Hirdetés

Mi lesz veled, magyar állampapír? Miért esett akkorát az arany?

2020. március 03., 12:04

Miért csökkent a “szuperkötvény, a Magyar Államkötvény Plusz jegyzési eredménye februárban? Miért esett az arany pont a legnagyobb pesszimizmusban, ha menedékeszköz? Hallgassa meg a TrendFM kollégánkkal készített beszélgetését az állampapír-piac jövőjéről, az olajról, a nemesfémekről.

Az eddig bankszámlákon, esetleg készpénzben, devizában  heverő megtakarítások egy komoly része átáramlott állampapírba – főleg “szuperkötvénybe, MÁP Pluszba – az utóbbi mintegy kilenc hónapban. De a lakossági állampapírok állomány-bővülése lassulni látszik, a február 21-én végződött héten minden eddiginél kevesebbet jegyeztek le belőlük. (Frissítés: A február 28-ai héten tovább csökkent a jegyzés, 48,7 milliárdról 41,5 milliárdra.) Elfogynak a tartalékok? - merült fel a kérdés a Trend FM Rádió Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az MFor.hu főmunkatársával készített beszélgetésében.

Pont akkor tették közzé a januári, kiugróan magas inflációs adatot és a forint is új mélypontra süllyedt. Ez biztosan elvette a leendő vásárlók egy részének kedvét. Az azonban nem valószínű, hogy az állam politikát változtatna. Jelenleg főleg a magyar lakosság megtakarításaiból igyekeznek a költségvetési hiányt finanszírozni. Így ha a “szuperkötvények” lejárnak majd, vagy sokan a visszaváltásuk mellett döntenek, az állam szinte biztosan valami hasonlóan jó ajánlattal kell kirukkoljon.

Hirdetés

A koronavírus-félelmek egyik áldozata a részvénypiac mellett az árupiac. A legtöbb, a gazdasági növekedés által erősen befolyásolt termék, mint a kőolaj, földgáz, ipari fémek árfolyama esett. Az olaj körülbelül azon a szinten van, mint tíz éve, csakhogy volt mintegy húsz százalék infláció is azóta a dollárban.

Az olajcégeket eközben az ág is húzza, sokan őket teszik felelőssé a széndioxid-kibocsátásért és más környezeti károkért. A szektor a részvénypiac páriája, míg szinte minden más ágazat részvénypiaca emelkedett, itt 20-60 százalékkal is estek a részvények. A nemesfémek sorsa is kalandos volt a napokban, az arany és az ezüst pénteken váratlan zuhanást mutatott be, pedig válságálló menedékeszközöknek számítanak.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést itt:

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?