Hirdetés

A készpénz ideje lejárt - miért ugranak a bankkártyára a cégek?

2019. április 16., 20:02

Közel ötször olyan gyorsan bővül az üzleti bankkártyák piaca Magyarországon, mint a lakosságiaké. Ez nem meglepő: ugyanazokat az előnyöket megkapják a cégek is, mint a magánszemélyek, azonban a plasztikok használatával komoly hatékonyság-javulás is elérhető, amivel pedig költséget takaríthatnak meg. Összeszedtük, mi szól a céges bankkártyák használata mellett.

Egyre több magyar vállalkozás dönt úgy, hogy bankkártyát használ a fizetésekhez készpénz helyett. A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint 2018 negyedik negyedévében az üzleti bankkártyák száma meghaladta a 635 ezret. Miközben a lakossági bankkártyák száma 1 év alatt 2,22 százalékkal nőtt, az üzleti szegmensben 10,29 százalékos volt a bővülés.

Üzleti bankkártyák számának alakulása Magyarországon 
Forrás: MNB / Privátbankár.hu
Üzleti bankkártyák számának alakulása Magyarországon Forrás: MNB / Privátbankár.hu

Az ötször gyorsabb növekedés annak köszönhető, hogy egyre több vállalkozás ismeri fel a bankkártyahasználat előnyeit - ezeket gyűjtöttük most össze.

A bankkártya mindenkinek jobb választás, mint a készpénz

Jóval biztonságosabb plasztikkal, mint készpénzben fizetni. Egy vállalkozásnál áru- vagy anyagbeszerzés esetén sokkal nagyobb összegek foroghatnak, mint a lakossági fizetések esetében - százezres vagy milliós nagyságrendű pénzekkel szaladgálni egyáltalán nem biztonságos dolog, ráadásul a vállalkozások egymás közt 1,5 millió forint fölött nem is fizethetnek készpénzzel. Emellett a készpénz költségekkel is jár – ki kell venni a bankból, szállítani kell, és gondoskodni arról, hogy biztonságban legyen a pénz.

Bankkártyás fizetés esetén rögtön visszaigazolást kaphatunk a kifizetés megtörténtéről; ha pedig elveszítjük bankkártyánkat vagy ellopják, azonnal le tudjuk tiltani a kártyát a kibocsátó banknál. Ha plasztikkal fizetünk, nem kell bajlódnunk a nagy címletek felváltásával vagy épp a visszajáróként kapott nagyobb mennyiségű aprópénz elköltésével sem - ez szintén ugyanúgy igaz egy vállalkozásra, mint egy magánszemélyre. Az érintéses bankkártyák és a mobilfizetési megoldások rohamos elterjedésével ma már sebességben sem versenyezhet a készpénzes fizetés a kártyással, külföldi üzleti út esetén pedig a pénzváltás nyűgjét és költségeinek jó részét is megspórolhatjuk, ha kártyával fizetünk.

Üzleti úthoz is elengedhetetlen

Egy külföldi üzleti útra ugyanúgy igaz, mint egy családi nyaralás esetében, hogy érdemes ugyan némi valutát magunknál tartani a helyi pénznemben, ahol viszont tudunk, ott bankkártyával fizessünk. Persze nem minden országban egyformán ellátottak az üzletek bankkártya-terminállal, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a lehetőségekről, de a hotelekben, jobb éttermekben az esetek többségében tudunk fizetni bankkártyával. Autót bérelni, szállást foglalni pedig nem is nagyon tudunk kártya nélkül - ezt is érdemes mérlegelnie a vállalkozásoknak. A bankkártyához sokszor utasbiztosítás is kapcsolódik, amely jellemzően csak akkor "aktív", ha használjuk is külföldön a plasztikot.

Mire mennyit költött a cég?

Miközben a kiadások pontos vezetése általában véve is fontos mindenkinek, egy vállalkozás számára létfontosságú a költségszerkezet tökéletes ismerete. Tudniuk kell, mennyit fordítottak beszerzésre, mennyit tankolásra vagy éttermi költésre - ez segíti a tervezést is, megmutatja, hogy milyen területeken tudna spórolni, költségeket megtakarítani a vállalkozás. Ezt ugyan lehet kockás füzetbe is vezetni, de jóval egyszerűbb áttekinteni a bankszámla-kivonatot (főleg elektronikus formában, internetbankon keresztül), és azonosítani, csoportosítani az egyes tételeket. Persze a 21. században vagyunk, a digitalizáció korában - ezt sem kell magunknak végezni.

A Mastercard online menedzsment-döntéstámogató rendszere, a Smart Data lehetőséget teremt arra, hogy a vállalkozások a kártyás tranzakciókon részletes adatelemzést végezzenek el. A nemsokára Magyarországon is elérhető szolgáltatás egy kisvállalkozásnál is egyszerűvé teszi annak megállapítását, hogy különböző beszerzéseknél mire mennyit költöttünk kártyával. Egy online felületen bejelentkezve riportok, grafikonok formájában érhetőek el az adatok. Láthatóvá válik, hogyan oszlottak meg a kártyás költések az egyes szolgáltatások között az adott időszakban vagy akár az egyes vezetői szintek, alkalmazottak között. Láthatjuk, mennyit költöttünk kártyáinkkal tankolásra, de akár azt is, hogy melyik üzemanyag forgalmazónál költöttünk a legtöbbet.

Ez a felület abban is segít, hogy az alkalmazottak költségelszámolását egyszerűen és hatékonyan el lehessen végezni, akár különböző jóváhagyási szintekkel.

Az egyéni vállalkozótól a milliárdos árbevételű középvállalkozásig: mindenki kártyázhat

A különböző vállalkozásoknak különböző igényeik merülhetnek fel, amelyek miatt érdemes bankkártyát használniuk: nem ugyanarra van szüksége egy egyéni vállalkozónak, mint egy középvállalkozásnak. Egy vállalkozónak a bankkártyás fizetés, vásárlás lehetősége, a költések egyszerű nyomon követhetősége önmagában is komoly hatékonyságnövekedést jelenthet, nem beszélve az online beszerzés, fizetés lehetőségéről valamint arról, hogy jövedéki termékeket készpénzfizetéssel már nem szerezhet be egy kiskereskedő sem.

Egy középvállalkozásnál, ahol már alkalmazottak vannak, esetleg van külön beszerzési osztály is, szükség lehet virtuális kártyaszámokra az online vásárláshoz, vagy épp egy olyan kontroll-szolgáltatásra, amely szabályozza, hogy a cég bizonyos bankkártyái mikor és hogyan költhetnek. A – már több európai országban is elérhető - Mastercard Business Controls segítségével a kártyabirtokos beállíthatja, hogy a bankkártya a nap egy adott időszakában, adott összeghatáron belül legyen használható, esetleg kizárólag POS-terminálon történő fizetésre.

Természetesen a bankkártyáknak is vannak költségei, de a bankkártya-használat bevezetése vagy a céges folyamatok bankkártyákhoz kapcsolódó optimalizálása olyan hatékonyságjavulást eredményezhet, amely a költségeket bőven kitermelheti.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35050.92-1.25%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?