Hirdetés
Hirdetés

Melegen ajánlás érkezett felülről – inkább a szuper-államkötvényt vegyük, mint a másikat?

Eidenpenz József, 2019. július 12., 17:10

A PMÁP államkötvények egy részénél megemelték a visszavásárláskor alkalmazott levonást, ami ezeket kevésbé vonzóvá teszi. Lehet, hogy az új szuperállampapírt akarják ezzel vonzóbbá tenni? Vagy csak azt akarják, hogy a csökkenő infláció miatt kevesebb PMÁP-ot lökjenek el maguktól az emberek?

(Fotó: ÁKK)
(Fotó: ÁKK)

A pénzügyi szférában újabban “melegen ajánlásnak” nevezik az MNB ajánlásait, mert elvileg ugyan nem kötelezőek, de kellemetlen lehet, ha valaki nem követi azokat. Most mintha hasonló jelzés érkezett volna az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) kapcsolatban is, legalábbis a rövidebb futamidőkre.

Az Államkincstárban ugyanis azon kötvények visszaváltáskori árfolyamát, amelyeket most is lehet kapni, egy százalékponttal 98 százalékra csökkentették. (Plusz a felhalmozott kamat.) Ez kettő papír, a három éves 2022/L és az öt éves 2024/J árfolyamát befolyásolja.

Hirdetés

A korábban kibocsátott PMÁP-ok visszaváltási ára egyelőre maradt 99 százalék. Ugyanannyi maradt a PEMÁP eurós államkötvény visszaváltási ára, valamint a már nem kapható Bónusz kötvénysorozat és a két éves államkötvények ajánlatai is. A fél éves és egy éves lakossági kincstárjegyek többségét változatlanul 99,5 százalékon veszik vissza. (Kivéve a legrövidebbeket.)

Kevesebb vétel vagy kevesebb visszaváltás?

Mit jelent ez? Miért pont ennél a két kötvénynél volt változás? Erre többféle magyarázat lehet. A megemelt díj csökkentheti ugyan a PMÁP-ok iránti keresletet, de csökkentheti a már eladott papírok visszaváltására való hajlandóságot is.

Az egyik magyarázat, hogy úgy általában, legalábbis rövidebb távú befektetéseknél, az új, öt éves, fix kamatozású MÁP Pluszt (a “szuperkötvényt”) ajánlják ezzel melegen a vevőknek. Ez talán a legvalószínűbb forgatókönyv.

Az infláció a ludas?

Egy másik, hogy most jött a héten egy inflációs adat, ami alacsonyabb volt, mint a korábbi (3,9-ről 3,4-re esett az ütem). Elmaradt az elemzői várakozásoktól is. Lehet, hogy attól tartanak, ez a PMÁP-ok körében eladási hullámhoz vezethet. Főleg, ha a következő adatok is alacsonyak lesznek.

Az is lehet, hogy csak azt ajánlják ezzel, ne ugráljanak az emberek túl sokat egyik állampapírból a másikba. Bár ennek ellentmond az, hogy a MÁP Pluszt a többihez képest gálánsan magas áron, a névérték 99,75 százalékán bármikor eltaszíthatjuk magunktól. Ennek emelkedő inflációs adatok esetén lenne nagy jelentősége.

Lecserélni a régieket?

A június 1-je előtt kibocsátott állampapírokat, főleg a hosszabb futamidejűeket egyébként érdemes lehet eladni és másikra cserélni. Az újabb sorozatoknál, legyen az az említett két inflációkövető PMÁP vagy a MÁP Plusz, ugyanis nincs kamatadó. (Erről itt írtunk.)

A PMÁP-okra egyébként 2017 januárjáig egységesen 98 százalékos visszavásárlási árat hirdettek, azóta pedig folyamatosan 99 százalék volt. Csak a MÁP Plusznál vannak olyan időszakok, amikor névértéken, levonás nélkül lehet visszaváltani. A többi állampapírnál az állam saját döntése alapján jegyez árat, állapítja meg az árfolyamot.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?