Hirdetés
Hirdetés

Katás vállalkozó vagyok - mit kezdjek most az szja-bevallással?

Gáspár András, 2019. május 15., 06:05

Tudjuk, hogy a magánszemélyeknek automatikusan bevallássá válik az szja-bevallási tervezete a május 20-i határidő után, és azt is tudjuk, hogy a vállalkozókra ez nem igaz, nekik nyilatkozniuk kell a vállalkozásból származó jövedelmekről - de mit tegyenek a katás vállalkozók, akik ezt már egyszer megtették idén?

Idén először a vállalkozóknak is elkészíti a múlt évre vonatkozóan a NAV az szja-bevallási tervezetet. Az adóhatóság a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján állítja össze a dokumentumot; van azonban egy nagy különbség a vállalkozók és a nem-vállalkozó magánszemélyek tervezete között.

A magánszemély úgy is tud bevallani, hogy rá se néz a tervezetre

Ha valaki nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként, jellemzően munkaviszonyból szerez jövedelmet, és rá sem néz az adóbevallási tervezetére a május 20-i határidőig, a NAV úgy tekinti, hogy elfogadja a számára összeállított tervezetet változtatás nélkül - a tervezet ugyanis ilyenkor automatikusan bevallássá válik. Akkor is ez történik, ha a magánszemély adózó ránéz ugyan a tervezetre, de azt nem módosítja és külön gombnyomással nem véglegesíti, nem adja be - május 20-a után beadott adóbevallás lesz a tervezetből.

Hirdetés

A vállalkozók esetében azonban nem ez a helyzet: a számukra elkészített adóbevallási tervezet a 2019. május 20-i bevallási határidő leteltét követően nem válik bevallássá, módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá - akkor sem, ha egyébként nincs mit hozzátenni a NAV tervezetéhez.

A vállalkozóknak a MÓDOSÍTÁS gombra kell kattintaniuk, a vállalkozói tevékenységükből származó jövedelmi adatokkal ki kell egészíteniük a tervezetet, majd el kell menteniük és be is kell adniuk a kiegészített tervezetet.

De mit tegyenek a kisadózó (katás) vállalkozók?

Náluk nem ritka, hogy a vállalkozás mellett valamilyen munkaviszonyuk is van, az ebből szerzett jövedelemre vonatkozó adatok pedig szerepelnek is a NAV tervezetében. A katás vállalkozásból származó jövedelmük után viszont nem kell szja-t fizetniük - mivel egészítsék ki akkor a tervezetet? Ezt a jövedelmet nem kell szerepeltetniük az szja-bevallásban, ahogy azt sem kell jelezniük sehol (sem a tervezetben, sem a bevallásban), hogy egyébként kisadózó egyéni vállalkozók.

A kisadózó vállalkozónak a megszerzett bevételéről a 18KATA jelű nyomtatványon kell számot adnia - vagyis kellett, ennek határideje ugyanis február 25-e volt. Most tehát az szja-bevallásban ezeket nem kell szerepeltetni.

A gombot a katásoknak is meg kell nyomni

Ha tehát a tervezetben mindent rendben találunk, akkor a MÓDOSÍTÁS gombra kell kattintani (itt esetleg kiegészíthetjük a tervezetet azokkal az adatokkal, amelyekrők a NAV nem tudhatott - önkéntes pénztári befizetés utáni adójóváírás, kiemelt betegség után járó adókedvezmény, külföldi jövedelem, stb.), majd ha a tervezetben foglaltakkal egyetértünk, akkor a „Tovább a Beadásra” gombra kattintva beküldhetjük bevallási tervezetünket.

A különbség tehát egy átlagos magánszemély adózó és egy katás vállalkozó között az, hogy a magánszemély tervezete automatikusan bevallássá válik május 20. után, a katás vállalkozónak viszont ehhez meg kell nyomnia 2 gombot. Ellenkező esetben a határidő leteltével figyelmeztetést kap a bevallás pótlására, illetve pénzbírsággal is sújthatják.

Ez mind persze csak azokra a katásokra igaz, akik a 2018-as adóévben rendelkeztek a katás vállalkozáson kívülről érkező, szja-köteles jövedelemmel (akár főállásban, akár részmunkaidős állásban) - mivel a tételes adót választó kisadózó (tehát katás) vállalkozás mentesül a személyi jövedelemadó alól, ha nincs más jövedelme, nem kell szja-bevallást készítenie, beadnia, bevallási tervezetet jóváhagynia sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Látszólag jól teljesít az osztrák munkaerő-piac, a munkanélküliség májusban is csökkent, de a kifulladás jelei már mutatkoznak. A magyar és egyéb külföldi munkavállalók száma sem nő olyan mértékben, mint korábban. Azért nem vagyunk nagyon messze az eddigi rekordoktól sem.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?