötvényhozamok egészen nagyot zuhantak napon belül, némelyik 20 százalékkal, már ha egyáltalán a nagyon alacsony számoknál értelmezhető a százalékos érték.

Adatok

Hirdetés

Az osztrák 10 éves államkötvény hozama 0,37-ről 0,30 százalékra esett, ez nagyjából 20 százalék, a belga papír 0,52-ről 0,46-ra, a finn 0,41-ről 0,34-re (ugyancsak 20 százalék), a francia 0,43-ról 0,37-re. A legdurvább persze most is a német hozam volt: 0,08-ról 0,02 százalékra csökkent, ami akárhogy is nézzük, 75 százalék, csak a nullát gyakorlatilag elérve már nem értelmezhető ez a szám.

Az ijedelem oka

A heves reakciót az váltotta ki, hogy az úgynevezett IHS menedzser beszerzési index, ami az ipari és szolgáltatási szektor aktivitását mutatja 5000 vállalkozás megkérdezése alapján, 51,3-as értékre esett áprilisban az 51,6-os márciusi értékről. Amíg a szám 50 fölött van, fokozott üzleti aktivitást mutat, vagyis semmi különösebb gond nincs, de néhány elemző máris a recesszió rémével kezdett fenyegetni, mint mostanában oly gyakran.

Csoszogásnak nézik a dübörgést

Mindeközben Amerikában az új munkanélküli ellátások iráni igények száma a múlt héten 50 éves mélypontra esett 192 ezres értékkel, ami azt jelzi, hogy Amerikában a munkanélküliség továbbra is minimális, sőt közgazdasági értelemben inkább a munkaerőhiány jellemző. Ugyanez a helyzet az eurózóna fejlett országaiban, ahol pedig nem, ott torzítja az adatokat a bőkezű, a munkanélküli ellátások akár indokolatlan igénybevételére is ösztönző rendszer (Spanyolország, Franciaország).

Talán majd az új főjegybankár

Mivel a foglalkoztatás csúcsra jár az eurózónában, a recesszió teljesen kizárt, mégis sokan félnek tőle. Ebben nem csekély az Európai Központi Bank szerepe, amely maga is retteg, állandóan aggályoskodó közleményeket hoz nyilvánosságra a kamatdöntő ülések után. Ez a helyzet talán csak akkor fog megváltozni, ha októberben új jegybankelnök váltja Mario Draghit, aki más szemléletet fog alkalmazni a jelen helyzetben, amikor a magas, sok esetben teljes foglalkoztatottság viszonylag alacsony inflációval párosul.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?