Hirdetés

A nap grafikonja: a szuperkötvényt a nyaralók kevésbé vették

Eidenpenz József, 2019. augusztus 08., 15:45

Lassan csökkenő tendenciát mutat a MÁP Plusz kötvények jegyzési eredménye, aminek több oka is elképzelhető. Az első hetekben magas volt a korábbi papírok lecseréléséből származó pénzek hatása, de a nyaralási szezon hatása is jelentős lehet.

Ha nagyon pozitívak akarunk lenni, akkor a MÁP Plusz, a “nemzeti kötvény” állománya soha nem látott szintre emelkedett a múlt héten is. Ha meg ironikusak, akkor azt is mondhatjuk, hogy még soha nem jegyeztek belőle ennyire keveset, mint legutóbb.

Tény, hogy amint a grafikonon látható, a heti jegyzési mennyiség lassacskán csökken, trendjében lefelé tart. Aminek több oka is lehet: egyrészt nyár van, sokan nyaralnak. Ilyenkor a gazdasági aktivitás gyérebb, de a megtakarításokból is többet elköltenek. Sok pénzintézet korábban ilyenkor a szokásos értékpapír-jegyzéseket is felfüggesztette.

Hirdetés

Ugyanakkor az összes lejegyzett mennyiség, az állomány folyamatosan nő, a múlt hét végéig 1499 milliárd forintra rúgott. Hogy ebből mennyi bizonyul friss pénznek, és mennyi a régebbi állampapírok átcsoportosítása (amelyek helyett veszik a MÁP Pluszt), majd a későbbi adatokból derül ki. (A júniusi helyzetről itt írtunk.)

Az első pár hét magas értékei részben amiatt születtek, hogy a “kamatadó-rendelet”, a törvénymódosítás kivette az adózásból az állampapírokat. De csak a június 1-je után kibocsátottakat. Így a régebbi papírokat nagy mennyiségben adták el (vissza), és vettek belőlük újakat. Ráadásul meg is szűntek más lakossági állampapírok, mint a két éves vagy a fél éves.

Az új “szuperkötvény” mindenképpen sikeres, ezt a toronymagas hozam (maximum 4,9 százalék) fényében nem vonja kétségbe senki. De hogy valójában mennyire, az majd a rendkívüli hatások – adózási átcsoportosítás, nyári pangás – elmúlta után derül ki igazán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?