Hirdetés

Megérheti majd nyugdíjkötvénybe fektetni

Eidenpenz József, 2019. március 22., 13:35

A kockázatmentes befektetések között a magyar inflációkövető kötvények eddig is kiemelkedőnek számítottak. Ha még az adójukat is eltörlik, mi ösztönözheti a befektetőket arra, hogy hosszú távú lekötést vállaljanak? Csakis a még magasabb kamat.

Hozam, kockázat, likviditás. Általában ezt a három dolgot érdemes mérlegelni egy komolyabb összeg befektetésénél. “A nyugdíjkötvény kamata infláció plusz 1,7-3 százalék közötti lesz, nyugdíjba vonuláskor lehet majd hozzáférni és még idén elindítanák” – hintette el a Portfolio.hu Barcza Györgyre, az ÁKK vezérigazgatójára hivatkozva.

Mit jelent ez? A kockázatot az állampapírok esetében nullának szokás tekinteni. A likviditás pedig (a lehetőség  az értékpapírból való kiszállásra) ezek szerint korlátozott lesz. Hogy pontosan mennyire és hogyan, azt majd a konkrét kondíciók fényében lehet megítélni. Ami tény, hogy a hasonló célú NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számlák és az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is van kiskapu, nyugdíjkorhatár előtti kilépési lehetőség. (A NYESZ-t TBSZ-re, azaz tartós befektetési számlára lehet váltani, ami plusz öt naptári év, a nyugdíjpénztárakból pedig tíz év után lehet kilépni. Legalábbis adózási retorziók nélkül.)

Hirdetés

Ami a hozamot illeti, az éves átlagos infláció tavaly 2,8 százalék volt, ehhez 1,7-3,0 százalékot hozzáadva 4,5-5,8 százalékot kapunk. De mindkét értékre van példa a mai magyar gyakorlatban.

Eddig is jó volt

A jelenleg kapható öt éves infláció-követő lakossági kötvények kamatprémiuma ugyanis szintén 1,7 százalék. (PMÁP, azaz Prémium Magyar Állampapír, 2024/I jelzéssel.) Ekkora kamatprémiumért tehát nem lenne érdemes vállalni, hogy a pénzünk hosszú távon le legyen kötve, mert ez már ma is elérhető, kevesebb kötöttséggel. A jelenlegi kötvényeket is lehet tbsz-re (tartós befektetési számlára) helyezni, ami eddig is adómentességet élvezett, de nemrég azt is bejelentették, hogy az összes állampapír kamata mentesül majd a kamatadó alól. Kérdés, az új nyugdíjkötvényekre kitalálnak-e bármiféle további kedvezményt.

Ha az 1,7 százalék kevés, sok-e a három, a megnevezett sáv felső széle? Attól függ. Ennyit jelenleg csak a babakötvények fizetnek az infláció felett, amelyek hozzáférése szintén erősen korlátozott.

Mit tanít a múlt?

Korábban az inflációkövető PMÁP-okat is hasonló vagy még magasabb kamatprémiummal értékesítették. (Bizonyára kevesen emlékeznek rá, de az első infláció-követő kötvények kamatfelára annak idején még hat százalékpont volt az infláció felett. Majd ahogy a lakosság megismerte, megkedvelte ezt a befektetési formát, lassan egyre csökkent – archív cikkünk erről itt olvasható.)

A kérdés, hogy alakul majd a jövőben a reálkamat, azaz az infláció feletti kamat. Ha a múltat nézzük, itt is jelentős különbségek vannak – voltak olyan évek, amikor a reálkamat az 5-7 százalékot is elérte (lásd az MNB ábráját). Ez azután lassan csökkent, jelenleg – ha az inflációkövető kötvényektől eltekintünk – súlyosan negatív, mínusz két százalék körüli. (A bankbetétek ugyanis jó, ha egy százalékot hoznak éves szinten.) Európa-szerte talán semmilyen más kockázatmentes befektetés nem hoz infláció felett – csak a magyar PMÁP (Prémium Magyar Állampapír).

Nincs más

Ilyen szempontból magyar a hazai lakosság kényszerpályán van – ha pénze értékét meg akarja őrizni, és nem akar kockázatokat vállalni, csak az inflációkövető állampapírok maradnak. A régen sokak által követett megoldás – német márkát, eurót, dollárt tartani – szintén nem kecsegtet túl sok sikerrel. (Külföldön sem találni kockázatmentes reálkamatot. Bár ki tudja, több éves stagnálás után beindulhat a forint gyengülése is.)

A magyar lakosság köztudottan igen kockázatkerülő, és nem szereti hosszú távon lekötelezni magát. Nem is olyan régen főleg a három hónapos bankbetét volt a kedvenc befektetési forma. Már a három és öt éves inflációkövető kötvények elfogadtatása is sok éves kemény munkájába került az Államadósság-kezelő Központnak. (Valamint más hosszú távú befektetések elfogadtatása a befektetésialap-kezelőknek, pénztáraknak.)

Egy kicsi türelem

Ahhoz, hogy a nyugdíjkötvényeket is vegyék, jó feltételek kellenek. A három feltétel közül a kockázatot kiiktathatjuk. Ha a likviditás korlátozott lesz, akkor cserébe magas hozamot kell ígérni. Miután kormánykörökből az idén elhangzott, hogy a lakossági állampapírok mennyiségét néhány éven belül duplájára kell növelni, ez alighanem a kamatprémiumok további emelkedését vetíti előre.

Az eddigi infláció-követő kötvények is jól fizetnek – de lehet, hogy fél év-egy év múlva még jobban fognak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?