Hirdetés

Eldöntötte, hogy korszerűsíti energetikai rendszerét? Ne fusson zsákutcába!

Túlméretezett gázkazán, rosszul kiválasztott módszer a melegvíz előállítására – történetek, ahol a tulajdonosok a modern technológia segítségével szerettek volna megtakarítást elérni, de nem sikerült. És egy sikersztori, ahol úgy döntöttek, inkább mindenki foglalkozzon azzal, amihez a legjobban ért.

„A régi, 25 éves kazánhoz szinte hetente kell szerelőt hívni, ha egyáltalán találnak hozzá szakembert. Végül a csere mellett döntenek, még örülnek is, hogy az új készülékkel spórolni is fognak. Csak arra nem gondolnak, hogy előbb az épületet kellene szigetelni” – mesél egy tipikus hibáról az E.ON energetikai szakértője. Pedig érdemes betartani a sorrendet. Egy jól szigetelt épületben a fűtéshez már nem kell annyi energia, egy kisebb kazán is elegendő. Egy túlméretezett rendszer viszont rossz hatásfokkal üzemel, lehet, hogy ugyanannyit fogunk fizetni, mint korábban, hiába az új készülék és hiába a szigetelés.

Egy másik gyakran előforduló esetről így mesél az energetikai szakértő: „a nyári szezonban üzemelő vendéglátóegység, például egy kemping hiába szereltet be akár csúcstechnológiás rendszert, ha csak melegvíz-előállításra van szüksége, fűtésre nem. Ilyenkor jobban járna egy napelemes, napkollektoros rendszerrel. Ezzel ugyanis a legnaposabb hónapokban gazdaságosan oldhatná meg a melegvíz-ellátást.” Egy átfogó energetikai korszerűsítés komoly beruházás és felelős döntés, mégis könnyű beleesni abba a hibába, hogy az előzetes felmérésre, tervezésre, energetikai szakember bevonására nem gondolunk.

Advertisement

Más módszert követett a patinás Anna-bálok házigazdája, a balatonfüredi Anna Grand Hotel tulajdonosa, amikor az energetikai rendszer átalakításába kezdtek a kétszáz éves épületben. „Nekem még vannak fényképeim arról, ahogy hatméteres csillárokon gyertyát gyújtogattak” – meséli nosztalgiával a tulajdonos-ügyvezető. A hagyományokat azonban nem ebben szerették volna folytatni, hanem abban, amihez a legjobban értenek: a vendéglátásban. Ezért bízták az energetikai rendszer korszerűsítését, üzemeltetését az E.ON-ra.

Az energiavállalat szakértői első lépésben alaposan feltérképezték a már üzemelő berendezéseket, a helyi adottságokat, de az egyedi igényeket is figyelembe vették, és így szabták az Anna Grand Hotelre az E.ON energetikai megoldásait. Átvették a szálloda komplex energetikai ellátását, sőt energiát is termelnek helyben, és ezt még tovább is adják, amikor a hotelnek arra nincs szüksége. A szálloda menedzsmentjének arra sincs gondja, hogy ki tartja karban az eszközöket, hiszen az energiaszolgáltató folyamatos rendelkezésre állást, ezzel együtt pedig biztonságos ellátást biztosít. Mindezt az eddiginél olcsóbban.

Az E.ON a cégek energetikai tényezőit teljeskörűen vizsgálja meg: előzetes felmérést követően vállalják a cég energetikai rendszereinek korszerűsítését, teljes körű műszaki üzemeltetését, valamint a működéshez nélkülözhetetlen műszaki háttérszolgáltatások ellátását is, mindezt modern technológiák használatával, egyedi igényekre szabják. A tervezéstől, a fizikai megvalósításon át az üzemeltetésig számíthat szakértelmükre.

További információk >>

(x)

Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35589.60-0.53%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?